Forţa brută a repetiţiei

  • Postat în Edu
  • la 06-02-2017 12:43
  • 546 vizualizări
Forţa brută a repetiţiei
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Branding Instigator

În contexul evenimentelor recente, ne mirăm de ce unele persoane în vârstă, dar nu numai, nu pot fi convinse cu niciun chip să-şi schimbe convingerile, ba chiar le susţin şi mai înfocat, în ciuda argumentelor? Iată ce spun sociologii:

Demontarea miturilor în mass-media se poate transforma, fără voie, în propagarea acelor mituri, în anumite cazuri. De exemplu, găzduirea unor dezbateri despre chestiuni ştiinţifice dovedite îi poate expune repetat pe oameni la argumente care nu sunt adevărate, chiar dacă sunt demontate.

Simpla repetare a unei fraze sau idei, chiar şi etichetată drept falsă, îi poate deruta pe oameni pe termen lung, deoarece este foarte uşor să combini familiaritatea cu adevărul.

Într-un studiu despre demontarea ştirilor false, participanţi tineri şi bătrâni au citit mai multe afirmaţii îndoielnice, precum „Cartilajul de rechin este bun pentru artrită”. Imediat după, cei mai mulţi participanţi au identificat corect afirmaţiile neadevărate drept mituri. Dar, peste câteva zile, cercetătorii au luat din nou legătura cu subiecţii şi au descoperit că în cazul adulţilor mai în vârstă exista o probabilitate semnificativ mai mare ca aceştia să spună: Da, cartilajul de rechin chiar ajută la artrită!

Forţa brută a repetiţiei făcuse familiară legătura dintre cartilajul de rechin şi artrită, iar participanţii mai în vârstă, cu o memorie explicită mai slabă, nu au mai reuşit să facă distincţia dintre familiaritate – „Această afirmaţie mi se pare adevărată” – şi informaţie faptică – „Această afirmaţie este corectă”.

Există un termen psihologic pentru gândirea pe care o simţim ca fiind uşoară: „fluenţă”. Ideile şi produsele fluente sunt procesate mental mai rapid şi ne fac să ne simţim mai bine – nu doar în privinţa ideilor şi produselor cu care ne confruntăm, ci şi în privinţa noastră. Majoritatea oamenilor preferă, în general, ideile cu care deja sunt de acord.

Expunerea duce la familiaritate, familiaritatea duce la fluenţă, iar fluenţa duce, adesea, la preferinţă.

Dacă vrei să convingi pe cineva că ai dreptate, încearcă să-l faci să înţeleagă un singur motiv consistent pentru care se înşeală. Dacă încerci să faci oamenii să înţeleagă mai multe motive complicate pentru care nu au dreptate, situaţia se poate întoarce împotriva ta. Prea multe obiecţii sunt greu de procesat simultan. Adversarul tău ar putea atribui disconfortul gândirii profunde – disfluenţa – calităţii argumentelor tale, confundând emoţiile cu gândurile. El ar putea spune: „Toate aceste obiecţii nu mi se par corecte, deci probabil raţionamentul tău este greşit.”

(Idei preluate de la jurnalistul şi autorul Derek Thompson)

Photo credit: Patrick Wally

Tagged: argumente, convingeri, fluenta, mituri demontate, persuasiune, repetitie