Message in a Bottle

  • Postat în Edu
  • la 29-07-2016 14:27
  • 348 vizualizări
Mircea Dumitru, noul ministru al educației, reflectând asupra învățământului românesc, afirmă că școala ucide dorința de cunoaștere a elevului și că sistemul poate fi asemănat cu cel militar. 70% dintre elevii români se simt, la școală, singuri, nefericiți și în stres continuu. Copilul stă la școală 35 de ore pe săptămână, nu 20, ca în Finlanda. Imaginați-vă – ne cere ministrul educației – că stați 7 ore pe zi într-un loc în care vă simțiți singuri, neajutați, nefericiți și în stres – și sunteți adulți!
L-aș ruga pe domnul ministru să se reîntoarcă în România unde, 24 de ore, suntem singuri, neajutați, nefericiți și în stres. Adulți și copii, deopotrivă.

Dincolo de butade, domnul ministru face, din perspectiva mea, o greșeală clasică: de acolo, de sus, de unde este dumnealui, nu mai vede pădurea de copaci. Fascinat, ca mulți dintre noi, de utopii, crede în rapiditatea implementării unor astfel de formule ideale (și irealizabile per se) în spațiul autohton, conservator, deci rezistent la schimbare, dar, în aparență, repede hipnotizat de forme. Fără fond. Ce vizează domnul ministru? O școală ideală în care elevul să vină cu plăcere și de pe porțile căreia să iasă cu zâmbetul pe buze și cu ochii umeziți de perspectiva Cunoașterii. Frumos, nimic de spus, dar:
·(Să fim onești: niciunui copil de 7 ani (± 5) nu-i surâde ideea de a pleca de acasă într-un spațiu aseptic în care, alături de alți copii, să învețe – orice formă ar avea învățarea: cântec, poezie, ceva-ce-seamă-cu-jocul-dar-nu-e; pentru că: se trezește atunci când NU vrea și face ceea ce NU vrea. Nici adultului nu-i place să facă ceva ce trebuie.)
·Atunci când există cineva care îți spune ce să faci se creează un raport de putere, esențial NEplăcut pentru subordonat.
·Cunoașterea este un proces individual, nu colectiv: ceea ce se întâmplă în cadrul școlii, cu regulile și tiparele ei, cu oamenii ei imperfecți și formele ei de evaluare, necesar discriminatorii, este începutul formării unui om. Această formare nu se încheie odată cu învățământul obligatoriu.
·Performanțele nu pot fi identice pentru o masă de oameni. A stăpâni scrisul și cititul, precum și aritmetica reprezintă un prim pas, bifat la finele învățământului primar. Abilitățile complexe vin ulterior și se perfecționează etapă după etapă.
·În școală nu înveți să fii creativ, ci asimilezi ce au creat cei care ți-au premers.
·Școala nu este un loc de joacă, nu este un circ, nu este un program de divertisment; foarte lax exprimat, școala este jobul copilului, cu responsabilități și recompense.
·Școala nu trebuie să fie expresie a vreunui hedonism, ci trebuie să-și îndeplinească scopul: asimilarea unor informații bazale, care să te dumirească (minimal) ce-i cu lumea în care te-ai trezit.
·Școala reprezintă preambulul unei existențe de adult (ceva mai lungă decât viața de școlar), în care te vei întâlni (cu repercusiuni adevărate) cu: competitivitatea, eșecul, deziluzia, perfecționarea și necesitatea autoperfecționării.
·Școala nu este o bulă feerică în care se aplică legile democrației și în care haita de lupi își fixează ritmul de înaintare în funcție de cel bătrân și bolnav.

Acum, că toată lumea s-a înfuriat, o să vă amintesc că, acum câțiva ani (deja!), sistemul de învățământ nord-european – la care aspiră domnul ministru – își declara falimentul. The Telegraph cita un psiholog suedez, David Eberhard, tată a șase copii, care afirma că sistemul scandinav, permisiv, relaxat și non-traumatic, creează „generații de monștri”. Monștri suicidari, care, dând nas în nas cu stringențele vieții reale, clachează – la capătul unor ani în care au fost răsfățați, li s-a cosmetizat realitatea și li s-au adaptat cerințele în funcție de receptivitate – foarte pe scurt: ai poftă să lucrezi mai mult săptămâna asta, vei lucra mai mult – nu ai chef, eu, profesorul (părintele), sunt de vină, pentru că cer prea mult de la tine. În paranteză fie spus, atunci când este elogiat sistemul de învățământ occidental, este invocată învățarea centrată pe elev, particularizată, realizată în funcție de capacitățile și predispozițiile lui. Strategia este productivă atunci când ai în față 10, poate 12 copii, pe care ajungi să-i cunoști bine, a căror metodă de lucru îți este familiară, așa încât poți adapta metodele și cerințele. Riscul care intervine în acest punct este acela că un elev contemplativ și interiorizat poate să-i apară profesorului ca fiind unul cu o capacitate intelectuală redusă și, în consecință, i se va cere mai puțin.
A-ți duce la bun sfârșit, singur, sarcina înseamnă deja că trebuie să treci la un nivel superior de dificultate: restul este rutină.
Așadar, este corect și productiv pe termen lung să menajezi elevul, din teama – generalizată – de a nu-l scoate din zona lui de confort, sau va trebui ca el să fie smuls de pe orbita aceea inerțială și stimulat? Câte performanțe ați atins, fiecare dintre voi, dacă nu ați fi fost stimulați pe măsura cerințelor? Câți ați muncit și câți v-ați depășit limitele pentru abstracțiuni? Mutatis mutandis, e ca și cum ai înceta să păcătuiești numai pentru promisiunea Raiului. Coerciția, sub orice formă ar fi și oricât de aspru ar suna, este stimulativă. Nu, nu mă refer la pedeapsa corporală, la înfierare publică, la etichete injuste: în școala românească, această coerciție ia forma notelor – îți îndeplinești sarcina, ești recompensat. Evaluarea va crea, inevitabil, o ierarhie, dar ea nu este imuabilă. Pozițiile ei sunt interșanjabile. Unui copil echilibrat, competiția ar trebui să-i activeze dorința de a fi mai bun. Dacă am putea lua în considerare o competiție cu sine însuși, prin păstrarea confidențialității asupra notelor, ar fi minunat, astfel încât o evaluare negativă să nu stârnească (și) sentimentul expunerii publice.
Pe de altă parte, a-i spune „nu” unui copil nu este același lucru cu a-l lovi, nici cu a-l traumatiza. Sau a-i spune „AȘA se face, nu altfel”. Sau „NU sunt de acord cu afirmația ta, pentru că...”. Nici profesorul, nici părintele nu trebuie să fie prietenul/tovarășul de joacă al copilului. Autoritatea nu este prin ea însăși traumatică, ci e o manieră prin care copilului i se fixează limitele traiului în societate, acolo unde libertatea ta se încheie unde începe libertatea mea. Școala este spațiul unui contract: sistemul oferă cele necesare viitorului adult – informație bazală, posibilitatea de a-și descoperi vocația, dar nu este un loc de joacă și nu este o grădină a edenului; și nici nu este doar locul în care părintele își știe copilul în relativă siguranță în timpul în care el este ocupat cu slujba.
Școala românească este într-un decalaj semnificativ față de alte sisteme educaționale din alte motive, nu din pricina disciplinei cazone (care nu există, o, nici pe departe!), nici din pricina stresului în care trăiesc elevii, nici din pricina programelor aglomerate, nici din cauza temelor pentru acasă. Retardul vine din desființarea școlilor profesionale (un elev care a obținut note sub cinci la evaluarea națională nu va izbuti să promoveze examenul de bacalaureat, oricâte acrobații ar face profesorul), din evaluarea care nu urmărește anumite criterii de performanță, care nu este obiectivă și unitară (sistemic), din demotivarea și slaba pregătire a profesorilor, din lipsa de educație (& responsabilitate) a părinților – care confundă indulgența cu performanța, nota zece cu atotcunoașterea –, din școlile mizere și cenușii, prost dotate, în care 30 de elevi sunt înghesuiți în săli minuscule și insalubre. O diplomă de bacalaureat obținută în urma unei evaluări mai mult formale (ați remarcat că subiectele de examen sunt, de la an la an, tot mai puțin dificile și, cu toate astea, promovabilitatea este tot mai scăzută?) nu-ți oferă un pașaport pentru fericirea eternă sau pentru reușita socială. Dar nici absența ei nu trebuie să fie considerată o literă stacojie pe obrazul tânărului aceluia. Cheia ar fi ca elevul să nu fie păstrat în sistem dacă el nu-și dorește asta, dar ca, la absolvirea a zece clase (cele obligatorii), copilul să fie capabil să se autosusțină și să nu fie o povară pentru ceilalți. Să nu fie un parazit care să se adâncească în autosuficiență și dependență financiară față de stat.
Și poate c-ar trebui să încetăm a-l mai vedea pe profesor ca pe o figură sacerdotală. E un om care are o slujbă. El are virtuți cabotine sau nu, este un bun regizor sau unul deficitar, este carismatic sau nu, e tânăr și frumos sau nu, este un minunat orator sau nu, este sociabil și empatic sau nu. Inteligența emoțională, din care derivă toate acestea, nu este cuantificată atunci când obții postul. Dar un profesor-circar, tânăr, frumos, carismatic s-ar putea să nu aibă performanțe – altele decât acelea de a fi agreat de elevi. A-l lăsa pe elev să stea desculț în clasă nu este un wild card pentru un învățământ de calitate, deși se prea poate ca școlarul să se simtă comfy. Pentru performanță este nevoie de criterii clare de evaluare, la intrarea și la ieșirea din sistem, de finanțarea adecvată a sistemului, de dizolvarea culturii plagiatului și a indulgenței, de educarea simțului moral, de eliminarea nepotismului și a lanțului slăbiciunilor care creează elevi și profesori „intangibili”. Nimic din toate acestea nu poate fi schimbat peste noapte. S-a început, timid, prin supravegherea video a examenelor, dar, dacă vom continua să scădem nivelul de dificultate a subiectelor, va fi suficient să facem câteva fotografii de grup elevi-profesori supraveghetori, fiecare prefăcându-se că are o misiune copleșitoare. Formele fără fond, însă, nu vor face decât să întârzie procesul de însănătoșire a învățământului.
Exerciții de imaginație:
1. O școală dintr-un sat aflat la câteva zeci de kilometri de un mare oraș, școala primește, printr-un proiect european, aparatură de ultimă generație, proiectoare, computere etc. – școala nu este racordată la rețeaua de electricitate. Soluția este simplă: nu punem căruța înaintea cailor.
2. Un profesor îmbuibat de „metode moderne” încearcă să le aplice în procesul didactic cotidian. De pildă, activitate pe grupe. Împarte 30 de elevi în grupe de câte 5 elevi. Obține 6 grupe, șase nuclee de studiu, fiecare cu nevoi diferite. Spațiul în care își desfășoară activitatea este atât de redus, încât sala de clasă se transformă într-un labirint. Pentru a ajunge de la grupa 1 la grupa 6, trebuie să se miște cu atenție, în zig-zag, până amețește. În grupul de 5, un elev lucrează, ceilalți patru așteaptă ca primul să ducă sarcina la bun sfârșit. De câte ori va mai aplica profesorul „metoda modernă”, la capătul căreia numai 5 elevi din 30 au lucrat? „Ce-ați făcut azi la școală? – Ne-am jucat.” Soluția: adaptarea metodelor la grupul țintă. În cazul unui număr atât de mare de elevi, strategia cea mai la îndemână este - of! - prelegerea.
3. Un profesor consideră că a nu ridica vocea în fața clasei este o formă de respect față de sine și față de cei pe care îi are în față. În fața lui sunt 30 de elevi, cu nevoi diferite, cu pasiuni diferite, cu posibilități diferite de înțelegere. Oricât de pasionat, oricât de meticulos, oricât de empatic ar fi profesorul, cel puțin 10 dintre elevii săi se vor gândi aiurea sau vor face cu totul altceva decât materia expusă. Soluția: reducerea numărului de elevi dintr-o clasă. Eficacitatea crește atunci când profesorul lucrează cu 15-18 elevi.
4. La capătul clasei a opta, în general, copilul știe ce învață cu plăcere, implicit mai ușor: discipline umaniste sau discipline exacte. De ce să fie silit să interpreteze texte literare, când, dacă ar avea de ales, ar prefera să rezolve probleme de fizică și să facă experimente? A-l sili să învețe ceva ce nu vrea – prin datele obiective ale elevului – este echivalent cu a-i face o transfuzie de sânge dintr-o grupă greșită. Soluția: opțiunea reală pentru un domeniu de studiu.
5. Un copil care nu obține o evaluare satisfăcătoare la finalul anului școlar rămâne repetentși nu este „trecut” că, de!, nu-ți mai vine în toamnă la școală. Soluția: evaluare reală, sancționare reală a părinților iresponsabili.
6. Profesorul este conștient că trebuie să ceară mai mult de la elevii săi. Trebuie să-i stimuleze în direcția performanței: efort constant, susținut înseamnă rezultate mai bune. Nu cumva va fi considerată seriozitatea lui severitate? Un profesor sever este iubit sau respectat? Un profesor aspru este o figură de autoritate sau un catalizator al revoltei? „Nu vreau” se intersectează întotdeauna cu „nu pot”? Soluția: restabilirea autorității și competenței profesorului.
7. Profesorul urmează cursuri care au misiunea de a-i îmbunătăți metodele. Cursurile sunt formale, bazate pe aceeași strategie bine învățată încă de pe băncile școlii: copy-paste, cult al diplomelor și al certificatelor de competență. Eficacitate zero. Soluția: evaluare reală a profesorului. A tuturor profesorilor. De la începutul carierei până la sfârșitul ei.
8. Un profesor are ore, în medie, la șase-șapte clase. Să spunem că are clasa a V-a, a VII-a, a IX-a, a XI-a, a XII-a. Oricât de versatil ar fi, el nu poate să obțină performanțe egale la toate aceste niveluri de învățământ. Soluția: perfecționare pentru un anumit nivel (primii doi ani ai ciclului primar etc.). Continuitatea (patru ani la aceeași clasă) înseamnă rutină și familiarizare excesivă. Plictiseală. Simpatii și atașamente neproductive. Și unde mai pui că, lucrând exclusiv pe astfel de segmente reduse, ești silit să-ți faci treaba bine – ca profesor –, fiindcă munca ta va fi continuată de un alt coleg, cu o evaluare aproape imediată a rezultatelor tale.

Sistemul de educație nu poate fi perfect, deși e perfectibil. Dar să nu confundăm ceea ce este frumos cu ceea ce este bun. Peștele frumos din râul de munte nu poate fi mâncat crud.

De același autor

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente