Anarhie. Stop. Reformă. Stop

  • Postat în Edu
  • la 21-01-2015 20:02
  • 365 vizualizări


Citesc, în ultimele 48 de ore, reacții peste reacții în legătură cu scandalul iscat în jurul Premiului Național pentru Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia: Vasile Baghiu, Dorin Tudoran, Florin Iaru, Octavian Soviany, Mircea Martin – membru al juriului –, Ruxandra Cesereanu, Un Cristian și câți vor mai fi fost și i-am pierdut din vedere. Speculații și îndemnuri la înțelepciune. Lărgire a contextului și atente analize semantice ori de procedură. Poziții politicoase (și, prin asta, pasiv-agresive). Stigmatizare a cutumelor și paie hiperbolizate. Condescendență și struțisme bine calibrate. Un compost de atitudini în care riști să te pierzi.
Peste toate, mi-e teamă că și acest scandal va avea soarta atâtor altora: furtună într-un pahar cu apă, atâta vreme cât de lătrat din toți bojocii se vor ocupa numai cățelandrii, iar caravana va trece nestingherită. Cățelandrii sunt, firește, cei care și-au asumat în primă instanță semnarea „modestei propuneri”, deloc modestă, dacă e să mă întrebați pe mine, fiindcă pune cu genunchii pe coajă de nucă o generație de critici și de profesori de primă mână/prim-plan. E firesc să existe o falie (de percepție, de entuziasm, de idealism) între generații, la fel cum sunt firești uzurparea & mazilirea simbolice; revenind la fondul chestiunii, cred că insurecția împotriva mecanismului de jurizare și împotriva „castei USR-iste” are intenționalitate mai largă. Asupra acelor puncte, sper, se va turna, până la urmă, fertilizatorul. Dezinfectantul.
Sigur, USR-ul are harul & blestemul de a trezi suspiciune: asupra valorii, asupra justeții, asupra transparenței, asupra funcționalității. E o imagine a degradării la care s-a lucrat îndelung: prin oameni, prin fapte. Că există o emfază – mai ales a celor tineri – a neaderării la această asociație care e văzută ba ca un simpatic circ de paiațe, ba un muzeu al ororilor e dincolo de orice îndoială. Iar dacă Uniunea nu se va reforma curând riscă dezagregarea – nu la nivel de percepție publică (au existat veritabile campanii de denigrare din care a ieșit mai mult decât șifonată), acolo tumora nu mai poate fi oprită, ci la nivel real, instituțional.
Demonizat – pentru că trebuie să existe un capo di tutti capi – este Manolescu, sforar de top, mână de fier în mănușă spălată cu toate apele etc. Dar cum fotografia e produsul organizării a mii de pixeli, zeci și sute de nevertebrate lucrează în marea termitieră USR-istă. Poate că și de acolo pornește disoluția: de la membrii inactivi, submediocri, grafomani, retrograzi – puzderie.
Ce faci cu pseudocreatorul care regurgitează an de an subproducții și care, când planetele s-au așezat binișor, a devenit USR-ist cu acte în regulă?
Ce faci cu scribavnicul care, de ani buni, s-a retras bine-mersi din viața literară la capătul a nimic și e USR-ist cu acte în regulă (deci cu „rentă” viageră)? Ba mai și fantazează despre nedreptăți & ocultări ale valorii?
Ce faci cu fițuicile îndoielnice care parazitează provincia culturală și care adăpostesc baroneți locali cu aere de donquijoți & cezari?
Ce faci cu întrunirile poetice unde totul e flecăreală, fripturiseală, liturghie & temenele?
Există soluții? Aș tinde să cred că da, voință să fie. O evaluare periodică a membrilor, să zicem la cinci-șapte ani (una urgentissimă). O evaluare a publicațiilor USR și a celor care apar sub egida USR-ului și o retragere a siglei și a „sprijinului” – dincolo de „tradiție”, că doar ce e vechi nu e cu necesitate biserică, poate să fie, la fel de bine, papuc. Și poate că sistarea risipirii fondurilor ar crește câteva reviste/festivaluri/sisteme de burse de creație etc. care realmente înseamnă sau ar putea însemna ceva. O reducere a numărului de premii acordate anual – ce literatură minunată ar fi biata noastră literatură dacă în fiecare an ar fi publicate & premiate 20 de titluri cu adevărat valoroase! Desigur, o transparentizare a regulamentelor și procedurilor de jurizare (da, aici trebuie să-mi fac eu însămi mea culpa: a existat o ediție a Premiului pentru Poezie „Iustin Panța”, girat de Filiala Sibiu a USR – nu am fost membră a juriului – când mi s-a reproșat – mie, pentru că eram singura vizibilădintre cei implicați –că regulamentul pentru un premiu național nu a fost „public”, dar și că unul dintre membrii juriului ar fi fost, așijderea, editor etc.; la următoarea ediție, deși nu e un premiu instituit de USR, ci de revista „Euphorion”, am încercat ca lucrurile, în măsura în care au depins și de mine, să fie transparente – cred, așadar, că nu pot fi învinuită de rea-voință). O procedură clară și riguroasă de admitere a noilor membri. Fără cărți publicate la edituri-fantomă; fără cronici encomiastice semnate de cumetri; fără recomandări & susțineri șoptite la ureche. O formulă prin care tinerii ăștia foarte negri în cerul gurii să vrea să facă parte din Uniune. Burse, premii pe bune, accesul lor real în redacții și în paginile revistelor. Și refuzul încremenirii în proiect. Refuzul geriartrizării morale, în primul rând.
Să nu fiu înțeleasă greșit: nu mă erijez în vreo instanță morală. Vreau doar o profesionalizare a scriitorului și a instituțiilor care pretind că-l oblăduiesc (ba nu: îl ologesc ori îl oblojesc ca pe-o ploșniță într-o casă murdară).
Ar fi un bun început acum, când nu mai e nimic de distrus, fiindcă a cam fost totul pus la pământ.

Știți bine de unde se poate începe, domnule Manolescu.

De același autor

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente