Cristina Sturza–Vidrașcu: „Cu fiecare carte din această colecție vrem să găsim pentru cititorii noștri un medicament pentru o stare de bine, un context pentru o trăire autentică”

  • Postat în Litere
  • la 31-07-2024 10:05
  • 131 vizualizări
Cristina Sturza–Vidrașcu: „Cu fiecare carte din această colecție vrem să găsim pentru cititorii noștri un medicament pentru o stare de bine, un context pentru o trăire autentică”
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Blog Libris

Începând cu luna august a acestui an, rubrica Invitatul Special al Gazetei Libris va fi dedicată colecțiilor editoriale. Prin intermediul acestei noi serii de interviuri, ne propunem să aducem în atenția voastră titluri și informații interesante din culisele editurilor.
Noul format al rubricii debutează cu un dialog dedicat colecției Folio a editurii Litera. „Electra” de Jennifer Saint și „Viața mea în librăria Morisaki” de Satoshi Yagisawa au fost primele titluri apărute în această nouă colecție în luna februarie a anului trecut. De atunci peste 40 de titluri s-au alăturat colecției Folio.

Cristina Sturza–Vidrașcu face parte din noua generație de editori dinamici, intuitivi, pasionați de literatură la modul autentic. Cititoare vorace și creatoare a unei colecții rafinate și curajoase totodată, Cristina e o prezență discretă și elegantă, care vorbește despre cărțile care o definesc profesional cu entuziasm și cu evidenta relaxare pe care o dă experiența. A absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Chișinău și din 2005 este directorul editorial al Editurii Litera.

Am avut plăcerea de a discuta cu Cristina Sturza–Vidrașcu, coordonator al colecției Folio și director editorial Litera, despre povestea acestei colecții, cărțile apărute și volumele în pregătire.

Libris: Fondată acum 32 de ani, Litera este o editură cu tradiție pe piața românească, cu un număr de peste 1.000 de titluri editate anual în cele 50 de colecții și imprinturi. Pentru unii dintre cititori, terminologia specifică domeniului editorial poate crea confuzii. Ne puteți explica diferența dintre o colecție și un imprint?

Cristina Sturza–Vidrașcu: Desigur. Un imprint funcționează aproape ca o entitate separată, are autonomia de a articula mai multe categorii de literatură sub același titlu, pe când o colecție ilustrează o idee, un gen, o temă. Sigur că pentru public diferența poate fi subtilă sau nu – e un lucru care ține de modul în care editorul administrează public o etichetă pe care o girează și, deloc în ultimul rând, niște rafturi, metaforice și nu numai, pe care își prezintă cărțile.

Libris: Ce anume a inspirat apariția colecției Folio? Cui i se adresează? Care este semnificația denumirii alese? Au existat și alte sugestii pentru numele colecției?

Cristina Sturza–Vidrașcu: Mi-am dorit de mult timp o colecție de literatură premium accesibilă, însă, unui public mai larg. Cărți care îți rămân în memorie, care te schimbă, care creează stare și reflecție în cititor, fără a fi exclusiv literatură de portofoliu premiată, așa cum Litera a publicat și continuă să publice. Așa a apărut Folio, care sigur că e un ecou al celebrelor cărți Folio de la Gallimard – cărți frumoase, consistente, relevante pentru literatura care se scrie azi. Cărți care rămân. Când am lansat, de altfel, colecția, am vorbit despre termenul latin folium, acea unică filă (folium a însemnat, la origine, frunză) de pergament pe care se nasc cărțile memorabile. E un titlu care aproape că a venit de la sine și despre care cred, în continuare, că exprimă esența acestor cărți pe care le publicăm. Așa că aș spune că e parfum, e speranță, e curaj și e un exercițiu de excelență pe care îmi face plăcere să-l propun publicului cititor alături de colegii mei care sprijină și perpetuează punerea în pagină a acestei colecții.

Libris: Care sunt criteriile de selecție ale titlurilor alese spre publicare? Cât de mult cântărește popularitatea unui titlu pe piața/ piețele pe care a apărut deja, premiile acordate acestuia? Dar preferințele personale? Mai sunt și alte persoane implicate în procesul decizional sau este aceasta decizia exclusivă a unui coordonator de editură?

Cristina Sturza–Vidrașcu: Procesul de alegere a cărților presupune conversații extinse în interiorul unei echipe care cu asta se ocupă – identificarea titlurilor valoroase, cu potențial de vânzări, dar și de relevanță pe piața noastră de carte. Căutăm, desigur, cărți care au succes comercial, dar cred că în primul rând ne interesează emoția și amprenta intelectuală a acestor povești. Ce construiesc ele în interiorul nostru, ce creează în mintea cititorului, prin ce se remarcă și de ce, unde își găsesc locul pe piață. E foarte ușor să faci o colecție din cărți premiate și bine vândute și cu totul altceva să modelezi un public, să riști, poate, cu un titlu care-ți aduce, în cele din urmă, satisfacții enorme, să traduci un volum care poate că nu vinde remarcabil imediat, dar impresionează generații. M-a interesat să creez o colecție care să rămână, care să spună ceva distinct și foarte articulat într-un peisaj literar eclectic, în care e întotdeauna loc de mai bine.

Libris: Au existat cazuri în care un volum ce s-a bucurat de un succes răsunător pe piața internațională, nu a fost la fel de bine primit de către cititorii din România? Dar invers, au fost și exemple de cărți a căror vânzare a depășit cu mult estimările inițiale? Căror factori atribuiți aceste diferențe atunci când ele apar?

Cristina Sturza–Vidrașcu: Sunt situații inerente și ele apar, periodic, în munca oricărui editor. Unele cărți demarează mai greu, altele au succes fulminant, dar de scurtă durată, altele ajung să vândă spectaculos în sincronicitate cu piața internațională. Ține de dinamica pieței din acel moment, de cum arată lumea noastră (economic, politic, social) la momentul publicării unei cărți, de traducere, de marketing, de consumul cultural, de perioada anului, de foarte mulți factori din care se naște acel element de risc despre care vă vorbeam mai devreme. El e parte din joc. Eu cred în jucătorii curajoși.

Libris: Cum are loc alegerea coperții unei cărți? Când se decide folosirea coperții internaționale și când se consideră că o identitate vizuală nouă e mai potrivită pentru ediția în limba română?

Cristina Sturza–Vidrașcu: E o negociere. Cu autorul, cu echipa, adică intern, așa încât să găsim cea mai bună variantă posibilă pentru a pune cartea în valoare. Țin foarte mult la copertă – ea este, că ne place sau nu, cartea de vizită a cărții, veșmântul ei, cel care o face vizibilă pentru cititor. Ne dorim o haină care să reflecte, în cel mai rafinat și fidel mod cu putință, substanța poveștii pe care o îmbracă.

Libris: Ne-a bucurat și ne-a surprins în mod plăcut una dintre aparițiile recente în această colecție. Este vorba despre cel mai recent volum al Ioanei Bâldea Constantinescu, Castelul din orașul meu. Obișnuiți până la apariția acestui roman cu un portofoliu Folio dedicat exclusiv autorilor internaționali de ficțiune, am fi asociat acest volum cu Biblioteca de proză contemporană a editurii Litera. Cum se întâmplă oare lucrurile? Titlurile își aleg colecția sau colecția își alege titlurile?
Ne putem aștepta ca de-acum înainte să regăsim în colecția Folio și alte titluri semnate de autori români?

Cristina Sturza–Vidrașcu: Folio a fost gândită ca o colecție de ficțiune specială: povești care ne ating sufletul într-un fel aparte, care rămân cu noi un timp îndelungat, ne emoționează, ne răvășesc poate, dar care, cu siguranță, lasă o amprentă de neșters. Asta am simțit când am ținut în mână paginile romanului Castelul din orașul meu. A fost prima carte scrisă de Ioana pe care am avut ocazia să o citesc și am știut că este ceea ce ne dorim de la un titlu din Folio. Cu fiecare carte din această colecție vrem să găsim pentru cititorii noștri un medicament pentru o stare de bine, un context pentru o trăire autentică. Și dacă un autor român respectă aceste criterii, cu atât mai bine. Bineînțeles, ne dorim în portofoliul de literatură premium al editurii și alte nume de autori români. Avem o cultură bogată, cu influențe foarte diferite, cu o limbă absolut splendidă, prin urmare nici nu este de mirare că există mulți scriitori buni și cu o sensibilitate aparte.


O colecție se construiește greu, este nevoie de timp. Pe o piață de carte relativ mică, unde, din păcate, oamenii citesc tot mai puțin, multe cărți se „pierd”. Am fi vrut să inserăm autori români mai devreme, dar cred că abia acum am ajuns într-un punct de maturitate necesar– cu cititori fideli, oameni care vor să știe ce urmează, ne spun adesea că au fost plăcut surprinși de selecții, dând credit unor autori noi și unor titluri care poate nu i-au atras inițial.

Rolul unui coordonator este esențial în viața unei colecții, el îi imprimă o viziune și o direcție, fiecare titlu este ales personal de acesta. Este valabil atât pentru colecția Folio cât și pentru alte colecții ale editurii. Este un efort comun când stabilim tiraje și facem planurile de promovare, dar procesul de selecție se află în mâinile celui care și-l asumă.

Libris: O viață măruntăde Hanya Yanagihara, roman finalist la Pulitzer Prize și National Book Award, apărut inițial în 2017 în cadrul colecției Clasici contemporani a editurii Litera, a fost reeditat în acest an și inclus în colecția Folio. Ce determină o schimbare de acest tip?

Cristina Sturza–Vidrașcu: Yanagihara e o autoare imensă – îmi doresc să ajungă la cât mai mulți cititori și cred că republicarea ei în Folio e benefică în acest sens. În ceea ce mă privește, mă bucur sincer când literatura unui autor atât de talentat, de nuanțat și de interesant cum e Hanya Yanagihara are parte de cât mai multe ediții.

Libris: Cum este o zi de lucru din viața unui coordonator de colecție? În ce măsură este vorba de rutină, etape predictibile și cât de mult fac parte dintr-o zi obișnuită evenimentele neprevăzute? Care considerați că este provocarea principală a unui coordonator de colecție?

Ne puteți împărtăși povestea unui roman Folio care nu a urmat traseul clasic până a văzut lumina tiparului?

Cristina Sturza–Vidrașcu: E complicată, cum sunt zilelele oricărui profesionist contemporan. De la licitații la lecturi, la copertele despre care aminteați, la discuții cu colegii mei, la întâlniri cu autori, la călătorii profesionale, la viața de familie, vorbim de un echilibru care trebuie (re)construit și alimentat în fiecare zi. Îmi place mult ceea ce fac și acest lucru face ca toate poveștile, inclusiv cele pe care le găsesc noaptea într-un Inbox și pe care mă străduiesc să le aduc sub lumina cât mai clară a zilelor care urmează, să-mi fie importante. Nu cred că sunt două povești la fel, două cărți care s-au născut la fel, două drumuri care să poată fi disecate în etape previzibile. Literatura nu are rutină și acesta este numai unul dintre lucrurile care o face fascinantă.

Libris: Care sunt cele mai căutate și îndrăgite titluri Folio până în acest moment?

Cristina Sturza–Vidrașcu: Istoria secretă de Donna Tartt, Viața ca un râu de Shelley Reid,Până nu se răcește cafeaua de Toshikazu Kawaguchi,Apă proaspătă pentru flori de Valerie Perrin, O viață măruntăde Hanya Yanagihara sunt printre cele mai căutate titluri.

Libris: Cum considerați că a evoluat colecția de la lansare până în prezent? Ne puteți dezvălui câteva dintre planurile de viitor pentru colecția Folio? Există proiecte sau direcții noi pe care le aveți în vedere? Ce noi volume îi așteaptă pe iubitorii de ficțiune și când ne putem aștepta să le găsim pe rafturile librăriilor?

Cristina Sturza–Vidrașcu: Noi suntem încântați de cum merge colecția și sigur că ne dorim să o creștem, să publicăm din ce în ce mai mult o literatură modernă, cu impact mare și cu un număr de cititori în creștere.

Libris: Cum citește un coordonator de colecție în timpul liber? În ce măsură reușiți să vă detașați de rolul dumneavoastră profesional și să redeveniți un cititor care se dedică actului lecturii fără vreo agendă de lucru, fără vreo evaluare a textului citit din perspectiva expertului în domeniu?

Cristina Sturza–Vidrașcu: Nu cred că există timp liber pentru cititorii profesioniști. Ei citesc cu ochiul editorial pe deplin activat, ceea ce mi se întâmplă și mie. Rigorile profesiei nu omoară, însă, plăcerea lecturii. Aș spune că dimpotrivă. O potențează, o traduc în posibilități, enigme, soluții, emoții și, în cele din urmă, călătorii fericite în mintea altcuiva.

Libris: Ne puteți spune câte ceva despre obiceiurile dumneavoastră de cititor? Ce genuri literare citiți? Alegeți și volume tipărite în altă limbă decât româna? Care sunt autorii dumneavoastră preferați? Aveți o carte preferată la care obișnuiți să reveniți?

Cristina Sturza–Vidrașcu: Citesc tot timpul, fără calendar, orar și pauză. Eclectic, haotic și intens. Îmi plac autorii cu adâncimi psihologice care te țin captiv în pagină – Yanagihara, Knausgård, Everett și foarte mulți alții.

Libris: Dacă ar fi să recomandați cititorilor Libris trei titluri Folio, care ar fi acestea? Iar dacă ar fi să ne uităm la cărți apărute în afara acestei colecții, care ar fi volumele pe care le-ați recomanda?

Cristina Sturza–Vidrașcu: Le recomand pe toate. Mi-ar fi imposibil să aleg trei. Sunt copiii profesiei mele și le iubesc așa cum își iubește un editor cărțile.

Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 33, august 2024. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.
Mulțumim Cristinei Vidrașcu, director editorial și coordonatoarea colecției Folio, pentru răspunsurile oferite și editurii Litera pentru intermedierea interviului.

Interviu realizat de Laura Mate pentru libris.ro.
„Mereu am iubit cărțile și a avea un job care să mă aducă atât de aproape de ele precum sunt acum, părea până nu demult un vis. Fac parte din echipa de marketing a libris.ro și sunt în continuă căutare de răspunsuri și de povești bune.Când sunt întrebată ce înseamnă o carte bună, îmi vin în minte cuvintele lui Salinger. Acesta spunea că-l impresionează dacă, după ce termină o carte, simte c-ar vrea ca autorul să fie un prieten bun pe care să-l poată suna. Rezonez cu această definiție. Ce n-aș fi dat ca în liceu să-l fi putut suna chiar pe Salinger, s-o am în agendă pe Meg Jay, iar în anii de facultate să fi ieșit la cafea cu Elizabeth Strout.
Articolele și interviurile pe care le semnez se nasc din curiozitate, dragoste de carte, entuziasm pentru idei noi, respect și admirație pentru figuri reprezentative din lumea literară.” – Laura Mate

Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente