„Fratilor, n-o sa va vina sa credeti! Stiti ca cei de la Oxford au inventat un asa-zis vaccin contra Covid-19, nu? Ei bine, am auzit la radio ca ticalosii din Oculta mondiala vor sa testeze vaccinul pe noi, romanii! De ce? Pentru ca suntem sclavii Europei si ortodocsi, iar ei vor sa ne distruga impreuna cu Biserica noastra! Dati mai departe, nu va lasati pacaliti!”
In perioada aceasta marcata de pandemie, cam astfel arata o postare alarmista tipica de pe retelele sociale. Asa ca, in acest articol, m-am gandit sa detaliez mecanismele psihologice ale unui astfel de mesaj.
Inainte de a da share unui articol sau unei postari, te rog din suflet sa verifici daca textul respectiv nu aplica urmatoarea schema de manipulare, pe care deja m-am plictisit sa o tot descopar:
1⃣ Autorul descrie o situatie reala,
recognoscibila si face acest lucru destul de corect si la
obiect.
2⃣ Astfel iti castiga increderea si/sau
aprobarea, mai ales daca atinge si o coarda emotionala.
3⃣ Dupa care face o paralela fortata sau
scrie o concluzie trasa de par referitoare la subiectul care il
intereseaza cu adevarat si care face, de fapt, obiectul
manipularii.
O sa dau cateva exemple mai jos, fara sa le comentez prea mult, deoarece vorbesc de la sine:
Un blogger critica anumite masuri luate de autoritati la inceputul pandemiei si, in mare masura, are argumente solide. Apoi, pe nesimtite, aduce vorba despre diaspora; se teme ca romanii veniti din afara ne vor aglomera spitalele si se intreaba de ce mai sunt primiti in tara si nu raman sa se trateze acolo unde „au dezertat”. Apoi, da lovitura finala: diaspora nici macar nu ar trebui sa aiba drept de vot in Romania! Deci asta il “durea” pe micul simpatizant pesedist speriat de alegeri.
Un psiholog care neaga constant virusul si masurile de protectie vorbeste despre tragedia copiilor din orfelinate care, din cauza lipsei cronice de atingere, mangaiere, imbratisare, raman cu retard grav emotional, intelectual si fizic. Dupa care prezice apocaliptic ca, in urma masurilor de distantare impuse de guvern din cauza pandemiei, toata populatia este in pericol sa innebuneasca din cauza conflictului nevoie de atingere /vs./ frica de atingere si sa ajunga dependenta de medicatie psihotropa!
In contextul valului de ura din jurul confesiunii Andreei Esca despre Covid-19, un jurnalist critica, pe buna dreptate, practicile neclare ale influencerilor: ca nu isi marcheaza toate postarile publicitare, ca pot exista niste incalcari ale eticii cand un jurnalist promoveaza si produse etc. Dar de fapt care este concluzia? Ca daca Esca a luat bani sa promoveze branduri, atunci este perfect plauzibil sa fi luat bani si ca sa “promoveze” virusul, deci toti oamenii care i-au scris injurii si acuze au fost indreptatiti sa faca asta!
Un fel de moasa cu impresii de doctorita ne face cunostinta cu conceptul de “bariera hematoencefalica”, care are rolul de filtru pentru a impiedica patrunderea in creier a unor substante toxice sau germeni patogeni, care se pot afla in sange. Bariera chiar exista. Dar, ce sa vezi, cand autoritatile ne fac testele Covid-19, cu betisorul acela cu vata ne rup bariera hematoencefalica (ceva gen ne sparg nasul pe interior si ne baga betisorul direct in creier) si astfel ni se introduce virusul in creier! Sper ca nu mai e cazul sa precizez ca acest lucru este imposibil d.p.d.v. anatomic.
Ma opresc aici cu exemplele. Vreau doar sa iti sugerez politicos sa citesti orice postare sau articol CU ATENTIE si PANA LA CAPAT. De multe ori, prima parte a unui articol poate parea perfect legitima d.p.d.v. stiintific, moral, politic etc., dar finalul sa duca in cu totul alta directie: manipularea. Cand dai share unui articol, iti asumi public ca rezonezi cu tot ce scrie in el, nu doar cu anumite bucatele.
De asemenea, nu strica sa iti pui intrebari despre autorul articolului sau postarii: Cine este acesta? Ce meserie are? Pe ce platforma publica? Este platit/ sponsorizat/ sustinut de cineva? Care este tonul general al articolelor/ postarilor sale anterioare? Cine ii da share in mod obisnuit? Si, mai ales: Pe ce butoane emotionale apasa pentru a-si sustine punctul de vedere?
Daca articolul ti s-a parut util, arata-l si prietenilor tai care, poate, au cazut prada manipularilor!