Articole postate de Stefan Oana

  • Supra marocana harira... 507

    Supa harira este o specialitate marocana cu legume si carne de miel, care se serveste in mod traditional in timpul Ramadanului. Exista si versiuni vegetariene ale supei, iar ingredientele pot sa difere in functie de zone si de preferintele culinare ale celor care o gatesc. Se spune ca este mai gustoasa a doua zi, dupa ce aromele s-au combinat bine, iar mie personal mi se pare o supa excelenta pentru zile de vara. Asta nu inseamna ca nu o putem manca oricand. Retetei de mai jos ii puteti adauga si linte, asta daca va place. Ingrediente: 2 linguri ulei de masline 1

    Citește mai departe
  • Zuccotto... 398

    Zuccotto este un desert italian extrem de cremos si de racoritor despre a carui forma multi spun ca a fost inspirata de domul din Florenta. Eu am folosit reteta lui Gennaro Contaldo, dar umplutura poate sa fie si inghetata, in loc de piscoturi puteti folosi pandispan, adica va puteti folosi creativitatea fara probleme. Iar pregatirea este atat de usoara, incat vorba lui Gennaro, si un copil ar reusi sa faca acest desert.Ingrediente: 200 g piscoturi pentru tiramisu 150 ml Amaretto sau alt lichior de migdale 500 g ricotta

    Citește mai departe
  • Porc chinezesc char siu... 436

    Porcul char siu este cea mai buna varianta chinezeasca de porc BBQ. In Asia gasesti peste tot carne BBQ atarnata in vitrine, mai ales daca vizitezi Chinatown.  In mod traditional, carnea se atarna in timpul coacerii, dar cum asta este mult prea greu de realizat in cuptoarele apartamentelor noastre, exista o varianta prin care se ajunge destul de bine la consistenta si gustul acestui porc delicios si lipicios. Ingrediente: 400 g burta de porc fara os 4 catei de usturoi tocati marunt Pentru sosul char siu:

    Citește mai departe
  • Graupensuppe, supa nemteasca cu arpacas si carnati 459

    Trebuie sa recunosc ca in ceea ce priveste comfort foodul, nemtii stau foarte bine. Si de multe ori iarna, cand este frig si nu iti vine sa iesi din casa, tot ce ai nevoie ca sa te simti mai bine este un castron cu  supa consistenta sau o tocana gustoasa. In cazul de fata, o supa cu legume, arpacas si carnati nemtesti.Ingrediente: 200 g arpacas  50 g unt 70 g cuburi de bacon 2 carnati nemtesti, preferabil bratwursti  1,800 ml supa de pui

    Citește mai departe
  • Kasespatzle, taietei nemtesti cu branza si ceapa caramelizata 469

    Kasespatzle sunt niste taietei nemtesti facuti simplu din faina, ou si apa si acoperiti cu multa branza si ceapa caramelizata. Exista mai multe variante de spatzle, consumate si in Austria sau Elvetia, unele dintre ele cu diferite tocane, carnati sau lucruri care in general par sa mearga cu bere. Partea buna este ca se gatesc foarte usor, deci nu este nevoie sa fiti intr-o taverna din Munchen ca sa va bucurati de ei.Ingrediente Pentru spatzle: 300 g faina 3 oua 150 ml apa minerala

    Citește mai departe
  • Salata nicoise... 426

    Salata nicoise a fost initial o salata facuta doar cu rosii, anchois si ulei de masline, asta undeva prin secolul 19 in Nisa si era cunoscuta ca fiind mancarea saracilor. Mai tarziu au fost adaugati cartofii, fasolea verde si maslinele si reteta a tot evoluat. Ca orice mancare cunoscuta initial ca mancare a saracilor, a devenit foarte populara si apreciata, la fel ca multe tocane, preparate din organe si asa mai departe. Este una dintre salatele mele preferate si ca orice salata, are avantajul ca se pregateste foarte usor.Ingrediente: miezul de la o salata verde

    Citește mai departe
  • Porc copt incet in cidru, cu ceapa caramelizata, ciuperci si cimbru 439

    Asta cred ca este cea mai buna utilizare a cidrului de mere. Porcul copt incet este extrem de moale si de suculent, ceapa caramelizata merge de minune cu carnea si pentru cine prefera, cred ca puteti pune si cateva felii de mar in vasul de cuptor.Ingrediente: 2 linguri ulei de masline 4 bucati ceafa de porc 1 ceapa alba mare, taiata pestisori 1 lingura zahar brun 250 g ciuperci, taiate felii 500 ml cidru de mere 3,

    Citește mai departe
  • Supa de pui cu ghnocchi si smantana... 405

    O supa delicioasa si rapida, pe care este pacat sa nu o testati. Copie dupa reteta restaurantelor Olive Garden.Ingrediente: 2 piepti de pui gatiti 475 ml smatana lichida 900 ml supa de pui 1/2 morcov 1/2 ceapa apa 2 catei de usturoi 1 pachet gnocchi 1 lingura ulei de masline 1 lingurita cimbru sare

    Citește mai departe
  • Cantucci cu ciocolata si migdale... 430

    Cantucci sau biscotti cum li se mai spune, sunt niste biscuti toscani cu migdale, lunguieti si copti de doua ori, lucru care le ofera textura crocanta atat de cunoscuta. Sunt extrem de usor de facut si puteti merge pe diverse combinatii, inclusiv cu fistic, nuci, cu sau fara cacao. Reteta de mai jos este o adaptare de-a mea dupa o varianta a Annei Olson. Puteti inlocui migdalele cu fistic. Ingrediente: 250 g faina 250 g zahar 50 g cacao 4 oua 1 galbenus

    Citește mai departe
  • Burger de peste cu piure de mazare si sos tartare... 288

    Imi place sa ii incerc retetele lui Jamie Oliver pentru ca sunt rapide si nu cred ca s-a intamplat vreodata sa testez ceva si sa nu imi placa. Un exemplu ar fi acest burger de peste cu piure de mazare si sos tartare. Este o combinatie foarte light, mai ales ca sosul este facut cu iaurt.Ingrediente Pentru burger: 4 chifle 4 bucati de peste alb sare piper un varf de piper cayenne sal

    Citește mai departe
  • Gem persan de gutui- Morabbah Beh... 328

    Morabbah Beh este un gem persan de gutui extrem de simplu de facut. Pregatirea lui dureaza in jur de 10 minute, dupa care aproape ca puteti uita de el cat fierbe. Reteta am gasit-o pe unicornsinthekitchen.Ingrediente: 2, 3 gutui 500 g zahar 480 ml apa (plus 120 ml rezerva) miez de nuca, optional 1. Curatati gutuile si taiati-le in cu

    Citește mai departe
  • Fish head curry... 286

    Fish head curryul este o mancare extrem de populara in Singapore si Malaysia, un preparat care combina ingrediente din mai multe culturi, lucru destul de specific celor doua zone. Capatanile de peste sunt indragite si consumate de chinezi, iar curryul este specific indian. Se spune ca acest fel de mancare a fost inventat undeva in anii '60, intr-un mic restaurant indian. Se serveste cu orez, ca sa mai tempereze iuteala tocanei. Traditional se gateste cu red snapper, un peste oceanic, insa puteti lua alt soi, pentru ca este mai putin probabil sa gasiti in supermarket. Cei de la Raionul de Peste din Dorobanti stiam ca mai aduc.

    Citește mai departe
  • Kaiserchmarrn... 267

    Daca ati fost in Austria, cu siguranta v-ati intalnit cu popularul desert kaiserchmarrn, care este de fapt o clatita rupta, mai asemanatoare cu un pancake la consistenta decat cu clatita noastra. Numele desertului vine de la imparatul Franz Joseph (kaiser-impart, schmarren-rupt(clatita)), despre care se spune ca era un impatimit al acestei clatite.Ingrediente: 6 oua 200 g faina 350 ml lapte 1 plic zahar vanilat 2 linguri rom 2 linguri zahar 

    Citește mai departe
  • Supa rapida cu naut, paste si pecorino... 269

    A venit toamna si vremea pentru paturi pufoase, supe consistente, dovleac copt, tocane, prajituri cu prune, pere fierte-n vin. Supa cu naut si paste este o adaptare din cartea lui Jamie Oliver, Jamie's Italy. Ramane preferatul meu cand vine vorba de mancare buna facuta rapid. In cazul de fata, in 4 pasi foarte simpli.Ingrediente: 1 conserva naut 200 g paste, preferabil conchiglii  1,5 l supa de pui 1 morcov, taiat cuburi 1 pastarnac, taiat cuburi

    Citește mai departe
  • Kofta kebab de curcan, couscous si tzatziki... 303

    Kofta sunt un fel de chiftele facute din carne tocata amestecata cu ceapa si condimente, in anumite zone si cu ou pentru a obtine o pasta fina. In India koftas pot fi facute chiar si din cartof sau paneer si sunt servite cu sos curry si orez fiert. In Israel este populara varianta din peste, cu coriandru, ardei iuti si ceapa, gatite apoi in sos de rosii si naut. Albanezilor le place cu tarator si bere, turcii la fac si sub forma de frigaruie, marocanii le gatesc in tagine. Varianta mea de astazi este populara in Grecia, unde kofta se prajesc si se servesc cu tzatziki sau iaurt. Ingrediente Pentru kofta: 550 g car

    Citește mai departe