De profundis clamavi

  • Postat în Edu
  • la 03-01-2015 13:24
  • 376 vizualizări


Am făcut o bună alegere a primei cărți din 2015 – nici că se putea mai bine: De profundis, Oscar Wilde (Humanitas, 2014, trad. Luana Schidu, postf. Mihaela Anghelescu Irimia) – lungă scrisoare despre voluptăți prohibite, despre spaime și tenebre, despre ascensiuni și bolgii, despre Iubire și Iertare.
Din închisoarea Reading, Oscar îi scrie excesivului, nesăbuitului și superficialului iubit și prieten care l-a îmbrăcat în zeghe și i-a prins încheieturile în cătușe, lordul Alfred Douglas. Nu e o scrisoare a penitentului, ci a celui care a înțeles, împăcându-se, că nu a făcut întreaga lui existență nimic altceva decât să fie fidel propriilor precepte estetice: că Arta transcende întotdeauna Viața; că masca pe care o porți te condamnă; că plătești atât binele, cât și răul pe care le faci; că sensul existenței sunt Suferința și accedia, într-o imitatio Christi fără cusur. Din ianuarie până în martie 1897, aproape de termenul eliberării sale, i se permite să scrie câte o pagină pe zi celui care, inconștient, dar determinat, a pornit mecanismul care, în cele din urmă, l-a distrus.
Oscar Wilde e departe de a face o trascriere confesivă a itinerariului erotic pe care l-a urmat împreună cu trivialul Alfred Douglas, „Bosie”, ci o interpretare a sinelui, a individualității, o articulare estetică a biografiei care se transformă în cel mai intim artefact. Nu în direcția unei mitologizări deculpabilizatoare va merge Wilde, el nu invocă nici ascendentul pe care-l poate avea un bărbat matur asupra unuia mai tânăr, nici vechile inițieri greco-latine, nici habitudini decadente – de altfel, va afirma el însuși că a simți rușine față de o întâmplare trecută ori față de o pedeapsă pe care ai primit-o este același lucru cu absența oricărei pedepse: este tăinuire și povară insuportabilă –, ci în sensul limpezirii: Iubirea, echivalent al Artei (de aceea, Hristos devine primul Artist romantic și, paradoxal, ultimul creștin), reprezintă unicul țel al existenței omenești, doar că, asemenea trandafirilor care înaintea miresmelor provoacă prin ascuțișul spinilor, Iubirea li se refuză celor mai mulți dintre oameni: fiindcă există teama de a înfrunta întunericul, fiindcă omul se oprește înaintea unor falși zori, fiindcă nu are nevoie de al treilea cântat al cocoșului pentru a trăda.
N-am citit niciodată o mai liberală și mai frumoasă interpretare (poate doar în paginile lui Dostoievski) a episoadelor evanghelice: Hristos iubește excepția, pasiunea, arderea de tot, sublimul, Frumusețea, Excesul și Supraomenescul fiecărei clipe, de aceea a îngăduit mântuirea tâlharului, a prostituatei, a spețelor josnice, a umiliților, a celor care – prin ei înșiși – au cunoscut contrariile, le-au armonizat, le-au distilat în Viață-pe-de-a-ntregul. De altfel, scrisoarea lui Wilde este un foarte poetic expozeu al teodiceei creștine: Viața s-a născut în mâluri și în fierbere, Vieții urmându-i, sublimă și triumfătoare, Arta.
Poate de aceea – grație acestor principii de o atât de înaltă evoluție spirituală – literatura lui Oscar Wilde așază o insurmontabilă piatră tombală peste dogmele umanismului și ale realismului, repudiază autenticitatea, scoțând în relief doar sensul gratuitalArtei, sensul ei trans-omenesc, ceea ce o apropie până la identitate de esențe divine. Nu meschinăria oprobriului public, nu infamia falimentului, nu fisurile și colapsului piedestalului pe care dandy-ul Oscar Wilde tronase câțiva ani în plină epocă victoriană (micimea lui Bosie nu poate fi mai bine măsurată decât prin fraza pe care i-o aruncă odată lui Oscar: „Când nu ești pe piedestal, nu ești interesant!”), nu rumoarea maselor și umilința celui care este așezat în gară pentru ca toți călătorii să-l scuipe și să-l lovească, nu macularea numelui aristocratic, nici anatema aruncată asupra familiei (soția lui Wilde își schimbă numele, legiuitorii consideră că geniul de odinioară reprezintă o influență primejdioasă asupra propriilor fii), niciuna dintre acestea nu izbutește să-i înfiereze și să-i piardă sufletul. Se întâmplă astfel tocmai fiindcă lui Wilde îi rămâne ceea ce dintotdeauna avusese: luna, vântul, cărțile, cele mai imponderabile și mai profunde emoții pe care un om și le poate apropria în această existență.
Totuși, desigur, Oscar face un singur reproș, șoptit, ofensatorului Bosie. Reproșul este acela că, în războiul vulgar pe care acest student de profesie, un pretins poet care-și striga fără opreliști natura uraniană, Alfred, amantul grosolan, istericul risipitor, l-a purtat cu propriul său tată, marchizul de Queensberry, război căruia Oscar i-a căzut victimă – singurul reproș, așadar, este acela că el, Artistul, a fost ținut departe de singura lui menire, Arta. Cred că nu poate fi decât cu greu concepută o mai mare înălțime sufletească: să nu-ți acuzi hărțuitorii de nimic altceva decât că te-au împidicat să creezi Frumosul.
Oscar Wilde ispășește doi ani de închisoare pentru acuza de homosexualitate. Părăsește închisoarea în 1897. Trei ani mai târziu, sărac și bolnav, moare la Paris. Singurul care-i rămâne alături până la sfârșit este primul său iubit, Robbie Ross (cenușa lui a fost înhumată în mormântul lui Oscar). În timpul dezlăntuiților ani 60 și 70 ai secolului trecut, mormântul lui Wilde din Cimitirul Père-Lachaise devine loc de pelerinaj atât al membrilor comunității gay, dar și obiect simbolic al idolatriei celor care par să fi înțeles că sensul trecerii noastre pe aici nu este morala comună, cu frontierele ei care, în aparență, au devenit atât de flexibile, ci lumina care te inundă abia după ce traversezi cele mai negre iaduri. Deloc întâmplător, mormântul lui Oscar poartă aceleași însemne ale venerației ca și cel al lui Jim Morrison: doi poeți ai infernaliilor și ai iluminării.

De același autor

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente