Cum am castigat un proces impotriva GetBack Recovery

  • Postat în Life
  • la 18-06-2021 00:15
  • 349 vizualizări

Cand vei fi in situatia de a fii chemat in judecata, alege sa lupti si sa nu fii o victima! Acum, afla cum am castigat un proces impotriva GetBack Recovery, cine m-a ajutat si de ce am ales sa lupt. GetBack Recovery este firma de recuperari creante catre care Orange a vandut o creanta pe baza unui contract abuziv.

Viata este tare ciudata uneori. In orice caz, este guvernata de legi pe care oamenii cu siguranta nu le stiu, nu le inteleg sau pur si simplu refuza sa le cunoasca. Si cum sunt un om oarecare, nu fac nici eu exceptie. Am facut la un moment dat o promisiune unui om minunat si mie in acelasi timp, respectiv ca voi vorbi despre lupta impotriva abuzurilor. Am abandonat lupta, insa oricat de obiective ar fi fost motivele mele, viata nu iarta si nu uita. Am fost condamnata sa repet experienta ca sa imi aduc aminte ca am abandonat o lupta cu implicatii asupra multor altor oameni.

Despre cine m-a facut sa ma simt abuzata – prezentarea cazului

In cazul de fata, abuzatorul a fost Orange. Am fost clienta fidela multi ani. Am avut abonament din comoditate, avand perspectiva achizitiei de telefoane la un pret mai bun. La un moment dat, am avut niste intarzieri in plata abonamentului pentru ca ramasesem fara loc de munca. Am platit cu greu, insa am facut acest lucru. Am anuntat Orange, m-au asteptat. Am agreat chiar sa prelungesc abonamentul cu numarul de luni aferent intarzierilor mele de plata. Ne-am inteles bine in jur de 6 luni, dupa care ma trezesc la un moment dat cu plata a 2 facturi. Erau vreo 400 lei, prin 2015, deci mult. Practic Orange ma taxase pentru luna curenta (factura la zi) si pentru luna urmatoare. Asadar, Orange incerca sa emita facturi cumulative astfel incat sa se rezolve decalarea platilor. Din punctul de vedere contractual mi se pare corect, inteleg. Doar ca nu asa ne intelesesem si nici nu am fost informata cu privire la aceasta actiune. Mai mult decat atat, in incercarea mea de a solutiona eroarea am fost asigurata de catre reprezentantii Orange, ca luna urmatoare nu se va mai emite o alta factura. Doar ca, urmatoarea factura avea din nou valoare dubla. Am incercat sa rezolv aceasta neintelegere cu reprezentantii Orange, dar cand e vorba de astfel de erori cu Orange nu se poate discuta, decat prin intermediul avocatului. Intr-un final am platit facturile integral, insa din cauza felului in care m-au facturat si a lipsei de comunicare cu mine (practic m-au tratat ca pe un gunoi si m-au mai si mintit) am decis sa denunt unilateral contractul din motivele de mai sus. Singura comunicare venita din partea Orange a fost ca nu am dreptul sa denunt contractul. Nu mi s-a oferit numar de inregistrare pentru denunt sau orice sau incercare de solutionare amiabila a conflictului. Dupa alte 6 luni, Orange a decis sa imi trimita o factura de 1000 de lei, reprezentand taxa pentru denuntare unilaterala a contractului inainte de termen. Dupa aceasta ultima instiintare, timp de aproape 3 ani totul parea inchis. Dar, spre finalul anului 3 primesc un plic care ma anunta ca am fost data in judecata de GetBack Recovery pentru plata celor 1000 de lei datorati Orange, plus cheltuielile de judecata. Evident, in scrisoare erau si amenintari cu executarea silita. Am facut eu cum am stiu o cerere reconventionala, insa nefiind realizata in termeni juridici, nu a fost acceptata. Si atunci, prin ajutor divin am ajuns la Casa de Avocatura Ionescu Sava.

Despre Casa de Avocatura Ionescu Sava

Despre ei va pot vorbi exclusiv la superlativ. Am fost invitata intr-un sediu elegant si primitor. Am apreciat profesionalismul cu care au abordat cazul meu si modul cald, uman in care mi-au explicat care sunt riscurile financiare si ce inseamna acest proces. La un moment dat mi s-a pus in vedere ca ceea ce pentru mine este foarte important, nu este obligatoriu sa fie si pentru ceilalti. In fond, ieseam mult mai ieftin daca plateam suma de 1000 de lei comparativ cu cheltuielile de judecata. Si aveau dreptate din toate punctele de vedere. Analizand cazul meu mi-au facut doua oferte financiare. Prima era mult mai ieftina, comparativ cu cea de-a doua, dar merita incercata pentru ca depindeam de analiza realizata de judecator (am trimis o alta cerere reconventionala corect realizata de catre avocati). Ce dovada mai mare de grija si interes pentru client poti primi din partea oricarei firme prestatoare de servicii ? Am apreciat enorm si am stiut in acel moment ca sunt pe maini bune, indiferent de rezultat. Eram un caz minor, care din exterior parea mai degraba o pornire de razbunare a unui om cu orgoliul ranit. Doar ca…

De ce am fost atat de motivata sa castig procesul?

…desi partial adevarat, acest raspuns din partea mea nu se baza exclusiv pe sentimente ranite. In timp ce imi realizam propria cerere reconventionala m-am documentat in jur de 2 saptamani, ocazie cu care am aflat ca Orange nu incalcase legea doar cu mine, ci reprezenta un mod de actiune general. Astfel, toate contractele Orange cu persoane fizice sunt abuzive si incalca Legea Consumatorului. Constatand aceste lucruri, am fost revoltata de tupeul cu care Orange incheie contracte abuzive stiind ca cei mai multi oameni vor alege sa plateasca sumele cerute de catre Orange sau firme de recuperari creante, pentru a nu fi dati in judecata. M-am gandit ca in acest fel Orange practic nici nu are nevoie sa ofere servicii de calitate (pe langa date si voce, alte servicii mai sunt cele de facturare, de comunicare cu clientii, de informare, de solutionare a problemelor tehnice) pentru ca poate obtine profituri imense din contracte abuzive. De ce spun asta? Ganditi-va la pretul de vanzare al creantelor. Daca un operator isi vinde o creanta de 1000 ron cu 100 de ron, inseamna ca el are un prejudiciu de 100 de ron. Mai departe, in raport cu cartelele, costurile serviciilor de abonament sunt mai scumpe pentru beneficii mai putine. Se ofera in schimb o varianta de creditare mascata pentru dispozitive smart (telefoane, tablete, laptopuri, TV s.a). Practic se ofera un avans pentru aceste dispozitive si restul costului il platesti in rate la abonament, astfel incat dispozitivul achizitionat este si de 10 ori mai scump decat valoarea lui reala. Iar contractul este mai dezavantajos chiar si fata de cel pentru un credit la banca, unde stii cat platesti in plus pentru credit. Diferenta dintre un contract cu o banca si un contract cu operatorii de telefonie mobila consta in forma de ambalare a serviciului. Cu alte cuvinte, contractul cu operatorii de telefonie mobila e ambalat frumos, insa continutul nu respecta reclama de pe ambalaj. Operatorul de telefonie mobila isi recupereaza banii pe dispozitive in primul an de contract, al doilea an facand parte dintr-un plan de profit al companiei. Cei mai multi clienti care pica in aceasta capcana este reprezentat de segmentul persoanelor varstnice, care cauta sa faca economii si care cu greu, daca nu imposibil, si-ar putea demonstra paguba in instanta. Tot segmentul persoanelor varstince este si cel mai putin familiarizat cu internetul, deci posibilitatile lor de informare sunt foarte reduse.

S-a schimbat ceva din 2018?

Revoltata sunt si azi, pentru ca observ ca nimeni nu a facut nimic (inclusiv eu). In afara de presa si cativa bloggeri, nici o persoana autorizata sa faca acest lucru nu se autosesizeaza. Si ma gandesc ca sunt judecatori, guvernanti, procurori si o multime de alte persoane cu functii publice care la un moment dat s-a aflat in situatia de a citi acasa cu mare atentie ce a semnat. Evident, ma gandesc si acum cum m-am gandit si acum activa ani, ce pot face astfel incat sa nu mai pateasca si alti oameni ca mine. Astazi scriu pe blog despre ce am patit eu si cum am iesit din aceasta nedreptate, insa maine poate ca totusi voi fi parte a unei schimbari in bine.

Dincolo de faptul ca si azi contractele contin aceleasi clauze abuzive, impotriva carora am castigat, cand eu cautam solutii pentru a-mi rezolva situatia, pot spune ca am aflat si cateva dintre motivele pentru care toti operatorii de telefonie mobila continua sa lucreze cu contracte abuzive. Povesteam catorva persoane despre situatia in care ma aflam si despre intentia mea de lupta in proces si prima lor reactie a fost sa ma catalogheze drept “procesomana”. Si au avut aceasta reactie in conditiile in care ei sau cunoscutii lor, trecusera prin cel putin o astfel de situatie. I-am intrebat “Bun, si de ce permiteti? De ce nu faceti nimic?” Raspunsul unanim a fost “pentru ca nu se poate face nimic”. Eu am ales sa lupt si sa arat ca se poate.

Ce se poate face cand esti dat in judecata?

In primul rand, cand esti dat in judecata si crezi ca ti s-a produs o nedreptate, primul lucru pe care il poti face este sa alegi sa lupti. Recomandarea mea este ca inca de la inceput sa contactezi un avocat si sa ii spui despre situatia in care te afli. Pe baza unei analize veti decide impreuna daca un proces poate fi castigat si daca merita. In cazul meu a meritat din punct de vedere financiar pentru ca mi-am recuperat toti banii si nu a mai trebuit sa platesc taxa de reziliere. Si a mai meritat pentru ca azi pot povesti aceasta intamplare si pot oferi o speranta tuturor celor care o cauta. In plus, daca eu pierdeam ajungeam sa fiu inca un precedent care ar fi condus la continuarea acestui comportament abuziv din partea operatorilor de telefonie mobila. Si crede-ma ce cei de la GetBack Recovery chiar s-au folosit in dosar de exemple ale unor oameni care au pierdut in instanta in fata abuzurilor Orange. Am ales sa fiu o speranta si nu un motiv pentru continuarea contractelor abuzive.

Un alt lucru pe care merita sa il faci este sa informezi putin despre legislatia care te protejeaza in situatia in care te afli. Te va ajuta in comunicarea cu avocatul.

Ce poti face ca sa nu ajungi sa fii dat in judecata?

Desi la o prima citire un contract poate parea ok, recomand totusi sa ceri un timp mai indelungat de gandire. De asemenea, doar un avocat poate spune la ce anume te angajezi si e bine sa stii ca la semnarea oricarui contract ai voie sa fii insotit de avocat. Costul unei consultante este mult mai mic in raport cu eventualele prejudicii ce iti pot fi aduse in cazul in care se comit abuzuri asupra ta. De asemenea, mare atentie la semnarea contractului! Intreba daca contractul pe care il semnezi este complet. In cazul meu mi s-a dat sa semnez un contract incomplet, astfel ca sectiunea cu clauzele abuzive eu nu am cunoscut-o. Clauzele abuzive sunt parte a contractului si sunt disponibile in sectiunea Termeni si Conditii de pe site-ul Orange. Eu am aflat ce am semnat cand eram data in judecata.

Clauze abuzive ale operatorilor de telefonie mobila

Prima clauza abuziva se refera la denuntarea unilaterala a contractului. Astfel, operatorul are dreptul de denuntare unilaterala, fara sa anunte clientul si fara justificare, in timp ce clientul nu are acest drept decat in cazul in care nu se presteaza servicii catre el sau nu se presteaza la calitatea indicata in contract si se demonstraza acest lucru.

O alta clauza abuziva se refera la informarea clientului despre tot continutul contractului. Astfel, Termenii si conditiile care contin toate clauzele abuzive si care tin loc de Anexa sunt disponibile doar pe site-ul Orange. Acest lucru inseamna ca in momentul semnarii contractului nu ai cum sa ii cunosti continutul pentru ca nu ti se ofera spre informare. Anexa despre care vorbesc reprezinta cea mai importanta parte a contractului, in ea fiind descrise serviciile, conditiile de functionare, parametrii de calitate a serviciilor, dreptul la despagubire, cand se poate denunta contractul, in ce conditii. Se incalca astfel art. 75, 78, 79, 80, 82, 83 si 84, Capitolul IX, Drepturile consumatorilor la încheierea contractelor, din LEGEA nr.296 din 28 iunie 2004 privind Codul consumului.

Asadar, ai grija ce semnezi, asigura-te ca ti-a fost adus la cunostinta intregul contract si cel mai bine e sa faci o analiza cost-beneficiu inainte de orice contract. Cand nu stii ce sa faci, apeleaza la oameni care te pot ajuta sa faci aceasta analiza. Si mai ales, in caz de abuz alege sa nu fii o victima!

Despre Ziarul toateBlogurile

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente