De ce sunt atatia copii bolnavi in toamna-iarna 2022 si ce putem face?

  • Postat în Life
  • la 27-11-2022 11:48
  • 265 vizualizări

Ce ne mai scrie “medscape-ul”, asa cat sa nu dormim linistiti (nu ca unii dintre noi dormiram aceasta saptamana):

“Pediatrii imploră guvernul federal (din SUA) să declare o urgență națională, deoarece cazurile de boli respiratorii pediatrice continuă să crească. Sistemul nostru este întins până la limita și fără o atenție imediată criza nu va face decât să se agraveze”, a declarat Mark Wietecha, directorul executiv al Asociației Spitalelor de Copii, într-un comunicat de presă publicat în această săptămână împreună cu Academia Americană de Pediatrie. Cel puțin șase spitale – trei dintre ele spitale de copii – au înființat corturi de supraîncărcare pentru numărul record de cazuri de gripă și infectii cu virus respirator sincițial (RSV).

“Ratele RSV pediatrice raportate de CDC ( Centres of Disease Control and Prevention) au scăzut ușor în ultima săptămână, dar rămân remarcabil de ridicate. Dintre copiii cu vârsta de 17 ani și sub, aproape 12 din 100.000 au fost spitalizați în toată țara cu VSR, conform datelor din cea mai recentă săptămână. Procentele pentru sugari sunt si mai mare: 145 din 100.000 din copiii cu vârsta de 6 luni sau mai mici sunt internați în spital”

Si ce facem cu aceasta informatie? De gripa ne putem vaccina, incepand cu 6 luni oricine doreste are aceasta posibilitate. Impotriva RSV nu putem sa ne vaccinam, dar putem deveni mai cumpatati si de ce nu, poate chiar sa ne incurajam copiii sa mai utilizeze mastile. Ne plac sau nu, mastile au reusit sa tina la distanta atatea infectii virale anii trecuti, nu doar covid. Iar daca de covid nu ne mai pasa, RSV si gripa au mortalitati la copii mult mai mari.

In Franta stirile suna cam asa: “in ultimii doi ani și jumătate, pandemia de Covid-19 a perturbat ciclul sezonier clasic al altor epidemii respiratorii. Epidemia de bronșiolită, care începea de obicei la jumătatea lunii noiembrie, atinge vârful în decembrie și se stinge în ianuarie, a avut loc cu șase săptămâni mai devreme in an. A depășit deja nivelurile din ultimii 10 ani, cu aproximativ 7.000 de vizite la urgențe în ultima săptămână a lunii octombrie.” Expertii in boli infectioase pediatrice au concluzionat faptul ca exista un nou fenomen numit “DATORIA IMUNOLOGICA” sau “immunity debt”. Acest concept a fost introdus publicului initial in vara lui 2021. Ce inseamna datoria imuna la care se face referire: toate acțiunile de preventie legate de Covid-19 au limitat circulația virusurilor respiratorii și au provocat o „lipsă de stimulare imunitară in populatie. Acest fenomen, împreună cu o acoperire mai mică de vaccinare în rândul copiilor (pentru bolile obisnuite, vaccinarile din calendarul asa-zis obligatoriu) a indus o „datorie imunitară” care ar putea avea consecințe negative odată ce pandemia este sub control”. Pentru a o spune mai direct din 2020, mai puțini copii au fost bolnavi, nu s-au mai intalnit nici cu virusul respirator sincițial (RSV) nici cu rhinovirusurile, mai cu nimic de altfel. Populația naiva care in 2022 ar putea trece prin boala este, prin urmare, mai mare decât de obicei, ceea ce explică parțial nivelurile observate astăzi.

Aceasta teorie are si opozantii ei, nu pentru ca in ceea ce priveste numarul celor care se imbolnavesc nu ar fi corecta, ci pentru ca sugereaza cumva ca trecerea prin boala a copiilor ar fi un lucru benefic. Ca ar construi imunitatea si astfel s-ar promova subliminal acest concept in dauna vaccinarii. Niciodata (niciodata!) o boala prevenibila prin vaccinare nu este de dorit a fi “facuta” vs a fi “vaccinata”. Protectia vaccinala asigura de multe ori trecerea prin boala mult mai usor, cu revenire mai rapida in colectivitati, asa cum am experimentat in aceasta toamna cu MULTI dintre pacientii mei deja vaccinati impotriva varicelei. In timp ce grupe intregi au avut bube de la gura pana in zona genitala, au febricitat zile intregi si au cauzat in medie 10-14 zile absenteism de la munca al unui parinte, pacientii vaccinati nu au dezvoltat nici macar vezicule cu cruste, iar revenirea in colectivitate s-a produs foarte foarte repede.

Nu voi intelege niciodata politicile de guvernare care accepta in dauna banilor (aparent a banilor) sa treaca prin boala mii sau poate zeci de mii de copil anual, cu consecintele dezastruoase ale deficitului imun post varicela vs vacccinarea care ar trebui sa fie gratuita. Daca ai doi copii care nici macar nu se imbolnavesc in acelasi timp si al doilea copil ia boala de la primul, aduni conform patternului cunoscut bine din varicela 2+2= 4 saptamani de absenteism scolar, dar si al parintilor!!! de la munca, tradus in BANI de la buget. Daca s-ar realiza un minim calcul si guvernul ar investi in vaccinul impotriva varicelei cu siguranta nu ar fi in deficit financiar, si aici am fost cinica, vorbind doar de bani. Pentru ca partea emotionala, plansul copiilor, febra, disconfortul dat de prurit, pneumoniile care apar la 2-3 saptamani post boala extrem de frecvent sunt la fel de importate. Imi amintesc cazul unui copil care a avut ghinionul de a contacta INTAMPLATOR varicela in plin debut de leucemie. Si aceasta combinatie din pacate a fost una fatala, impresionand un spital intreg de boli infectioase pediatrice. o boala asa-zis banala rapindu-i sansa de a lupta pentru viata.

Sugerand ca trecerea prin cat mai multe boli ajuta nu e neaparat cea mai corecta. Ajuta in ideea construirii unui sistem imun si a recunoasterii virale, dar in realitate “copiii care fac infecții cu VSR în mod repetat sau la o varsta mica sunt expuși unui risc mai mare de boli precum astmul bronșic, care ii vor urma pe tot parcursul vieții,” a declarat prof Dr. Samira Jeimy, alergolog si imunolog clinic la St Joseph’s Health Care London.

Daca teoria cu prea multe generatii se imbolnavesc toate odata poate fi corecta, ne punem intrebarea de ce atatia si atatia copii fac forme SEVERE in 2022? “La începutul acestei săptămâni, spitalul de copii CHEO din Ottawa a fost forțat să deschidă o a doua unitate de terapie intensiva pediatrică din cauza numărului „fără precedent” de copii care au nevoie de terapie intensivă. Este doar unul dintre multele spitale de copii care raportează un număr semnificativ și istoric ridicat de copii care au nevoie de spitale și terapie intensivă (articol publicat in 12 noiembrie).

„Ipoteza principală acum este că virusul COVID este cel care a daunat sistemului imunitar. În ce măsură și cât de permanent, acestea sunt lucruri pe care nu le știm. Dar asta par să ne spună datele și este ceva de care ar trebui să ne îngrijorăm cu adevărat.” ( prof. Dr. Samira Jeimy). Un virus despre care nu stim nimic si care aparent a lovit mai putin copiii este principalul factor NOU intre 2019 si 2022. Se presupune ca infectia virala cu SARSCOV2, care cu certitudine a atacat si modificat sistemele imune ale copiilor de toate varstele ,este mai degraba de vina pentru SEVERITATEA bolilor pe care le experimentam in acest sezon, nu si pentru numarul atat de mare. “A da vina pe măsurile de sănătate publică legate de COVID-19, cum ar fi mascarea și distanțarea pe creșterea actuală a bolilor respiratorii în întreaga țară, nu este doar falsă, ci promovează ideea că aceste măsuri ar trebui evitate într-un moment în care ar trebui să fie adoptate și mai mult “(prof. Dr. Samira Jeimy)

Ce propuneri exista pentru a trece cu bine peste acest sezon complicat?

Mult blamata masca (amintiti-va asiaticii inainte de 2020 cum erau ei singurii cu mascute prin avioane, ehehe ei trecusera deja si prin MERS si prin SARSCOV 1 si stiau bine ce stiau). Mult blamata evitare a aglomeratiilor (va rog, nu mergem la mall pentru ca este frig afara si se intuneca repede si copiii se plictisesc in casa. Nu cred ca exista zona mai ..iertati cuvantul “IMPUTITA” decat zona locurilor de joaca din mall-ori, neventilata, niciodata aerisita, mucita, scuipata, transpirata sau uneori chiar varsata). Respectati acea regula nescrisa a numarului de invitati la ziua copilului in functie de varsta: 3 ani, 3 invitati, 5 ani 5 invitati etc. Cautati totusi in acest fel sa controlati interactiunea si sa limitati raspandirea bolilor. Sa nu mai traiesc expresii de genul: ” a fost la o zi de nastere, toata clasa, cu peste 20 de copii si am fost anuntati a doua zi ca unul dintre ei avea scarlatina”. Stiu ca am fost una dintre cele mai vehemente purtatoare de masca, dar daca tot ne mai distram si noi, macar sa merite. Cam asta a fost mereu principiul de dupa aprilie 2022, cand am trecut si noi prin boala. Adicatelea SCOALA INTAI (ca destul au facut scoala online) si apoi orice distractie sa merite. Sa fie plus valoare din acea intalnire. Sa se intample ceva bun pentru copiii mei. Copii cunoscuti, sanatosi clinic, putini si buni. Nu ma duc in haosul de la IKEA cu copiii dupa mine. Daca tot ma expun si eu sa fie pentru un curs extarordinar sau pentru un congres mult asteptat. Pentru ca orice boala adusa nu e de dorit. Nu ma duc la orice teambuilding, la orice sindrofie sau la orice resturant ca inainte. Macar pentru inca un sezon.

Ce mai zic si francezii prin Academie Nationale de Medicine: “deși situația de sănătate nu necesită în prezent revenirea la măsuri obligatorii, Academia Națională de Medicină Franceză recomandă:
purtarea unei măști de tip FFP2 în spațiile publice închise pentru vârstnici sau cei cu comorbidități, pentru anturajul și personalul medical în contact cu persoanele vulnerabile, precum și pentru femeile însărcinate, chiar dacă acestea sunt la zi cu vaccinările;
– purtarea măștii de tip chirurgical în spitale, dispensare, centre de sănătate și farmacii, precum și în spațiile închise deschise publicului, precum transportul public în perioadele aglomerate;
– utilizarea sistematică a gelului hidroalcoolic în locuri deschise publicului.”

Cred ca fiecare dintre noi isi poate trage singur concluziile si poate intelege, asa cum scria si domnul doctor Mihai Craiu saptamana trecuta, ca mersul pe “burta” nu ajuta. Ca in acelasi mod nu putem continua. Ca nu vor fi locuri la terapie intensiva pediatrica pentru cati copii vor fi bolnavi. Ca e momentul sa ne alegem bine si distractiile. Si toate nuntile si toate botezurile si toate aniversarile si toate iesirile la toate mesele. Ca ne ajunge gradinita, loc in care lipsa de educatie este cea mai vizibila, cu parinti care administreaza antitermicul acasa si duc totusi copilul in colectivitate. Ca la scoala trebuie sa mearga si sa facem din asta o prioritate. Ca nu-i ducem sambata la distractie ca sa-i imbolavim si luni nu mai pot merge fix unde au nevoie: la scoala. Ca nu ducem copiii mici la cumparaturi. Ca sugari in carucior la cumparaturi de scutece nu au ce cauta. Ca farmaciile sunt locuri cu oameni bolnavi. Ca vineri am facut radacini ambitionandu-ma sa cumpar din lantul cu iz de tei si eram singura mascata netusitoare din zona. Ca daca esti bolnav STAI ACASA sau PORTI MASCA. Ca asta se numeste mai degraba bun simt, decat educatie.

Ma chinui de 20 de minunte sa scriu o incheiere. Pentru cei care ati ajuns la finalul articolului si care isi pun si ceva intrebari multumiri. Atat.

Bibliografie:

https://www.academie-medecine.fr/when-the-mask-becomes-necessary-again/?lang=en

https://www.ft.com/content/0640004d-cc15-481e-90ce-572328305798

https://globalnews.ca/news/9272293/immunity-debt-covid-19-misinformation/

https://www.medscape.com/viewarticle/984251?src=WNL_mdpls_221118_mscpedit_peds&uac=85985MY&spon=9&impID=4883416

https://www.lemonde.fr/en/environment/article/2022/11/20/france-why-is-the-bronchiolitis-epidemic-so-acute-this-year_6004981_114.html

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente