Minunată "tarta" asta! Nu e chiar o tartă, dar seamănă cu una,
nu? :D Rețeta am găsit-o pe Cooking Light - aici puteți viziona pas
cu pas modul de preparare. Varianta mea e probabil puțin mai bogată
din punct de vedere caloric și ușor diferită - am înlocuit laptele
cu smîntînă lichidă, am renunțat la cele două albușuri în plus, am
folosit doar un cartof în loc de doi, și nu se putea să nu adaug și
doi căței de usturoi, nu?
M-a intrigat combinația știind cît de dulci sînt acești
cartofi...spanac cu ceapă, usturoi, ouă și brînză sărată în crustă
dulce? Hmmm... A ieșit excelent, ne-a plăcut foarte mult. Se va
repeta neapărat!
Ingrediente:
- 500 g spanac proaspăt
- 2 cepe, tăiate peștișori
- 2 căței de usturoi, dați pe răzătoare
- 4 ouă
- 200 ml smîntînă lichidă
- 1 cartof dulce ( 350 g ), feliat subțire
- 100 g brînză, gen Feta
- sare, piper
- 2-3 linguri ulei
( forma de tartă are diametru de 28 cm )
Am uns forma cu un strop de ulei. Peste cartofii feliați am
rîșnit piper și sare, i-am stropit cu puțin ulei, apoi am dat forma
la cuptor la 200 °C timp de aproximativ 10-15 minute. Nu m-am uitat
exact la ceas, însă cînd am văzut că încep să se rumenească
marginile cartofilor, am scos forma afară.
În timp ce se cocea crusta de cartofi, am rumenit foarte ușor
ceapa într-o lingură de ulei, apoi am adăugat spanacul pe care l-am
spălat în prealabil și l-am tăiat grob, frunzele fiind destul de
mari. Am învîrtit vreo 4-5 minute pe foc domol pînă s-a lăsat
spanacul, am adăugat usturoiul, apoi am condimentat cu sare și
piper după gust.
Cît s-a răcorit spanacul, am bătut ouăle cu smîntînă, sare și
piper.
Am turnat amestecul peste spanac, am presărat brînza făcută
firmituri deasupra și am dat forma din nou la cuptor la 200°C pe
șina din mijloc. După aproximativ 20 minute am coborît temperatura
cuptorului la 160°C și am mai lăsat încă 8-10 minute.
Vedere din cuptor :)
După ce a stat vreo 10 minute, am tăiat-o. Se poate tăia bine atît caldă cît și rece, și e la fel de bună.