Autoritățile chineze pregătesc fortifierea în masă a alimentelor anunță Dairy Reporter. Aceasta va fi impusă pentru grupe largi de alimente, astfel: lactatele pasteurizate și cele fermentate vor fi îmbogățite obligatoriu cu vitaminele Ași D, produsele derivate din grâu cu vitaminele B1, B2 și acid folic, iar sosul de soia, cu fier. De asemenea, fortifierea voluntară a altor alimente va fi permisă, iar pentru unele dintre acestea, așa cum sunt ceaiul sau cafeaua sunt pregătite linii directoare pentru a ajuta firmele producătoare să decidă care vitamine sau minerale sunt potrivite pentru fortifiere (de exemplu, sunt permise vitaminele C, D, calciul și magneziu, dar nu vitamina K, acidul folic sau seleniul).
Alimentele fortificate sunt alimente care au fost îmbogățite cu nutrienți care fie pot să nu apară în mod natural în alimente, fie pot să apară în mod natural în alimente, dar sunt pierdute în urma procesării acestora. Scopul fortifierii este acela de a atenua deficiențele de nutrienți din populație. Deși fortificarea alimentelor a intrat în atenția conspirationiștilor de serviciu, alaturi de vaccinuri, ea are o istorie foarte veche. În epoca modernă, primul aliment fortificat a fost sarea iodată, care a fost introdusă în Elveția în 1924 pentru a rezolva problema deficienței larg răspândite de iod. În Statele Unite, primul aliment fortificat a fost laptele, care a fost îmbogățit cu vitamina D în anii 1930. Alte alimente, cum ar fi pâinea și cerealele, au fost, de asemenea, îmbogățite cu vitamine și minerale. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fortificarea alimentelor a devenit o modalitate de a atenua deficiențele de nutrienți la soldați, care sufereau adesea de scorbut și alte deficiențe. După război, fortificarea alimentelor a continuat să fie folosită, în special în țările în curs de dezvoltare, unde malnutriția era larg răspândită.
Astăzi, multe alimente sunt îmbogățite cu o varietate de nutrienți, inclusiv vitamine, minerale și uneori chiar fibre și proteine. Alimentele fortificate obișnuite includ cerealele pentru micul dejun, laptele și produsele lactate și unele tipuri de pâine. Practica fortificării alimentelor a fost creditată cu reducerea ratei anumitor deficiențe de nutrienți în populație, deși unii critici susțin că nu este un substitut pentru o dietă sănătoasă și echilibrată.