„Cine nu e gata” – o carte care îţi schimbă viaţa… cu forţa :)

  • Postat în Edu
  • la 16-02-2021 10:26
  • 340 vizualizări

Victoria, o fostă directoare corporatistă de resurse umane devenită, între timp, consilier de carieră, ajunge la capătul răbdărilor deoarece nu îşi poate convinge clienţii cu niciun chip să nu mai amâne la nesfârşit rezolvarea propriilor probleme. Aflată într-o cafenea unde asistă, întâmplător, la un episod în care un şef workaholic îşi terorizează subordonata pe WhatsApp, ea îi fură telefonul fetei şi îl pune pe bărbat la punct, declanşând o epifanie pentru toată lumea: şeful înţelege că a exagerat, fata promite să nu se mai lase călcată în picioare la job, iar Victoria este convinsă că a descoperit metoda ideală de coaching: cu forţa!

Aşadar, bazându-se pe manipulare, şantaj şi alte metode discutabile din punct de vedere moral – dar care, aparent, funcţionează –, începe să îşi atragă clienţii în capcane neaşteptate şi îi obligă să treacă la acţiune şi să realizeze într-o zi ceea ce amânau de săptămâni bune. Orbită de aparentul său succes, ea devine din ce în ce mai euforică, dar şi neglijentă, făcând greşeli care îi ameninţă cariera – şi chiar viaţa. Cât de departe va merge?

Acesta este rezumatul cărţii “Cine nu e gata”, lansată de curând la editura Bookzone. În cele ce urmează, o să vă spun câteva lucruri care m-au motivat să o scriu şi intenţiile ascunse care au stat în spatele lor.

Povestea are, în primul rând, o latură light, de divertisment. Este scrisă în stilul american “chick lit” – ştiţi voi, acele romane cu personaje feminine deştepte, frumoase, carieriste, care intră în tot felul de buclucuri romantice şi nu numai. Victoria, eroina noastră, caută dragostea în tot felul de locuri nepotrivite, iar când o găseşte se pare că nu ştie cum să o gestioneze.

Cartea are şi accente de dezvoltare personală (la sesiunile de “coaching cu forţa”, Vichi dezvăluie strategii de branding personal, vorbit în public, time management etc.). Practic, “Cine nu e gata” are o componentă educaţională deghizată în storytelling. Eu sper că va fi apreciată de oamenii care lucrează în corporaţii, care vor recunoaşte atmosfera, situaţiile şi relaţiile de muncă din multinaţionale, dar că le va arăta şi celor nefamiliarizaţi cu acest mediu cum este să lucrezi în astfel de companii.

De asemenea, am vrut să atrag atenţia asupra fenomenului de burnout, foarte frecvent la cei care muncesc prea mult şi care poate avea un impact devastator nu doar asupra vieţii profesionale, ci şi asupra sănătăţii mintale şi relaţiilor cu cei dragi. Presiunea permanentă de a livra totul URGENT, de a fi disponibil la orice oră, combinată cu lipsa unui sentiment de satisfacţie, a unui scop şi sens mai înalt al muncii, nu poate duce decât către burnout.

Nu în ultimul rând, cartea ridică şi întrebarea “Ce înseamnă coaching şi consiliere?”. Care e diferenţa dintre ele? Până unde poţi merge cu sfaturile date clienţilor tăi? Unde se termină ghidarea şi îndrumarea şi unde încep influenţa nefastă şi “împingerea” clientului într-o anume direcţie, printr-un mic ghiont nevinovat sau printr-un brânci în toată regula?

Şi, până la urmă, oare poţi schimba pe cineva cu forţa?

Cartea se poate achiziţiona de aici: bkz.ro/Cine_Nu_E_Gata