M-a pălit pofta de gușă cu boia și usturoi. Cred că frigul,
ziua mai scurtă și mohorîtă mi-au scormonit prin sertărașele cu
amintiri din copilărie, mi-au activat papilele. Nu mai mîncasem din
tinerețe...nici nu mai știu exact de cînd, dar sigur sînt peste 25
de ani de atunci. Aveam eu idei cam cum se prepară, dar nu știam
exact ce și cum, așa că am apelat cu încredere la Google. Din
primele trei variante am ales una, adică rețeta de Gușa cu boia de
pe site-ul lui Adrian Hădean, prezentată de Costin Barbutz. Vreau
să vă spun că am citit-o de vreo trei ori. De plăcere! Cum a
scris-o băiatul ăsta, sigur n-a mai scris-o nimeni. Şi
dacă nu vă place gușa cu boia, tot veți dori s-o faceți, doar de
dragul poveștii. Neapărat să o citiți!
Am înjumătățit aproximativ cantitățile date în rețetă,
deoarece nu știam dacă va ieși pe placul nostru, și nici prea mulți
amatori de gușă cu boia prin jur nu avem.
Cum a ieșit? Minunat de bună!
Ingrediente:
- 1 kg de gușă de porc, tăiată în bucăți
- 2 cepe mititele, că așa am avut, tăiate în jumătate
- 3 frunze de dafin
- 3-4 rămurele cimbru
- 2 linguri (rase) sare
- 1 lingură boabe de piper
- apă botezată cu cidru, cît să acopere toate cele din vas
Toate aceste ingrediente se pun într-un vas și se fierb
aproximativ o oră, din momentul în care începe a clocoti, apoi se
scot bucățile de gușă din zeamă parfumată și se transferă într-un
vas transparent, de jena. Că vor să fie văzute, spune Costin.
Bineînțeles că le puteți pune în ce vas doriți, eu însă am vrut să
rămîn în poveste, așa că am ascultat :D
În drum spre foc.
Am îmbrăcat bucățile de gușă în usturoi pisat în mojar și un
amestec de boia dulce cu ceva boia iute.
Bucățile de gușă înroșite cu boia, aromatizate cu
usturoi...mmmm ce aromă îmi escaladează nasul!
Dar trebuie să așteptăm. Măcar o zi :D
Un cidruleț pe lîngă și toată lumea e fericită! Merci,
Costin!