Am avut o rață frumoasă, de la țară, pe care am copt-o, dar nu
despre asta e vorba. Ţăranul a fost generos și m-a cadorisit cu
ficatul de la trei rațe. Rațe obișnuite, dintr-alea de curte, cu
ficat normal. De obicei le vinde fără măruntaie, dar eu le vreau cu
toate cele. Despre rața coaptă nu vă povestesc, pentru că nu am
pregătit nimic nou și nici special, însă din ficați am făcut un
pateu. Cele cumpărate, deși se numesc „pateu de rață“ nu sînt 100%
din ficat și carne din rață, nici măcar cele scumpe din magazine
gourmet. Unele au chiar carne și grăsime de porc printre
ingrediente. Nu-s rele nici astea, dar voiam un pateu "pur" din
ficat, carne și grăsime de rață.
Pentru prepararea pateului am folosit o bucățică de piept din
rața coaptă, și pentru că a avut destulă piele grasă pe gît și în
partea de jos, înainte de coacere am îndepărtat-o, tăiat-o bucăți,
am pus-o la topit și așa am obținut și olecuță de untură. Finalui a
ieșit o minunăție!
Ingrediente:
- 200 g ficat de rață
- 100 g carne de rață, coaptă
- 2 cepe mititele
- 1 cățel mic de usturoi
- 50 ml vin alb
- sare, piper
- untură de rață
Ceapa am feliat-o fidelute, am prăjit-o cît să se înmoaie în
puțină untură de rață, am adăugat ficatul tăiat felii/bucăți și
usturoiul dat pe răzătoarea cu dinți fini, am săltat de cîteva ori
tigaia. Am adăugat puțin vin alb încălzit și am lăsat să scadă pe
foc iute. În cîteva minute, alcoolul se evaporă. Probabil nu
complet, timpul fiind totuși destul de scurt. Dacă vor mînca și cei
mici din acest pateu, renunțați la vin. Adăugați eventual două
degete de suc de mere natural. Cel de struguri nu l-aș recomanda,
fiind prea dulce. Se potrivește de sare și piper.
După răcorire am pus ficatul cu ceapă în blender, am adăugat
și bucata de piept de rață coaptă, rupt în cîteva bucăți și le-am
mărunțit. Aș fi vrut să iese puțin mai grob, dar cîteva secunde în
blender…și textura a ieșit mai fină decît mă așteptam.
Înainte de a transfera pateul în frigider, degustați și
potriviți de sare și piper dacă e nevoie.
Eu l-am împărțit în două, în forme de sticlă. Deasupra am
turnat untură topită, ajunsă la temperatură camerei. Astfel,
suprafața pateului nu oxidează. Pateul se poate „sigila“ cu unt
topit sau untură de porc, dacă nu aveți untură de rață.
Poftă bună!