Când ne pregătim de concediu, ne gândim cu entuziasm și la titlurile ce ne vor însoți. Când spunem „cărți de citit în vacanță” ne gândim la lecturi ce se parcurg ușor și care ne dau o stare de bine, de relaxare. Ele sunt însă alegeri potrivite și pentru momentele petrecute în metrou, tren, aeroport, săli de așteptare sau pentru acele seri care încheie o zi solicitantă, la finalul căreia nu mai avem resursele necesare pentru a ne concentra pe tratate de fizică cuantică, clasici pe care îi putem citi doar cu dicționarul aproape, romane cu o intrigă complexă și o lungă listă de personaje etc. Lista nu se încheie bineînțeles aici.
Pentru toate acele momente în care dorești o lectură ușoară, care să te relaxeze și să te binedispună, fără să te solicite prea mult, am pregătit o listă de cinci titluri care se parcurg cu ușurință, dar care au totuși și un mesaj profund, te vor pune pe gânduri și vor rămâne cu tine mult timp după ce ai dat ultima pagină.
Oamenii de pe peronul 5 de Clare Pooley
Clare Polley, autoarea romanului Proiectul autenticității, apărut tot la editura Trei, în cadrul colecției Fiction Connection, ne prezintă în acest nou roman personaje memorabile, cu vârste și preocupări diferite, care -pentru început- au în comun doar ruta pe care o parcurg cu unul dintre trenurile londoneze. O comedie romantică condimentată cu binecunoscutul umor britanic, „Oamenii de pe peronul 5” prezintă o perspectivă mai puțin comună asupra prieteniei și a iubirii. Autoarea ne amintește că niciodată oamenii nu sunt doar ceea ce par să fie și că în spatele unei imagini impecabile, construite cu grijă de-a lungul anilor, se pot ascunde angoase, anxietăți și probleme mai puțin vizibile celor din jur. Provocările pe care le aduce trecerea anilor este una dintre temele abordate prin intermediul excentricei Iona Iverson, unul dintre personajele principale ale romanului. Cum să rămâi relevant, cum să reușești să-ți faci vocea auzită, cum să nu devii invizibil într-o societate care adesea este biasată de criterii precum vârstă, gen etc.
Deși poate povestea este un pic predictibilă pe alocuri, poate un pic greu de crezut, asemeni unor scenarii de la Hollywood, acest lucru nu răpește deloc din plăcerea lecturii, întrucât fiecare capitol te va lăsa cu o stare de bine și zâmbetul pe buze. O poveste reconfortantă despre relațiile interumane și importanța lor pentru sănătatea noastră psiho-emoțională, spusă cu umor și naturalețe. O să-ți meargă direct la suflet, ca să parafrazăm aprecierea celor de la publicația Heat.
Iar dacă obișnuiești să citești în limba engleză, îți recomandăm varianta scrisă în limba autoarei. Ori dacă îți dorești să începi să citești cărți în engleză dar nu te-ai încumetat până acum, acesta este un volum grozav cu care să începi, pentru că limbajul este unul accesibil și pentru că anumite fraze, jocuri de cuvinte amuzante sunt mai savuroase citite în original. Dorim să punctăm aici că traducerea Cameliei Ghioc este excepțională și apreciem măiestria cu care a găsit echivalente pentru poreclele folosite de autoare, expresii amuzante, care păstrează farmecul și umorul scrierii originale.
Cartea a fost publicată în limba engleză atât sub titlul ”The People on Platform 5”, cât și cu titlul Iona Iverson’s Rules for Commuting.
Viața mea în libraria Morisaki de Satoshi Yagisawa
Carte publicată până în prezent în 22 de țări, „Viața mea în libraria Morisaki” este un roman atmosferic și fermecător, dedicat tuturor celor care iubesc cărțile. Aduce cu el note de nostalgie, redă farmecul zilelor de vară și frumusețea, dar și dificultățile tinereței. Satoshi Yagisawa (născut în Chiba, Japonia în 1977) locuiește în Tōkyō și acesta este romanul său de debut, care i-a adus premiul literar Chiyoda.
Personajul principal al romanului este Tatako, o tânără de 25 de ani, care acceptă propunerea unchiului său Satoru de a se muta la primul etaj al librăriei Morisaki, o prăvălioară cu cărți aflată în familia ei de trei generații. Astfel, Tatako pătrunde într-o lume plină de clienți curioși și discuții aprinse despre literatura japoneză modernă, o lume în care timpul pare să se desfășoare într-un ritm aparte. Tatako va descoperi farmecul lecturii, va ajunge să-l cunoască cu adevărat pe Satoru, să găsească modalități noi și neașteptate de a comunica și a se conecta cu ceilalți, renunțând la teama de a-și exprima gândurile și de a lăsa în urmă umbrele trecutului, reușind astfel să treacă peste durerosul episod al despărțirii de iubitul ei.
Un volum încântător ce se citește precum se vizionează un film al studioului Ghibli și care s-ar putea să adauge pe lista ta de locuri în care îți dorești să ajungi cartierul Jimbōchō din Tōkyō, un paradis al iubitorilor de carte.
Dacă această recomandare se dovedește a fi pe gustul tău, îți recomandăm să explorezi colecția Folio a editurii Litera, care include și alte volume ce se parcurg cu ușurință și te pot binedispune.
Vreau să mor, dar vreau să mănânc tteokbokki de Baek Sehee
Apărut în vara acestui an la editura Alice Books, „Vreau să mor, dar vreau să mănânc tteokbokki” este un bestseller sud-coreean recomandat de RM de la BTS.
Poate titlul și subiectul volumului nu indică întocmai o lectură ușoară sau relaxantă, dar suntem de părere că e o carte ce va aduce confort tuturor celor care sunt interesați de sănătate mintală, de problemele cu care mulți dintre noi ne confruntăm dar poate nu știm când și cu cine să le discutăm, de cum decurg ședințele de psihiatrie și, poate nu în ultimul rând, de anumite subtile diferențe culturale ce pot fi observate de către cititor.
Aceasta este o carte biografică. Baek Sehee (născută în 1990) a studiat scriere creativă la universitate, apoi a lucrat timp de cinci ani în cadrul unei edituri. Timp de zece ani a primit tratament psihiatric pentru distimie (depresie ușoară persistentă), iar mâncarea ei preferată este tteokbokki (o mâncare tradițională în Coreea, făcută din batoane de orez glutinos denumit „tteok”, pastă de ardei iute în stil coreean, sos de soia și legume sau carne).
Cartea redă dialogurile autoarei cu psihiatra ei de-a lungul a 12 săptămâni, surprinzând momentele vulnerabile ale protagonistei, care suferă de depresie, anxietate, este deseori deznădăjduită și, cu toate acestea, nu și-a pierdut apetitul pentru mâncarea ei stradală preferată, tteokbokki. Aceste dialoguri pot aduce alinare, dar și inspirație tuturor celor care au o imagine de sine nefavorabilă, se simt deseori desconsiderați și au tendința de a gândi în alb-negru.
Normalizarea conversației despre boala mintală reprezintă un pas important spre crearea unei societăți mai inclusive, mai informate și mai plină de compasiune. Astfel de cărți contribuie la acest demers și oferă o sursă de alinare pentru cei care au, mai mult decât alții poate, nevoie de o astfel de societate.
Calypso de David Sedaris
David Sedaris a devenit unul dintre cei mai cunoscuți scriitori americani de satiră. Este un fin observator al condiției umane actuale; cu umorul sarcastic ce-i caracterizează eseurile și povestirile, acesta abordează teme precum corectitudinea politică, suferința, adicția etc. Cărțile sale au fost tipărite în șapte milioane de exemplare și au fost traduse în 25 de limbi. În 2001 i-a fost decernat Thurber Prize for American Humor și a fost numit de revista Time „Umoristul anului”. A fost nominalizat la două premii Grammy la categoriile Best Spoken Word Album („Dress Your Family in Corduroy & Denim”) și Best Comedy („David Sedaris: Live at Carnegie Hall”).
Majoritatea scrierilor lui Sedaris includ note autobiografice, acesta pare a fi însă cel mai personal volum. Regăsim același umor, dar poate mai multă tandrețe, mai multă sinceritate pură. Iată un bărbat ce devine conștient de propria-i mortalitate pe de-o parte și de norocul său pe de altă parte, apreciind ceea ce are, ceea ce este.
Povestirile volumului sunt scurte, amuzante, chiar periculos de citit în public dacă nu-ți place să te surprinzi râzând cu voce tare în metrou, pe plajă sau unde te afli. Trebuie să menționăm însă că dincolo de această abordare, Sedaris alege în acest volum să se concentreze pe două teme cu greutate: vârsta de mijloc și mortalitatea.
Parte a colecției Narator a editurii Publica, această carte este pentru cei ce pot râde cu lejeritate gândindu-se că au ajuns în momentul în care povestea vieții lor acoperă mai mult trecutul decât viitorul.
Ne-a plăcut în mod deosebit revelația protagonistului; acesta din urmă realizează că e imposibil să pleci în vreun concediu departe de tine însuți.
I feel bad about my neck and other thoughts on being a woman de Nora Ephron
Poate nu ai citit încă nimic de Nora Ephron sau poate nici măcar nu îți este cunoscut numele ei. Dar cu siguranță ai văzut sau ai auzit măcar de unul dintre filmele al căror scenariu l-a semnat, dintre care amintim: Julie & Julia, You’ve got mail, When Harry met Sally, Heartburn, toate filme din categoria ”feel-good movies”; într-o categorie similară se regăsesc și scrierile sale, care te fac să râzi, te emoționează, îți oferă alinare și confort.
Nora Ephron (1941-2012) a fost o autoare de succes, scenarist, regizor, jurnalist și a fost considerată una dintre cele mai importante femei din industria de divertisment. Cărțile și filmele la care a lucrat încă descrețesc frunți și aduc zâmbete cititorilor și cineaștilor din întreaga lume.
„Nu-mi place cum arată gâtul meu şi alte gânduri despre ce înseamnă să fii femeie” a fost publicat în 2007 de Curtea Veche Publishing. Ediția acesta este epuizată și, până la o eventuală retipărire, vă prezentăm varianta în limba engleză a acestui volum care, apreciat în egală măsură de critici și de cititori, abordează într-o manieră extrem de amuzantă dificultățile pe care le întâmpină femeile pe măsură ce înaintează în vârstă.
Cu inteligență, umor și sinceritate, Nora Ephron dezvăluie în cele 15 eseuri ale cărții momente din viața femeilor înainte și după menopauză. A nu te lua prea în serios e poate un element important pentru a îmbătrâni frumos. Dacă nu este încă foarte clar la ce te-ai putea aștepta și cam ce tip de umor are scriitoarea, iată câteva citate din carte, ce pot reprezenta o alternativă grozavă pentru mesajele clișeu din tablourile, posterele, tricourile motivaționale ce se găsesc în comerț:
* ”Never marry a man you wouldn’t want to be divorced from.”
* When your children are teenagers, it’s important to have a dog so that someone in the house is happy to see you.”
* Anything you think is wrong with your body at the age of thirty-five you will be nostalgic for by the age of forty-five.
În introducerea cărții, Dolly Alderton menționează că în perioada adultă are un singur prieten imaginar și că acela este nimeni altul decât Nora Ephron. O afirmație amuzantă, dar cu care e posibil să se identifice mulți dintre cititorii acestei cărți.
Sperăm că ai adăugat măcar unul dintre cele 5 titluri prezentate în wishlist și că ai găsit acea carte ce va face mai suportabilă întârzierea trenului sau a avionului ori poate cartea ce te va ajuta să închei o zi proastă cu un zâmbet pe buze sau poate unul dintre aceste titluri se dovedește a fi alegerea perfectă pentru a ieși dintr-un reading slump ori pentru a atinge numărul de cărți pe care ți l-ai propus să-l citești într-un anumit interval de timp.
Dacă ai alte recomandări de lectură sau vrei să împărtășești opinii cu privire la titlurile prezentate, te așteptăm cu drag în secțiunea de comentarii. Iar dacă dorești să lași un review, o poți face pe libris.ro în secțiunea dedicată.
Articol realizat de Laura Mate pentru libris.ro.
„Mereu am iubit cărțile și a avea un job care să mă aducă atât
de aproape de ele precum sunt acum, părea până nu demult un vis.
Fac parte din echipa de marketing a libris.ro și sunt în continuă
căutare de răspunsuri și de povești bune.Când sunt întrebată ce
înseamnă o carte bună, îmi vin în minte cuvintele lui Salinger.
Acesta spunea că-l impresionează dacă, după ce termină o carte,
simte c-ar vrea ca autorul să fie un prieten bun pe care să-l poată
suna. Rezonez cu această definiție. Ce n-aș fi dat ca în liceu să-l
fi putut suna chiar pe Salinger, s-o am în agendă pe Meg Jay, iar
în anii de facultate să fi ieșit la cafea cu Elizabeth Strout.
Articolele și interviurile pe care le semnez se nasc din
curiozitate, dragoste de carte, entuziasm pentru idei noi, respect
și admirație pentru figuri reprezentative din lumea literară.” –
Laura Mate
Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.