De ceva vreme ne-am luat containere pentru compost. Incercam pe cat posibil sa fim responsabili fata de natura si sa avem grija de ea. Despre noi ca familie pot spune ca avem cateva actiuni de care ne tinem pentru a proteja mediul.
- Aruncam gunoiul selectiv
- Participam cu plastic si hartie la serviciul public de colectare selectiva (s-a reusit treaba asta in Adunatii-Copaceni – e loc de mai bine!)
- Nu aruncam gunoi de nici un fel in spatiul public (pe terenurile parasite, pe campuri, saturi, zone laturalnice, santuri)
- Avem fosa septica eco
- Nu cumparam mai mult decat ne trebuie
- Ce ne prisoseste, donam sau vindem
- Nu ardem gunoiul
- Nu folosim caldura in exces in anotimpurile reci
- Nu folosim aerul conditionat in exces
- Folosim orice obiect achizitionat pana cand nu mai functioneaza
- Colectam selectiv bateriile si becurile si le plasam la colectorii autorizati
- Electrocasnicele si produsele electronice le plasam la colectorii autorizati
- Ce se poate repara, nu se arunca
- Ce poate primi o viata noua, este transformat in alte obiecte (cauciucurile vechi, materiale de constructie, piese de mobilier)
- Evitam deplasarile cu masina, in favoarea cumparaturilor online
- Evitam vacantele in plin sezon si aglomeratia
Impresii generale despre containerele de plastic pentru compost
Din punct de vedere al calitatii oferta este foarte slaba. Sunt multe magazine online care propun acest tip de containere din plastic, insa de o calitate foarte slaba. Toate au un sistem de prindere pe baza de cleme care nu rezista la presiune. Plasicul e grosut, sa zicem, insa asa cum am vazut in recenziile altor consumatori e greu sa tii cele 4 laturi impreuna. Singurul lor avantaj este ca arata bine in compartie cu cutiile facute din scanduri la tara (daca stiti cele in care se incarca balegarul). Am luat 3 seturi a cate 800 litri si inca o bucata de 420 litri. Le folosim pentru gunoi menajer vegetal, iarba taiata din curte, fructele care cad din pomi si se altereaza, plus alte resturi vegetale.
De ce totusi sa iti cumperi containere pentru compost din plastic?
Sunt cateva avantaje care ne-au determinat sa cumparam si al doilea set de containere pentru compost (avem in total 7 bucati). Un avantaj se refera la aspect. Arata bine, oriunde sunt puse. Un alt avantaj se refera la faptul ca resturile vegetale nu miros. Datorita sistemului de aerisire, problema mirosului urat nu exista. Pentru a compesa sistemul de prindere este important sa nu se forteze prin compresare excesiva resturile vegetale. Si ce este cel mai important, faptul ca le avem ne face sa ne simtim bine, stiind ca nu facem rau mediului inconjurator.
Cum functioneaza containerele din plastic pentru compost
Containerele pentru compost sunt efectiv “ciuruite” de gauri. Toate gaurile sunt necesare aerisirii materialelor vegetale. Arata precum niste cutii, cu gauri multe si un capac pe unde sa introduci materialele vegetale. Ca sa functioneze si mai bine exista pliculete cu pulbere pentru accelerare compost- compostere.
Mai avem mult de investit in casa si in curte. Nu avem gardurile facute (sunt degradate), nu este exteriorul complet amenajat, trebuie rebetonata curtea, plus amenajarea interiorului. Insa, am avut si inca avem actiuni de consolidare si de organizare a casei precum izolarea completa a podului, lucrarea pamantului (zeci de ani a fost nelucrat si inca mai tragem dupa urma acestei “parasiri”) si multe altele. Insa, desi pe partea de confort si frumos inca mai avem mult de investit, noi am ales sa nu lasam in urma noastra gunoi. O casa si o curte ingrijite, vor arata mereu bine, chiar daca sunt modeste. Munca omului are si ea contributia ei la sfintirea locului.
Ce merita mentionat este ca e greu sa ai grija de natura. Desi, colectam gunoiul selectiv si o parte semnificativa din el ramane in propria curte, inca mai este foarte mult plastic care se arunca la groapa comuna de gunoi. Vorbesc despre ambalajele din plastic pentru alimente. Pentru acelea nu avem serviciu de colectare. In cazul sticlelor din plastic si al cartoanelor, daca nu ai un spatiu acoperit in care sa le depozitezi este foarte complicata colectarea selectiva pentru ca tot gunoiul trebuie depozitat in casa, sau pe langa casa unde sa nu fie luat de vant sau plouat (nu se colecteaza deseurile contaminate). Un alt aspect se refera la presiunea sociala. Am un telefon Huawei P10 lite pe care il folosesc de 4 ani. Inca merge, ii tine bateria. Are uneori intarzieri in raspuns, insa se tine bine. Cele mai multe persoane pe care le cunosc isi schimba telefonul aproape o data pe an, iar telefoanele nu costa sub 2500 lei. Nu pot spune ca sunt agresata in mod direct, insa comparatii si impresii se scapa. Tipul acesta de comportament il vad pentru foarte multe articole – haine, console jocuri, ceasuri si in principiu tot ce inseamna tehnologie.