5 Curiozități literare care te vor surprinde – Cerneală, cărbune și mașini de scris

  • Postat în Litere
  • la 15-10-2024 05:51
  • 58 vizualizări

Spuneam în articolul precedent, în care am aflat că unii căței pot devora manuscrise celebre, dar am aflat și despre fobii, obiceiuri și ciudățenii legate de viețile scriitorilor, că vom continua seria de Curiozități literarecare sperăm că te vor surprinde. Iată că am și strâns o recoltă de 5 noi Curiozități, de această dată legate de actul scrisului: Cerneală, cărbune și mașini de scris. Pregătim o surpriză la final de articol, căci am spus că avem 5 lucruri care te vor surprinde despre scriitori cunoscuți, însă mai avem o curiozitate extra pentru cei care îndrăgesc Pământul de Mijloc.

Așadar, iată ce predilecții interesante am descoperit despre cinci autori cunoscuți și extrem de valoroși:

  1. Eu scriu doar cu cerneală verde

Pablo Neruda, poet, om politic și consul chilian, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură din anul 1971, și-a scris opera exclusiv în cerneală verde. Această culoare reprezenta pentru poet speranță și abundență, cerneala verde ajutându-l, se pare, în procesul creator. Pentru a aduce un omagiu tatălui lor, Pam Muñoz Ryan și Peter Sís au decis ca volumul despre copilăria poetului, The Dreamer, pe care l-au publicat în anul 2010, să fie tipărit, așa cum probabil deja ai ghicit, în cerneală verde.

  1. Iar eu scriu doar cu cerneală violet

Tot la capitolul cerneală, îl avem pe cel care se pare că a conturat-o pe micuța Alice în a sa Țară a Minunilor, cu unduiri de cerneală violet. Lewis Carroll, poet, matematician și fotograf, nu doar că și-a scris opera în această culoare, ci și corespondența de-a lungul vieții.

Mai avem două curiozități de menționat în ceea ce-l privește pe Carroll. În primul rând, ni se pare interesant de știut că, deși suferea de bâlbâit, reușea să vorbească foarte clar și cu ușurință atunci când se adresa copiilor. Apoi, un lucru chiar mai interesant este acela că deși era profesor de matematică la Oxford – una dintre cele mai renumite universități din lume -, s-a dovedit că se descurca deplorabil atunci când venea vorba de finanțele proprii.

  1. Am nevoie de 24 de creioane perfect ascuțite pentru a-mi scrie operele

John Steinbeck, scriitor distins atât cu Premiul Pulitzer pentru literatură în anul 1940, cât și cu mult râvnitul Nobel pentru literatură în 1962 – „pentru scrierile sale realiste și pline de fantezie, care combină umorul plin de compasiune cu o percepție socială profundă.” – avea nevoie de 24 de creioane perfect ascuțite înainte de a se apuca de scris. Nu doar atât, americanul se pare că trebuia să scrie cu toate cele douăzeci și patru de creioane, până când fiecare dintre ele era tocit, ca mai apoi să le ascută pe toate, pe rând, pentru a relua întregul proces. Adesea, scriitorul trecea prin peste 100 de creioane pe zi, iar despre romanul La răsărit de Eden/ East of Eden se crede că a folosit prin această metodă amețitoare peste 300 de creioane. Vom reciti Fructele mâniei/The Grapes of Wrathdin cu totul altă perspectivă acum, având în vedere „sacrificiul” suferit de norocoasele creioane ce au contribuit la această capodoperă a literaturii universale.

  1. Și ce dacă nu văd prea bine, voi scrie cu creioane colorate și cerate albastre

James Joyce, romancier, poet și critic literar irlandez, este cunoscut pentru operele sale experimentale și pline de inovație, precum Ulise/Ulysses, Oamenii din Dublin/ Dublinersși Portret al artistului în tinerețe/Portrait of the Artist as a Young Man. Stilul său revoluționar a influențat literatura modernistă, remarcându-se prin tehnici narative complexe și, ceea ce a fost numit mai târziu ca fluxul conștiinței.

Trebuie să recunoaștem, atunci când am descoperit că acest colos al literaturii scria cu creioane colorate, am fost cel puțin șocați. Joyce, care a avut probleme grave de vedere și care a suferit nu mai puțin de douăzeci și cinci de intervenții chirurgicale de-a lungul vieții din acest motiv, și-a scris opera folosindu-se de creioane colorate și cerate albastre. Irlandezul scria întins pe burtă, purtând un halat alb, iar această imagine a lui Joyce care făcea eforturi colosale să-și pună pe hârtie stilul inconfundabil, ne face să ne simțim norocoși că astăzi ne putem bucura de capodoperele menționate mai sus.

  1. Sunt primul care a scris un roman la mașina de scris…detaliile nu sunt importante când vine vorba despre posteritate

Mark Twain este primul autor care a scris un roman la mașina de scris. Twain nota chiar și în autobiografia sa din 1904, că primul roman scris vreodată la mașina de scris a fost al său Aventurile lui Tom Sawyer, dar este acest lucru adevărat?

Mark Twain, pe numele său real Samuel Clemens, este un scriitor american, faimos pentru operele sale pline de umor și observații sociale profunde, precum Aventurile lui Tom Sawyer și Aventurile lui Huckleberry Finn. Stilul său captivant și abilitatea de a explora teme universale l-au transformat într-o figură centrală a literaturii americane și universale.

Revenind la povestea cu mașina de scris, se pare că scriitorul a cumpărat prima sa mașină cu 125 de dolari, în anul 1874, de la compania Remington, căreia i-a și scris la un an distanță, susținând că mașinăria îl corupe, ispitindu-l să folosească cuvinte injurioase. Astfel că, o returnează, de două ori, infernala mașinărie reușind să-și găsească drumul înapoi către degetele scriitorului, tot de două ori.

La un an de la impasul moral cauzat de mașina de scris, Tom Sawyer este publicat pe baza unui manuscris scris de mână. Abia șapte ani mai târziu, editura primește un manuscris tipărit al biografiei Viața pe Mississippi/ Life on the Mississippi. Mai mult, se pare că nu Mark Twain este cel care a tastat lucrarea, ci și-a dictat memoriile, de pe o schiță scrisă tot de mână. Astfel că, deși nu este primul roman tastat vreodată la mașina de scris, se poate spune că Mark Twain este primul care a…predat un manuscris tastat la mașina de scris.

De asemenea, Twain este primul autor important care a deținut vreodată o mașină de scris, chiar dacă i-a dat bătăi de cap, acesta dorindu-și cu adevărat să scrie mai rapid și mai ordonat. Cu toate că imediat după primele tastări i-a pierit din entuziasm și chiar a renunțat de câteva ori la mașinărie, este adevărat că totuși, la bătrânețe, se mândrea cu faptul că a predat capodopera Tom Sawyer editurii, „bătută la mașină”.

Chiar dacă acum știm adevărul, trebuie să recunoaștem, primul manuscris ieșit cu cerneala unei mașini de scris a trebuit să treacă prin multe peripeții pentru a ajunge apoi în tipar și că, deși a fost vorba despre o biografie tastată de secretara scriitorului, momentul a fost și rămâne unul de importanță istorică.

Lăsăm mai jos o curiozitate extra, fiindcă nu ne-am putut abține să nu-l notăm aici și pe Tolkien»

Am tastat o trilogie cu doar două degete!

Părintele literaturii fantasy, J.R.R Tolkien, cel al cărui vis ambițios era acela de a crea o mitologie originală pentru Anglia, care să fie similară cu mitologiile nordice sau celtice, și-a tastat întreaga trilogie cu doar două degete!

Tolkien a fost fascinat de limbile vechi și de poveștile mitologice și, de-a lungul vieții sale, a încercat să creeze un univers literar complet, cu o istorie, o geografie și o limbă proprie. Silmarillion, lucrarea sa postumă publicată de fiul său, Christopher Tolkien, reflectă o parte semnificativă din această mitologie pe care Tolkien dorea să o dezvolte. El a dorit să construiască o mitologie pentru Anglia, care să poată rivaliza cu mitologiile grecească, nordică și celtică, căci simțea că Anglia nu avea un panteon propriu în tradiția sa literară.

Revenind, profesorul de la Oxford avea un stil de scris unic, care era parțial datorat unei afecțiuni fizice: Tolkien a dezvoltat o leziune la mână în timpul Primului Război Mondial. Drept urmare, adesea scria cu doar două degete, o metodă de scris distinctivă, lentă și deliberată. Acesta și-a dorit să-și fi permis financiar să angajeze un dactilograf, căci a considerat întreaga experiență de scriere și editare a celor peste 1.200 de pagini a epicelor încercări prin care a trecut Frodo și restul Frăției, ca fiind cu adevărat epuizantă. În ciuda acestui lucru, el a produs unele dintre cele mai influente lucrări din literatura Fantasy și, mulți fani ai săi pot susține, o adevărată mitologie fantasy.

Cum spuneam, plănuim o serie de articole dedicate curiozităților literare, așa că, până la următorul articol, te așteptăm în comentarii cu orice curiozitate despre autorul tău preferat. Pentru moment, poți citi aici 5 Curiozități literare care te vor surprinde #GetReadingWithUs.

Articol realizat de Roxana Molocea pentru libris.ro.
„Cărțile m-au urmărit, uneori mai timid, alteori mai hotărât, întreaga viață. Începând cu povestirile lui Ion Creangă citite de tatăl meu (cu savurosul și autenticul său accent), continuând cu nopțile nedormite, luminate de magia lecturii din liceu, până la bazele teoretice acumulate în cadrul Facultății de Litere și apoi la descoperirea rotițelor din spatele industriei odată ce am devenit parte din echipa Libris, viața m-a împins, spre norocul meu, din ce în ce mai aproape de lumea cărților.

Lectura este, pentru mine, un exercițiu continuu de empatie. Nu vom cunoaște niciodată cu adevărat și în profunzime viața altei persoane. Fiindcă ne lipsește această capacitate, avem nevoie de resurse, de exercițiu. În acest sens, lectura este esențială. Trebuie să citim, să avem contact cu poveștile de viață a zeci, sute de alți oameni, povești mai mult sau mai puțin codate, ca măcar să începem să înțelegem noi și noi perspective, care să ne ajute să fim mai înțelegători, mai toleranți, mai buni, mai umani.”

Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente