10 calități ale unui Lider

  • Postat în Edu
  • la 16-12-2018 16:48
  • 5 vizualizări
10 calități ale unui Lider
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Artemisa Negrila

group-leader

„LIDERII DEVIN MARI NU DATORITA PUTERII LOR PERSONALE CI DATORITA ABILITATII LOR DE A-I IMPUTERNICI PE ALTII”

John Maxwell

Daca in epoca industriala un lider era un barbat care detinea raspunsurile corecte si promova valori unice, liderul actual, barbat sau o femeie,are abilitatile necesare pentru o poziție de conducere și:

  • știe să scoată la suprafață cunoștințele echipei,
  • stimulează încrederea și creativitatea,
  • ilustrează plus valoarea adusa de diversitate 

Exista mai multe tipuri de leaderi precum si teorii ale leadership-ului dar a ajunge unul dintre ei, indiferent in ce arie, este nevoie de pregatire si constienta.

1. Un Lider nu inceteaza niciodata sa se perfectioneze. Primul exemplu pe care mi-l amintesc este cel al lui Tiger Woods care se antreneaza in permanenta cu Sean Foley – absolvent al unei scoli de arta care nu a jucat niciodata golf profesionist.

2. Un Lider  este expert in ceea ce face. Daca doresti sa devii expert in ceea ce faci ai nevoie:

  • sa te asociezi cu alti experti pentru transfer de informatie si schimb de experienta
  • sa ai  la activ peste 1000 de ore de practica. Conform unui studiu Harvard, daca ai 6 ore de practica/zi in 8 luni atingi un nivel bun de expertiza. Daca insa vei practica 1 ora pe zi, acelasi nivel il vei atinge in aproximativ 4 ani.

3. Un Lider  este consecvent.Pentru aceasta:

  • anunta ce o sa faca,
  • isi stabileste un scop
  • isi seteaza deadline-uri
  • isi stabileste un plan de studiu

si se tine de promisiunile fata de el insusi si fata de ceilalti. Daca prin concursul imprejurarilor nu a reusit sa respecte ceea ce a spus, motiveaza neindeplinirea scopului si isi asuma public un alt termen mai realist.

4. Un Lider  înțelege efectul aparenței sale fizice dar si al cuvintelor si atitudinilor sale asupra oamenilor si le alege cu multa atentie.

5. Un Lider este hotarat si credibil. Schimbarile permanente de strategie si directie intr-un business care nu este la inceput, sunt un mod simplu si sigur de a-i face pe ceilalti sa isi piarda increderea in viziunea Leader-ului. Ei se vor intreba: Esti competent sau doar te joci pentru a face diverse incercari pe pielea noastra?

6. Pentru a transforma o situatie cu tensiune mare si incredere scazuta intr-o situatie cu incredere mare si tensiune scazuta, Lider -ul  ofera transparenta: se conecteaza cu oamenii aratandu-le si impartasindu-le cu moderatie preocuparile sau sentimentele sale de ingrijorare

7.  Un om devine Lider  aratandu-le oamenilor potetialul latent in care uneori nici chiar ei nu cred. Un Lider  nu are nevoie de validare di partea celorlalti pentru ca isi cunoaste valoarea intrinseca, astfel poate ca in fata celorlalti sa se micsoreze pe el insusi pentru a-i ajuta pe ei sa devina mai mari.

8. Unui Lider ii pasa de ceilalti. Pasandu-i de ceilalti, el le trezeste increderea in calitatile sale de leader iar acesta ii va usura si facilita cresterea personala pe mai departe.

9. Un Lider  adopta pozitia: TU ESTI OK, EU SUNT OK. In ciuda greselilor facute de un subaltern, Lider -ul ilustreaza credinta sa ca greselile facute de acesta nu sunt identice cu persoana si potentialul de perfectionare de care acesta dispune (fiind supuse unui proces de perfectionare) si ilustreaza increderea ca acestea nu vor mai fi repetate. Leaderii creaza leaderi.

10. Last but not least, un Lider  are un sistem de valori ferm si stabil la care se raporteaza nu numai in situatii de criza ci si in viata zilnica.

Vezi LEADING CHANGE: http://www.accesis.ro/via-accesis/Accesis-Human-Resources

Daca ai invatat ceva din acest articol, SHARE IT ON FACEBOOK or TWITTER

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente