Dacă tot e sezonul lor, iar eu nu am făcut sau mîncat vreodată
castane coapte sau prăjite, am ajuns la concluzia că ar trebui să
le încerc. Cîndva, în copilărie, am probat un pireu de castane care
ori n-a fost bun, sau poate aveam eu gusturi ciudate pe-atunci...nu
știu exact. Cert este că am rămas multă vreme cu ideea, că aceste
fructe nu-s pentru mine.
Totuși, curiozitatea m-a împins să cumpăr cîteva de probă. Cum
să le coc sau prăjesc știam de la cunoștințe, dar am și întîlnit
de-a lungul anilor rețete pe diverse forumuri, deci știam că nu-i
mare lucru să crestez niște castane și să urmez 2-3 păși. Am ales
să le prăjesc în tigaie, timpul de aștetpare fiind mai scurt. Am
înțeles că în cuptor au nevoie de mai mult timp și, în plus,
trebuie mereu stropite cu apă. Varianta cuptor necesită prea multă
muncă pentru 11 castane :D
Am observat că fiecare are tehnica proprie de crestare. Pentru
că nu știam cum stă treabă, și dacă e importantă această operație,
am crestat castenele în diferite moduri. În cruce, două linii
paralele, pe margini și linii pe diagonală. Am ajuns la concluzia
că se pot crestă oricum, crestate să fie! Dacă stau bine și mă
gîndesc, cred că le puteam cresta pe ambele părți, pentru a se
rumeni/maroni mai bine. În orice caz, indiferent de modelul cum au
fost crestate, de desfăcut s-au desfăcut toate, chiar ușor.
Culmea e...mi-au plăcut! Iar culmea culmilor...i-au plăcut și
fiicei mele!
Așa că, dacă din diferite motive nu le-ați încercat pînă acum,
nu faceți ca mine și așteptați 35 de ani din cauză că nu v-a plăcut
știu eu ce piure nasol în copilărie. Dacă nu sînteți siguri,
cumpărați doar cîteva bucăți, dar nu le lăsați neîncercate.
Cele 11 starlete. Asigurați-vă că alegeți exemplare
intacte,
colorate frumos castaniu cu coajă lucitoare.
Le-am pus la înmuiat în apă caldă aproximativ un sfert de
ceas,
apoi le-am scos și șters, și crestat cum veți vedea mai
jos.
Dacă printre castane se ascunde vreuna stricată, se va ridica
la suprafață.
Le-am prăjit într-o tigaie grea de inox, cu fund solid. Am
încins tigaia cu tot cu capac, am pus castanele crestate în
diferite moduri, am acoperit vasul și l-am lăsat cîteva minute în
pace.
Castanele încep să danseze ușor. Am săltat tigaia de două-trei
ori și am pus-o înapoi pe foc.
Am repetat operația de cîteva ori timp de încă 5-6 minute, și
cam asta este...
În total cred că au stat pe foc 10-12 minute. După ce am
considerat că-s rumenite destul,
le-am scos într-un castronel și le-am acoperit cu un prosop
umed timp de cîteva minute.
Umiditatea ajută la decojire.
Poftă bună!