Plosnitele sunt insecte mici, ovalare care se hranesc cu sangele oamenilor sau al animalelor. Insectele adulte au dimensiunea unei seminte de mar si inainte de hranire au corpul plat. Dupa hranire devin umflate si capata o culoare rosiatica. Atentie, plosnitele nu zboara, dar se deplaseaza foarte rapid. Plosnitele imature se numesc nimfe, iar in conditii favorabile se pot inmulti si de 3 ori pe an.
Simptomele muscaturilor de pleosnita sunt similare muscaturilor altor insecte, in sensul ca apar sub forma unor eruptii cutanate, dar cu cateva particularitati:
- sunt macule rosii de obicei cu un centru mai inchis la culoare
- sunt pruriginoase (copilul se scarpina de cele mai multe ori)
- reactiile pot fi foarte diferite: unele persoane NU au niciun fel de eruptie, in timp ce altele au eruptii importante, pruriginoase, extinse, urticariene, care pot fi extrem de usor confundate cu alergii
- semnele intepaturilor pot fi aleatorii, oriunde sau inghesuite, aliniate intr-o singura zona
- slte simptome ale mușcăturilor de plosnite includ insomnia, anxietatea și problemele pielii care apar ca urmare a leziunilor intense de grajat (scarpinare)
Plosnitele sunt in “legatura” cu locul in care oamenii dorm si stau de obicei in saltele, arcuri, tablia patului, asternuturi, bagaje, diverse obiecte de langa pat. Se mai gasesc sub plinte, sub mocheta, in cusaturile tapiteriei, sub placile comutatoarelor electrice, in prize, sub vopseaua decojita sau sub parchet.
Insectele se muta de la un loc la altul “calatorind” in articole precum imbracaminte, bagaje, diverse piese de mobilier. Ele au corpul turtit si se pot strecura in spatii extrem de mici. Se pot transmite in cadrul unui hotel sau intre apartamente. Nu are importanta daca locul este curat sau nu, ele au nevoie de o gazda calda si de multe spatii unde se pot ascunde.
Cum putem preveni infestarea:
- intr-un hotel puneți geanta pe un suport de valiză, mai degrabă decât pe pat sau direct pe podea/covor/ pe jos
- orice perete sau mobilier poate fi contaminat, asa ca tineti hainele mai degraba la distanta
- la intoarcere spalati toate hainele din călătorie si ideal este sa fie folosit un uscator fierbine
- inspectati orice mobilier, nou dar mai ales second hand inainte de a fi folosit. Plosnitele se vad cu ochiul liber
- priviti orice cusatura a tapiteriei sau sub perne in camerele de hotel sau apartamentele care se inchiriaza frecvent
Plosnitele musca oamenii mai ales noaptea in somn, se hranesc prin inteparea pielii si “sug” sangele printr-un cioc alungit. Ele au nevoie de 3-10 minunte pana devin “groase” si apoi se tarasc la distanta pentru a trece neobservate. Pot intepa oriunde, spre deosebire de purici care raman in zonele de pliuri sau la marginea hainelor, plosnitele patrund peste tot, dar in mod particular pe zonele expuse, libere, cele fara imbracaminte. Leziunile pot fi confundate cu piscaturile oricarei alte insecte, muscaturile de purici lasa insa in centru o zona rosie care nu este tipica in leziunile cauzate de plosnite. Diagnosticul corect al acestei eruptii se face foarte greu, rolul principal revenindu-i pacientului sau familiei care observa insecta de obicei in zona de dormit.
Este extrem de greu sa fie exterminate, de obicei este nevoie de un specialist care sa identifice zonele unde stau intr-o casa, pentru a nu risca sa fie decontaminata o singura arie care sa se reinfesteze. Desi sunt o pacoste, se considera ca NU transmit boli si acest aspect este unul foarte important, mai ales in contextul dificultatii de a scapa de ele.
PS: plosnitele NU sunt o RUSINE. Recunoasterea problemei duce la solutionarea ei.
PS2: multumesc pacientei pentru imagini, ne sunt tuturor folositoare. Dar mai ales pentru ONESTITATE. Mama sugarului a fost cea care a stabilit diagnosticul, dupa identificarea insectelor.
Bibliografie:
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/bedbugs-infestation
https://www.cdc.gov/parasites/bedbugs/faqs.html
https://www.health.ny.gov/environmental/pests/bedbugs.htm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bedbugs/symptoms-causes/syc-20370001