Cu ocazia Zilei Lecturii Tolkien ne-am amintit de o prietenie legendară. Există în literatura fantasy două nume foarte mari, J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis, respectiv Stăpânul inelelor și Cronicile din Narnia, fără de care nu ne putem imagina nici lumea cărților și nici pe cea cinematografică. Universul elfilor și orcilor Pământului de Mijloc și miraculoasa lume a Narniei reprezintă pentru mulți cititori începutul de drum în lumea cărților. Mulți au pornit la drum alături de Frodo sau Bilbo sau îndrumați de înțeleptul Aslan. Fiindcă le datorăm parte din magia copilăriei, vom împărtăși cu tine, în cele ce urmează, câteva Curiozități literare legate de cei doi scriitori.
Ziua Lecturii Tolkien
Știai că pe data de 25 martie este ziua lecturii operei lui J. R. R. Tolkien?
Iată de ce: În lumea Pământului de Mijloc a trilogiei „Stăpânul inelelor”, Frodo își începe aventura pe 23 septembrie 3018, iar distrugerea inelului și a stăpânului său, Sauron, dar și prăbușirea Turnului întunecat Barad-dur au loc șase luni mai târziu, pe 25 martie 3019, la încheierea epicei călătorii a hobbitului și a prietenilor săi. Te invităm să repornești cu această ocazie în aventura Frăției!
Nu toți cei ce rătăcesc sunt pierduți – J. R. R. Tolkien într-un poem despre Aragorn
Cu toții avem povești să spunem, dar nu toți au ocazia să le trăiască – Bilbo Baggins
(Re)descoperă-l pe Tolkien în articolul J.R.R. Tolkien – Curiozități despre viața și opera unuia dintre cei mai apreciați scriitori din istorie.
O prietenie literară legendară
Știai că C.S. Lewis și J.R.R. Tolkien, scriitorii care ne-au îmbogățit copilăriile cu aventurile hobbiților din Pământul de Mijloc și stârnit imaginația cu fascinantul tărâm al Narniei au fost prieteni apropiați și profesori în aceeași perioadă la Universitatea Oxford?
Cei doi își criticau reciproc operele, fiind în același timp buni prieteni, dar și rivali. Relația lor de colaborare continuă se bănuiește că ar fi temelia ce i-a ajutat să devină scriitorii emblematici ai literaturii fantastice pe care îi știm astăzi.
Mai mult, există un mit urban conform căruia C.S. Lewis, înnebunit de faptul că Tolkien nu se mai oprea din revizuirea manuscrisului Hobbitului, l-a trimis pe prietenul său într-o vacanță aproape forțată, pentru a avea, astfel, oportunitatea de a-i trimite în secret opera către editură.
Cu toate că nu există dovezi clare care să susțină această poveste, nici Tolkien nici Lewis nu au menționat-o vreodată în scris, adevărat rămâne faptul că Tolkien a petrecut foarte mult timp revizuind și perfecționând manuscrisul faimosului Hobbit înainte de publicarea sa în 1937.
Nouă, pasionaților de literatură, ne place să ne imaginăm, totuși, această scenă fabuloasă cu cei doi scriitori mamuți ai literaturii fantasy susținându-se, pierzându-și răbdarea și acționând, mereu, în favoarea celuilalt pentru a aduce valuri noi de magie în literatură cu minunatele lor povești.
(Re)descoperă-l pe C.S. Lewis!
Te așteptăm la rafturile celor doi titani ai literaturii fantasy și te invităm să ne povestești în zona de comentarii despre curiozitățile literare pe care le-ai descoperit despre autorii tăi preferați,.
Să ne citim cu bine!
Articol realizat de Roxana Molocea pentru libris.ro.
„Cărțile m-au urmărit, uneori mai timid, alteori mai hotărât, întreaga viață. Începând cu povestirile lui Ion Creangă citite de tatăl meu (cu savurosul și autenticul său accent), continuând cu nopțile nedormite, luminate de magia lecturii din liceu, până la bazele teoretice acumulate în cadrul Facultății de Litere și apoi la descoperirea rotițelor din spatele industriei odată ce am devenit parte din echipa Libris, viața m-a împins, spre norocul meu, din ce în ce mai aproape de lumea cărților.
Lectura este, pentru mine, un exercițiu continuu de empatie. Nu vom cunoaște niciodată cu adevărat și în profunzime viața altei persoane. Fiindcă ne lipsește această capacitate, avem nevoie de resurse, de exercițiu. În acest sens, lectura este esențială. Trebuie să citim, să avem contact cu poveștile de viață a zeci, sute de alți oameni, povești mai mult sau mai puțin codate, ca măcar să începem să înțelegem noi și noi perspective, care să ne ajute să fim mai înțelegători, mai toleranți, mai buni, mai umani.”
Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.