Amprenta de carbon a pâinii. Mici contre între cercetătorii și morarii britanici

E o mare discuție zilele astea după ce un articol publicat de cercetătorii de la universitatea Sheffield afirmă că o singură pâine, de 800 g, contribuie la încălzirea globală cu mai bine de jumătate de kg de dioxid de carbon. O mare pondere în această evaluare o are azotatul de amoniu, folosit ca îngrășământ în cultura grâului, care este responsabil de cca 43 % din emisia de gaze cu efect de seră din întreg ciclul de viață al produsului.

Ei, trebuie să fim atenți la noțiunea de „ciclu de viață al produsului” din perspectivă ecologică (cea la care se referă autorii articolului). Noțiunea nu are în vedere ciclul de viață al pâinii, așa cum îl concepem noi, ca producători sau consumatori a produselor de pe filieră. Ciclul de viață al produsului începe undeva, departe de tot, la marginea intuitiei noastre, iar analiza...