Cum sa fii tu insuti si clopotul lui Gauss

  • Postat în Edu
  • la 19-02-2012 17:01
  • 266 vizualizări
Cum sa fii tu insuti si clopotul lui Gauss
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Sorin Magureanu
Sunt convins ca ati auzit de foarte multe ori, "Fii tu insuti". Ce inseamna de fapt sa fii tu insuti? Ce ai de castigat daca esti tu insuti si ce ai de pierdut daca nu esti?
In primul rand as dori sa spun ca, cu totii purtam niste masti comportamentale in functie de contextul social in care ne regasim. Aceste masti sociale sunt dictate fie de mediul in care am trait, de uzantele pe care trebuie sa le respectam si de regulile societatii in general sau de contextul specific in care ne regasim.
Un exemplu de acest gen este cineva de exemplu care, in particular mananca pestele cu mana dar, cand se regaseste intr-un restaurant datorita uzantelor sociale se simte nevoit sa foloseasca acel cutit piezis special pentru peste.
Simt nevoia sa definesc un cadru de referinta adecvat si sa specific faptul ca, "a fi tu insuti" nu inseamna sa pui picioarele pe masa in restaurant sau sa iti lingi degetele de fata cu toata lumea de acolo!
Ce inseamna mai exact atunci "sa fii tu insuti"? Inseamna sa nu adopti un comportament fals din dorinta de a placea celorlalti, inseamna sa iti expui opiniile cu sinceritate nu sa spui ceea ce isi doreste sa auda celalalt, inseamna sa fii asa cum esti, fara a incerca cu orice pret sa placi la toata lumea!
De ce este indicat acest lucru? Pentru ca vei avea o identitate asumata sincer, pentru ca la nivel cognitiv nu vor mai aparea conflicte intre ceea ce gandesti si ceea ce exprimi (disonanta cognitiva), pentru ca se va crea o unitate si in acest fel te vei putea accepta asa cum esti!
"Si daca ceilalti nu or sa ma placa asa cum sunt eu in realitate !?" Este cea mai frecventa intrebare care apare in mintea fiecaruia, imediat ce a auzit faptul ca trebuie sa fie el insusi.
Ei bine hai sa iti spun un secret, nu poti sa placi la toata lumea!
Indiferent cat de mult te-ai stradui, indiferent cat de mult ai incerca, indiferent ce tactici ai adopta, este imposibil sa placi la toata lumea! Nu esti convins ? Ei bine este demonstrat matematic!
Cel care vine sa sustina ceea ce am spus mai sus se numeste Karl Friedrich Gauss, un mare matematician german si este cel care de al carui nume este legat asa numitul clopot al lui Gauss.


Curba lui Gauss este reprezentarea grafică a (probabilităţii) repartizării unor valori în funcţie de o medie standard formei, i se spune "clopotul lui Gauss" sau "pălăria lui Gauss" (de la pălăriile-bicorn din timpul lui Napoleon).


Ce inseamna asta? Pai sa luam un exemplu. Sa luam poza unei vedete, actrite etc care arata foarte bine, extraordinar, mirific, mirobolant si sa alegem un esantion reprezentativ care sa acorde note acelei poze. Credeti ca va primi numai note de 10? Nici pe departe! In functie de esantionul ales notele vor avea o distributie Gausssiana conform urmatorului grafic:


Unde sus in varful graficului sunt notele maxime iar la baza notele minime.
Distributia Gaussiana se poate regasi si in statistici bizare. Teoretic orice eveniment are o probabilitate mai mare sau mai mica sa se intample.
De exemplu exista probabilitatea sa iti rupi un picior pe o suprafata plana calcand normal pe suprafata plana de 1 la un milion sa zicem (sunt anumite formule de calcul) iar probabilitatea de a-ti rupe un picior coborand scarile este de 1 la 250 (exemplele nu sunt reale). Adica unul din 250 de oameni, un ametit coboara pe scari, se impiedica si isi rupe piciorul sau unul dintr-un milion de oameni din motive bizare si de neexplicat in momentul in care paseste pe o suprafata plana calca de asa natura incat isi rupe un picior! Ce inseamna de fapt toate astea ? Ca daca ai esantionul reprezentativ obtii si probabilitatea ca un eveniment sa se intample!
De exemplu daca iei un milion de oameni perfect sanatosi, toti cu analizele la zi, fara nici o problema cardiaca, sau alte probleme de sanatate, probabilitatea de a face infarct din senin exista si se va intampla chiar daca este de 3 la un milion! Dupa ce ai verificat un milion de oameni perfect sanatosi afli a doua zi ca 3 au facut infarct peste noapte din motive neelucidate!
Care era de fapt concluzia? Atunci cand te straduiesti de fapt sa placi la toata lumea, indiferent cat o sa te straduiesti nu o sa reusesti! Atractia sau gradul de placere pe care oamenii il simt in prezenta ta are de asemenea o distributie Gaussiana!
Sa luam de exemplu prietenii pe care ii ai pe Facebook. Cu cat numarul de prieteni este mai mare cu atat probabilitatea ca ceea ce scrii tu sa placa la toata lumea este mai mica! Daca este sa extindem numarul prietenilor la maximul de 5000 si sa iei cel mai bun articol al tau care ar fi castigat premiul Nobel la creatie si sa presupunem ca toti prietenii ar acorda o nota acestui articol stii care ar fi distributia?
40% nota 10
20% nota 9
15% nota 8
.....
3% nota 3
Posibil sa existe si oameni care nu vor aprecia deloc articolul respectiv!
De aceea oamenii care au o expunere publica mai mare se confrunta cu mai multi oameni care nu sunt de acord cu ce promoveaza, scriu, vorbesc etc! Cu cat faima pe care o ai este mai mare cu atat creste numarul admiratorilor dar si al celor care nu te apreciaza!
Asadar in incheiere, de ce nu ai fi tu asa cum iti doresti sa fii? De ce nu ai fi tu insuti? Oricum nu poti sa multumesti pe toata lumea!

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente