Cred ca fiecare parinte are dreptul sa isi creasca copiii cum doreste. Dar, mai cred in acelasi timp ca orice parinte responsabil, care isi iubeste copiii si le doreste binele va cauta informatii, se va mai documenta ocazional macar, si va cauta acele exemple pozitive de parinti in comunitate. De aceea, imi permit sa ofer niste observatii si informatii cu privire la stereotipurile de gen pe care le folosim in educatia copiilor, inca de cand sunt toddleri.
Experienta mea suna asa:“Aaaa, de ce i-ati luat mama, casuta de papusi? Fetitele se joaca cu papusi. Lui sa ii luati masinute. Hai, hai vino la bunica sa iti ia masinute multe, multe, multe” si din pacate e o remarca neizolata, ce a venit de la soacra mea. De ce am ales sa fac aceasta dezvaluire? Ei bine, pentru ca stereotipurile de gen se transmit din generatie in generatie si de cele mai multe ori prin mame. Poate ca va ganditi, ok, dar de ce vorbesti doar de soacra ta, sau mai mult despre ea? Raspunsul este foarte simplu: este o experienta care se repeta (am primit aceleasi remarci cand i-am cumparat celui mic o bucatarie de lemn pentru copii) si mama, oricat de disfunctionala ar fi relatia mea cu ea, nu si-a permis niciodata astfel de remarci. De fapt, nu si-a permis multe lucruri pe care soacra mea si le permite. Si, oricat de des ma supara mama si oricat de nemultumita ar fi de mine, eu nu pot sa nu ii multumesc pentru modul pozitiv prin care ma invata anumite lucruri. Ii multumesc si soacrei. E o inspiratie continua pentru mine cu privire la ce sa nu fac in calitate de mama si viitoare, posibila soacra. Imi pare totusi rau, ca am parte de astfel de experiente. Putea fi altfel, insa oamenii nu pot fi schimbati. Se schimba ei, cand si daca vor.
Acum, sa revin la stereotipurile de gen in educatia copiilor. Voi incepe prin a spune ca toti avem limite. Limita mea in cazul baietilor este rozul. Nu l-as putea imbraca pe Andy in roz sau fucsia. Are jucarii sau obiecte care contin si roz, dar rozul acela dulce, lipicios, bon-bon nu pot sa il accept in vestimentatia lui. In afara de acest aspect, in materie de jucarii pentru copii, am incercat sa ii ofer tot timpul o paleta cat mai larga, mai variata de jucarii. De asemenea, am pus accentul pe rolul educativ al acestora si mai putin pe distractia fara sens (lumini, muzica fara sens, prea tari, neclare, paiete). Sunt marci de jucarii dupa care suntem indragostiti iremediabil (toti ai casei): Vtech, Goki sau marci asemenea, Hola Toys, Smoby, Bright Starts, Yookiddoo. Nu ii cumparam haine de firma, dar cand vine vorba de educatie investim destul de mult. Avantajul achizitiei unor jucarii scumpe si populare este ca sunt mereu cautate, inclusiv cele la mana a doua. Chiar si noi am facut astfel de achizitii de pe OLX. Va recomand si voua! Veti gasi lucruri geniale, care s-au fabricat in exemplare limitate.
La baza convietuirii conflictuale, stresante a oricarei familii stau stereotipuri de gen. Foarte multe femei se plang ca sotii lor nu le ajuta la cresterea copiilor, nu le ajuta la treburi casnice, dar acest lucru nu se intampla pentru ca sunt rai sau nu le iubesc pe ele si copiii lor. Motivul pentru care barbatii sunt absenti din viata familiei lor are la baza stereotirpurile de gen, care imbraca forme variate, de la simple, remarci, expresii pana la actiuni: “lasa-l ca e baiat si asa sunt baietii – cand un baiat se murdareste in parc, sta mai mult afara, e agresiv cu alti copii”, “fetitele se joaca cu papusile, baietii cu masinile”, “fetele invata mai bine decat baietii”, “fetele sunt mai cuminti si mai harnice”, “baietilor le place sa umble, sa se joace pe calculator”, fetele spala vasele dupa ce mananca, baietilor le spala mamele, ca sunt fete, fetele invata sa fie mame, baietii invata sa fie barbati si multe, multe altele.
De ce am ales sa ii cumpar baiatului o casuta de papusi, din lemn, unisex, Goki, cu mobila?
Papusile si accesoriile Goki sunt unisex. Le gasiti si pe gri, albastru, nu doar pe roz. De asemena, sunt din lemn toate si folosesc materiale prietenoase cu copiii. Sunt sigure, rezistente si nu pun accentul pe sexualitate sau pe aspect, ci pe rol. Cu alte cuvinte, sunt utile in educatia copiilor pentru ca ii invata interactiunea dintre membrii familiei. Baiatul nostru este innebunit nu mai ales dupa casuta, cat dupa jocurile pe car le avem impreuna. El redecoreaza casa permanent, eu fac ordine dupa el si profit de ocazia de ai mai explica ce face mami (azi are grija de mezinul familiei, maine sta cu fetele- are 2, in alta zi cu baietii. Tati azi gateste, maine sta cu baietii, iar in seara asta il adoarme el pe picioare pe mezin). Rezultate: ne amuzam amandoi copios, isi iubeste tatal si il accepta la egalitate cu mine (e o mare realizare pentru mine), desi eu petrec mai mult timp.
Evident, mai sunt multe alte metode de a invata copiii sa se accepte indiferent de gen si sa se joace impreuna, fie ca vorbim de papusi, masini, truse de scule, truse medicale pentru copii sau alte jocuri. Voi scrie despre asta in partea a doua a articolului.
Sa va prezint familia Joy. Avem un cuplu, in care exista multa iubire. Ii avem pe mama si pe tata. Ei au 5 copii: 3 fete, 2 baieti si o pisica plimbareata (o plimba Andy peste tot prin casa). Avem si o pereche de bunici harnici, care au o ferma cu de toate: animale domestice, tractoare, scule si cam tot ce e prin casa unei familii de gospodari.
Vom investi in continuare in jucarii unisex si vom incerca pe cat posibil sa il invatam pe Andy sa fie un bun prieten, sot, coleg, cetatean. Nu cred ca barbatii isi pierd din masculinitate daca spala vase, stiu sa gateasca, ajuta la treburi casnice, la fel cum femeile inginer, care sunt pe santiere de constructie, pe platforme petroliere, nu isi pierd din feminitate. De asemenea, cred ca educatia bazata pe stereotipuri afecteaza viitorul copiilor, viitori adulti. Si nu cred ca rezultatul consta doar in violenta domestica (e rezultatul direct al educatiei bazate pe stereotipuri de gen) ci si in dezvoltarea nearmonioasa dintre sexe. Cred ca unul din motivele care stau la baza mitului ca fetele se dezvolta/maturizeaza mai repede decat baietii se refera tocmai la educatia de acasa, bazata pe stereotipuri de gen.La fel de adevarat este ca acelasi gen de educatie a creat mitul ca femeile nu sunt buni soferi, ingineri, arhiteti, constructori etc.
Noi alegem sa nu ii limitam orizontul copilului nostru. El poate face si deveni ce isi doreste el. Nu va fi programator, doar pentru ca tati este si bunica isi doreste ca nepotul ei sa faca ce face fiul ei. Noi vom fi fericiti cu orice va alege el, atata timp cat va avea o profesie care sa ii fie si pasiune. Lui Andy ii plac foarte mult si masinile. Poate va deveni mecanic, ca bunicul lui. Sau poate va deveni arhitect luand din pasiunile mele pentru décor si ale tatalui meu. Pe scurt, ne dorim un tanar liber si pentru ca el sa aiba aceasta libertate noi trebuie sa nu ii limitam orizontul pe baza preconceptiilor si a stereotipurilor noastre, sau ale parintilor nostri.
Ca si concluzie, imi doresc sa se inteleaga din acest articol ca singurii responsabili de educatia copiilor si de viitorul lor sunt parintii. Aceasta situatie se schimba doar daca parintii ii imputernicesc pe bunici sa aiba grija de nepoti, altfel nu. De asemenea, cred ca tinerii parinti nu au nevoie de remarci, critici voalate sau mai rau desconsiderare, mai ales de fata cu propriul copil. Sta in puterea noastra sa oferim acestei societati femei si barbati care pot convietui impreuna in armonie si care se pot completa unul pe celalalt in diferite activitati, indiferent de traumele noastre din trecut.
Daca doriti sa cumparati jucarii unisex, de calitate aici e o lista de magazine online pe care eu le folosesc:
- Nurio.ro
- Raijucarii.ro
- Best Toys
- Emag
- Elefant
- Banaby.ro
- Trufy.ro
- Bebe tei
- Ookee
- Pici.ro
- Funtoys
- Flovy
- Ham bebe
- Krista.ro
Daca doriti sa va documentati putin pe tema educatiei bazate pe discriminare de gen, gasiti cateva titluri mai jos:
- Cum evităm stereotipurile de gen
- Cât de puternice sunt diferențele de gen și stereotipurile impuse de societate, în formarea imaginii despre viitor a copiilor preșcolari?
- Stereotip de gen
- Treburile casnice nu au gen