Mergi tot timpul cu capul plecat si umeri lasati. Priveste defocusat si in cea mai mare parte in jos. Fi deconectat de la realitate si intretine dialogul interior in mare parte din timp.
2. Stima de sine
Repeta-ti in fiecare zi in minte cu un glas trist si cu privirea in pamant lucruri de genul:
-nimeni nu ma apreciaza
-nimeni nu ma vrea
-nimeni nu are grija de mine
-nu am nicio valoare
-nu merit sa obtin asta
-de ce mi se intampla numai mie
-nu sunt bun de nimic Etc.
3.Focusul
Urmareste toate stirile cu cataclisme naturale, accidente,scandaluri, coruptie etc Urmareste toate actele de violenta. Fi critic cat poti de mult cu tine si cu cei din jur. Fi sarcastic. Fa comentarii acide.
Repeta-ti zilnic in minte lucruri de genul:
-lumea asta a luat-o razna
-nimic nu mai este cum era o data
-tara asta este o ruina
-toti sunt niste hoti
-toata lumea e meschina
-toti sunt niste ticalosi
-au vandut tara Etc
4.Procesarea informatiei.
Generalizeaza. Aplica intotdeauna proprietatea unui element specific dintr-o clasa tuturor elementelor. De exemplu: te-ai certat cu un barbat cu mustata pe strada. Trage concluzia (total gresita de altfel): "Toti barbatii cu mustata sunt niste nemernici!" Aplica acest principiu pentru a pierde contactul cu realitatea obiectiva.
Opereaza cat poti de mult cu generalizari. Foloseste zilnic cat mai multe fraze care sa contina: toti, toate, toata lumea. Fi cat mai putin specific cu putinta. Acuza pe toata lumea de toate lucrurile si fa-i pe toti vinovati.
Retine cat mai putine informatii care sa te ajute sa fi precis.
Distorsioneaza realitatea. Tine minte doar aspectele negative ale caracterului unei persoane sau a faptelor acesteia. Tine minte doar lucrurile negative care ti s-au intamplat in viata. Rastalmaceste fiecare cuvant al unui interlocutor. Concentreza-te sa auzi cuvinte care au potential important pentru a-l putea acuza ca te jigneste netinand cont de continutul mesajului efectiv.
Maximizeaza faptele bune pe care ipotetic le-ai facut pentru altii. Lauda-te cu ele de fiecare data cand ai ocazia. De fiecare data cand le pomenesti umfla-le si mai tare. Minimizeaza sau ignora sau uita faptele bune pe care altii le-au facut pentru tine. Judeca oamenii nu dupa faptele lor ci dupa ultimul cuvant aparent jignitor pe care ti l-au spus. Uita tot ce au facut pentru tine pana la acel cuvant jignitor. Fii categoric si neiertator.
De exemplu, daca ii ceri lui Ionescu bani si acesta iti da de 3 ori imprumut consecutiv iar a patra oara te repede nervos si iti spune "Ia mai lasa-ma domnule in pace, ti-am dat de 3 ori bani imprumut in decurs de 6 luni, ai tupeul sa imi ceri si a patra oara fara ca macar sa imi pomenesti cand mi-i dai inapoi pe primii!?"
Fi nerecunoscator. Acuza-l ca te-a jignit facandu-te tupeist. Arata-i cat de mult te doare ca te-a jignit in asemenea hal. Uita ca Ionescu ti-a dat bani imprumut. Ba chiar precizeaza-i ca esti foarte suparat pe el pentru ca te-a jignit si drept urmare nu ii mai dai nici un ban inapoi. Si ca astepti sa isi ceara scuze de la tine!
Fi foarte suparat pe el. Nu-i mai raspunde la telefoane dar trimite mesaje prin diversi terti prin care sa ii parvina mesajul ca esti in continuare foarte suparat pe el si ca nu se stie daca o sa ii mai vorbesti vreodata.
Dupa ce Ionescu aplaneaza situatia si marinimos accepti scuzele iar Ionescu rusinat nu iti mai cere bani o perioada, uita de tot ca ti-a dat bani imprumut! Cand Ionescu o sa ti ceara timid peste 4 luni sa fi in stare sa te juri ca nu ti-a dat nici un ban! Sau din contra ti-a dat bani doar de doua ori, nu de trei cum sustine el. Etc
5. Inteligenta emotionala
Incearca sa gasesti la fiecare persoana cate ceva care sa te enerveze. Tine cu tot dinadinsul sa le precizezi ca, "N-as vrea sa iti spun asta, dar iti spun doar asa sa vezi ca pe mine m-a durut ca ai facut X sau Y" si genereaza un conflict din orice.
Concentreaza-te in special pe lucruri marunte si nesemnificative pe care altii ti le-au facut si victimizeaza-te. Nu scapa ocazia ca sa le arati "cat de mult te-au ranit."
Incearca sa te enervezi zilnic din lucruri marunte si banale. Invata sa te enervezi din orice. Intra in starea de enervare chiar inainte de a asculta ce are de spus celalalt. Tipa. Ridica tonul. Fi isteric.
Daca persoana respectiva nu iti greseste cu nimic incearca sa o faci vinovata de lucruri pe care nu le facut.
De ex: Nu ti-a raspuns la telefon, nu te-a invitat la un eveniment(pentru ca stia ca esti plecat in alta localitate) si "tare mult ti-ai fi dorit sa mergi". Incearca sa inventezi ceva care chiar prin simpla neparticipare, sau omisiune, sau prin faptul ca nu ti-a dat un raspuns intr-un anumit moment, sa poti sa o acuzi de ceva pentru a o face sa se simta vinovata. Etc
Daca nici asta nu functioneaza incearca sa ai niste pretentii sau cerinte exagerate.
De exemplu cere-i 2500 de lei imprumut cu rugamintea ca ii dai tu in 10 luni inapoi. Apoi fi suparat pe ei pentru ca te-au refuzat si nu le mai vorbi o perioada de timp. Sau daca printr-o minune iti dau banii respectivi, fi suparat apoi cand incepe sa ti-i ceara inapoi specificand ca nu ai zis ca ii inapoiezi in 10 saptamani ci in 12 si ca este un ingrat si un om de doi lei care nu isi tine cuvantul dat, si nu vrea sa isi ajute prietenul. Drept urmare poti fi din nou suparat de el inca 3-4 luni cand marinimos o sa ii inapoiezi banii si o sa faci din asta o fapta de isprava.
Dupa doi ani de zile o sa poti pretinde ca i-ai inapoiat in 5 luni, ca de fapt nici nu ai avut cu adevarat nevoie de banii lui dar doar ai vrut sa vezi ce tip de prieten este si daca iti este de ajutor la nevoie. Daca protesteaza poti fi din nou suparat pe el ca te minte in fata si cum poate el sa te acuze ca i-ai dat banii dupa un an si jumatate cand tu stii foarte clar ca i-ai dat inapoi dupa 3 luni, maxim , maxim 4! Si ca in nici un caz nu au fost 2500 de lei ci 1200-1300 de lei, inca un motiv pentru care poti sa devii suparat pe prietenul tau.
Incearca sa te certi cu toata lumea si sa tii minte cat mai mult timp lucrurile pe care sa le reprosezi.
Alimenteaza-te cu ura si incearca sa ai zilnic un dialog interior in care te certi cu un model generat mental al persoanei respective si in care ii reprosezi din nou si din nou aceleasi aspecte.
6. Scenariile negative
Foloseste-te de abilitatea naturala a creierului tau de a crea scenarii negative. Incearca sa le inchipui cu cat mai mare lux de amanunte, incearca sa te pui in ipostaze umilitoare, jenante, penibile. Inchipuie-ti cu ochii mintii cum transpiri, nu faci fata, nu te descurci etc. Foloseste aceasta abilitate zilnic si in special pentru a crea evenimente imaginare care nu urmeaza neaparat sa se intample si in care sa experimentezi sentimente de rusine, neputinta, jena, furie, pierderea controlului etc
Inchipuie-ti ca toti oamenii sunt fara scrupule, se gandesc numai la interesele lor. Judeca-i pe ceilalti cat poti de mult si creeaza scenarii negative in care sunt si ei implicati si iti provoaca diverse deservicii si stari negative.
7. Alternanta trecut-viitor
Fa-ti un obicei din a rememora toate faptele neplacute din trecutul tau. Retraieste-le iar si iar cu ochii mintii si amplifica de fiecare data starile negative pe care le-ai simtit.
Apoi proiecteaza-te in viitor si creeaza un scenariu negativ in care fenomenele respective se pot repeta. Transpune-te in el.
8. Stimulii declansatori
Invata sa legi starile pe care le simti in timpul construirii scenariilor negative de anumite fapte, cuvinte, stari pe care le regasesti in viata de zi cu zi. Declanseaza apoi starea de manie, dezgust, rusine, furie, neputinta etc pe care ai ancorat-o de evenimentul respectiv, sau cuvantul sau conjunctura respectiva.
Invata sa faci toate lucrurile de mai sus atat de des incat
devin un automatism si astfel sa scape din campul de perceptie al
constientului. Astfel devenind un model comportamental un tipar
care nu poate fi deslusit decat cu ajutorul unui observator
neutru.
Esti surprins de cele citite mai sus? Ei bine se pare ca,
(folosim si noi o formula de generalizare) foarte multi oameni
parcurg circuitul celor 8 puncte de mai sus, unii integral iar
pentru altii este suficient sa parcurga doar cateva etape sau chiar
una singura. Apoi oamenii se plang ca sunt deprimati, ca nu au
pofta de viata, ca sunt tristi si nefericiti, ca nu isi gasesc
locul in lume, ca nu se simt apreciati etc.
Tu ce "circuit mental parcurgi", unde te regasesti in punctele
de mai sus? Cum consideri ca ai putea evita sa te transpui in stari
neproductive?
Toate procedeele de mai sus sunt disruptive si cauzeaza un mare disconfort psihicului. Puterea lor este atat de mare incat daca faceti toate cele 8 puncte sau chiar si o parte din ele aveti sansa sa deveniti hipertensivi, diabetici etc, nemaivorbind de scaderea capacitatii de a face fata cu succes anumitor situatii de viata plus generarea unui model al realitatii atipic.
Exista posibilitatea ca in exemplele de mai sus sa recunoasteti chiar si anumite tipare de manipulare pe care le-ati intalnit in viata de zi cu zi.
Este uimitor sa constatati cat de mult puteti beneficia de avantajele unei atente observari a gandurilor voastre si a posturi corporale adoptate in anumite situatii...
Succes!