Dana Moroiu, director editorial la Baroque Books & Arts, a absolvit cursurile Universității din București, Facultatea de Geologie și Geofizică, iar în 1990 și-a început cariera în domeniul editorial, ca redactor la Editura Enciclopedică. Apoi a lucrat la alte edituri mari ca redactor-șef și director editorial, iar în 2012, împreună cu Andreea Radu și Cornel Alexandrescu, a fondat Editura Baroque Books & Arts, care aduce cititorilor din România volume editate în condiții grafice de excepție, cu subiecte și texte de înaltă ținută, tipărite pe hârtie de calitate la cele mai pretențioase tipografii din România și din Europa, ce fac cinste numelui editurii, dacă ne gândim că „Baroque” înseamnă, pe lângă fascinanta perioadă din istorie, perlă de formă neregulată și, nu în ultimul rând, „migală”.

Laura Máté: Pentru început, ne puteți spune câteva lucruri despre povestea editurii? Într-un articol mai vechi apărut în Dilemateca (anul VIII, nr. 86, iulie 2013) se menționa că ați înfiinţat Baroque Books & Arts deoarece doreați să aveți libertate totală în alegerea titlurilor. V-ați bucurat oare de această libertate în anii de început ai editurii? Și dacă da, ați reușit s-o păstrați de-a lungul celor aproape 13 ani de la înființarea editurii?
Dana Moroiu: Ne doream să avem libertate totală în concepția editorială, ceea ce înseamnă selecția de titluri, de autori, dar și atenția acordată imaginii, adică toată grafica de interior și de copertă, hârtia și cartonul, tipografiile impecabile, pe scurt o existență foarte complicată, de fapt, pe cât de pretențioasă, pe atât de costisitoare, și nu mă refer aici numai la aspectele financiare. Dacă am reușit? Eu cred că răspunsul se află pe rafturile librăriilor și în bibliotecile cititorilor.
Laura Máté: Înființarea unei noi edituri este, fără îndoială, un demers ambițios și curajos. Care considerați că au fost principalii factori ce au contribuit la succesul Editurii Baroque Books & Arts pe piața editorială din România?
Dana Moroiu: Industria editorială era atunci foarte bine reprezentată de edituri mari, cu tradiție, prin urmare, ca să își găsească locul pe piață, o editură trebuia să vină cu o poveste nouă, într-o lume atât de veche și de bine așezată. Și povestea a venit de la sine pentru că am plecat de la ideea că nu e important să faci lucruri neobișnuite, ci lucruri obișnuite într-un mod neobișnuit. Materialele pe care sunt tipărite cărțile Baroque (hârtia și cartonul) sunt de cea mai bună calitate, fabricate din fibră de bambus și de bumbac, am lucrat și cu hârtie produsă manual, cu petale de flori și fire de iarbă. Sau am ales un anumit tip de hârtie obținută din copaci care au fost plantați special ca să fie tăiați, în mod responsabil, pentru a evita defrișările sălbatice. Sau pe o varietate de hârtie reciclată, albă, fără înălbitori și fără adezivi, care poate fi reciclată de șapte ori. Pe scurt, am ales imperfecțiunea studiată, departe de perfecțiunea mecanică a producțiilor masificate. Adică șic & șui!
Laura Máté: Ediții cartonate, pagini de calitate, coperți ce se disting cu ușurință pe rafturile librăriilor, volume îngrijite, perfecte pentru a fi făcute cadou, majoritatea pe raftul de non-ficțiune – cui se adresează cărțile Baroque Books & Arts? Considerați că aveți un public-țintă?
Dana Moroiu: Sigur, avem un public fidel, consumator și dornic de calitate, care se încadrează într-o nișă pretențioasă și neîndurătoare, care nu acceptă nicio abatere de la promisiunea făcută și dovedită și sancționează fără întârziere orice ezitare. Și bine face!
Laura Máté: Cum s-au conturat colecțiile editurii și cum reflectă acestea identitatea Baroque Books & Arts?
Dana Moroiu:
Într-o lume a producţiilor masificate, Baroque Books & Arts oferă
un deliciu editorial, volume cu grafică elegantă, pline de
subtilitate, ironie şi imaginaţie, care se adresează unui public
capabil să preţuiască micile comori din viaţa de zi cu zi.
Pentru început, au fost trei colecții:
O colecţie de formare şi rafinare a
personalităţii, à la légère, fără nicio declaraţie de intenţie
programatică.
Enciclopedii şi alte lucrări capabile să corecteze micile imperfecţiuni şi să răspundă la marile întrebări cu graţie, umor şi inteligenţă, pentru cititorii care îşi caută bucurii oneste într-o lume a speranţelor amânate.
O colecţie care îşi doreşte să repună în
drepturi valori intrate în umbră, aparent desuete, dar cu
neaşteptată relevanţă pentru zilele noastre.
Autorii volumelor sunt martori şi comentatori ai societăţii moderne, scriitori şi jurnalişti cu sânge albastru, dispuşi să-şi invite cititorii în universul lor înconjurat de misterul istoriei şi al prezentului.
O colecţie de comori vechi de când lumea, dar bine păstrate între zidurile castelelor sau în tainiţele lor adânci, printe dantele şi taftale.
Literatură bună. Şi atât.
Cu trecerea timpului, am simțit nevoia să lansăm colecții noi, care dau o identitate domenială bucuriei de a citi și de a trăi frumos, învățând din lecțiile trecutului pentru a ne putem modela prezentul și viitorul, și am venit în fața cititorilor cu următoarele propuneri:
Artă și arhitectură somptuoasă, istorie
socială, politică, militară, culturală, religioasă și artistică,
mit și legendă, istorie și poveste, îngeri și sfinți, palate,
biserici, grădini, împărați și împărătese, zarafi, diplomați,
clarvăzători și eunuci, uluire și invidie, comerț, monede și taxe,
fortificații și apeducte, războaie, uneltiri, victorii, înfrângeri
și protecție divină. Savoir-vivre Imperial, între Orient și
Occident, prin strălucirea Bizanțului, colecția spiritului absolut,
a miracolelor, a grandorii și a desăvârșirii, într-o realitate
vibrantă, cosmopolită și dinamică.
O colecţie de texte lucide şi analitice,
scrise de filozofi de seamă, lingvişti, biochimişti, producători şi
critici de vin, într-o abordare filozofică a unei experienţe
eterne.
Într-o lume a consumatorilor tot mai sofisticaţi, interesul pentru vin este din ce în ce mai subtil. Şi, inevitabil, se nasc şi întrebări filozofice.
Lumină și culoare, geniu și hazard,
alchimie, istorie, literatură și religie, splendoare și uluire
într-o aventură prin universul operelor de artă, fără să ieși din
cutia ta de acuarele.
Somptuozitate şi eleganţă lejeră, haute
couture și geniile sale creatoare, tragedii personale şi idile cu
iz de carte poştală, şampanie, parfumuri fine şi rochii desprinse,
parcă, din visul unui Salvador Dalí. Un exerciţiu de rafinament
seducător şi de istorie emoţionantă, adesea inedită şi, nu o dată,
luxuriantă în detaliu, farmec şi stil.
Laura Máté: Ce transformări notabile considerați că a cunoscut piața de carte din România din 2012 și până în prezent? Sunteți de părere că promovarea unui titlul este mai ușoară sau mai dificilă în momentul de față comparativ cu perioada de început a editurii?
Dana Moroiu: E preferabil să ținem seama mereu de raportul calitate-preț. Dar cum prețurile nu se opresc din ascensiunea lor nebună, înțelegem că nici pentru calitate nu e simplu deloc să țină pasul pe un urcuș atât de grăbit. E o luptă nedreaptă pentru noi, dar respectul pentru calitate este cel mai eficient vector de marketing.
Laura Máté: Există o carte pe care ați publicat-o cu mai multe emoții decât altele, întrebându-vă poate dacă va fi bine primită de către public? Iar la polul opus, este vreun titlu al cărui succes părea garantat, dar care nu s-a bucurat totuși de popularitatea la care spera echipa editorială?
Dana Moroiu: Da, da, da! Sigur, experiența te împinge sau îți îngheață impulsul să publici ceva. Uneori titlurile alese de noi par pure fantezii, de pildă Odorama. Istoria culturală a mirosului, de Federico Kukso, pentru care a fost nevoie să ne facem curaj să o publicăm, dar care ne-a răsplătit încrederea prin glasul cititorilor extrem de încântați. Prin urmare, acum avem în pregătire un alt titlu la fel de curajos, al aceluiași autor: Fructologia. Istoria culturală și politică a fructelor, încântător ilustrată, o carte care țintește dincolo de inocența lor primordială și le consideră dovezi culturale ce se aliniază într-o galerie de agenți istorici, cu glasul lor dulce-amar și parfumat. Iată doar două surprize plăcute. Firesc, însă, există și mici tristeți editoriale, dar ar fi nedrept să le numim pagube. Sunt câteva titluri extrem de serioase și de deștepte, care nu au făcut deliciul cititorilor, de pildă Altruist sau bun pe gratis, un briliant studiu de psihologie subtilă care s-a încăpățânat să nu cucerească. De ce? Poate că altruismul încă este confundat cu naivitatea?
Laura Máté: Cât de predictibil este publicul cititor? Există în portofoliul editurii un titlu al cărui prim tiraj a fost departe de a acoperi cererea inițială? Dar un titlu al cărui succes părea garantat și care, totuși, nu s-a bucurat de popularitatea la care v-ați fi așteptat? Ce credeți că face diferența între un bestseller și o carte ce rămâne, poate pe nedrept, în umbră?
Dana Moroiu: Până la un punct, cititorii se încadrează într-o marjă de predictibilitate, dar, atenție, poziția acelui punct e total impredictibilă și ea. Sigur că ni s-a întâmplat să cunoaștem uluirea și într-un sens, și în celălalt. Ne gândim la Arta simplității, de Dominique Loreau, și Enciclopedia vinului, de Madeline Puckette, sau Bunele Maniere, de Sabine Denuelle, o desăvârșită enciclopedie Larousse, volume evergreen, în limbaj de librar cu fițe. Și invers funcționează lucrurile, adică trist uneori, dar și atunci exemplarele tipărite în surplus își păstrează valoarea și puterea de a aduce bucurie unor cititori la fel de pretențioși, dar mai puțini, din păcate.
Diferența dintre un bestseller și o carte ca toate celelalte se află întotdeauna în bagheta fermecată a cititorilor. Consider că un plan editorial dominat de o boltă de plăcere trebuie să aibă și piloni solizi care să o susțină, iar investiția în acești piloni, în volumele ce gravitează în sfera academică, este o opțiune conștientă, a cărei miză nu se apropie niciodată de zona financiară optimistă.
Laura Máté: Odată identificat un anumit titlu pe care doriți să-l includeți în portofoliul editurii, cât de dificil este procesul de obținere a drepturilor necesare? V-ați confruntat vreodată cu situații în care, deși ați dorit să publicați un autor, acest lucru nu a fost posibil?
Dana Moroiu: De la simplu la foarte complicat și uneori imposibil. Uneori imposibilul înseamnă prea scump, iar alteori autorul care ne-a cucerit este publicat, cu alte volume, la altă editură, unde trebuie să îi apară, de regulă, și noile creații. Când e simplu, pașii sunt aceiași, la agenția care îl reprezintă pe autor sau direct la editura care l-a publicat în original, contract de licență, plată promptă și mult succes!
Laura Máté: Care sunt, până în momentul de față, cele mai căutate titluri Baroque Books & Arts?
Dana Moroiu: Cred că ar trebui ca discuția să se îndrepte spre colecții, pentru că în general cine cumpără o carte din Savoir-vivre Imperial, adică din spectacolul Bizanțului, le va dori pe toate. Cum anunțăm pe site un nou titlu în pregătire din această colecție cititorii încep să ne scrie sau să ne sune plini de nerăbdare să își completeze seria. La fel de apreciată este și colecția Savoir-vivre Aquarelle, cu volume splendid ilustrate și, nu în ultimul rând, colecția In Vino Veritas, o magie fluidă și inteligentă.
Laura Máté: Ne puteți dezvălui câteva dintre planurile de viitor ale editurii? Ce noi volume îi așteaptă pe cititori?
Dana Moroiu: Buzunare, o istorie culturală a modei, de Hannah Carlson. O carte splendid ilustrată, de la Verdi și Falstaff la Mizantropul lui Bruegel, apoi la Gulliver și la Boccaccio, de la Mark Twain, Lincoln și Regele Soare la Moll Flanders și Miuccia Prada, prin fascinația secolului modelat de Salvador Dalí, Elsa Schiaparelli, Vivienne Westwood și Coco Chanel, o lecție inteligentă despre putere și posesie, o istorie socială exhaustivă, o încântătoare dovadă de curaj și erudiție, pentru că buzunarele tale spun totul despre ceea ce ești, ce prețuiești și ce îți dorești.
Mai urmează Dicționarul Coco Chanel, o poveste compusă ca un puzzle din articole de dicționar despre cele mai importante prezențe din viața sa.
Și merită să amintim că în curând vom relansa strălucita serie de autor Alexander von Schönburg, volume pline de inteligență și cel mai fin umor, cu deosebite lucrări de artă reproduse pe coperți.
Laura Máté: Ne-ar bucura să aflăm care sunt preferințele de lectură ale Danei Moroiu. Mai este timp pentru „lecturi personale” în viața cuiva care trăiește în jurul poveștilor, le caută, le îngrijește și mai apoi le aduce în fața publicului cititor? Dacă da, ce genuri literare citiți și care sunt autorii dumneavoastră preferați?
Dana Moroiu: Prefer non-ficțiunea. Și non-ficțiunea pe care o prefer o cunoașteți. Cărțile Baroque au fost la început lecturile mele preferate și așa vor rămâne mereu. Altfel, îi ador pe Ilf și Petrov, Jean D’Ormesson, Alexander von Schönburg, ca să rămânem la trei. Adică la patru, dar pe Ilf și Petrov i-am rostit întotdeauna într-un cuvânt.
Laura Máté: Dacă ar fi să recomandați doar trei titluri Baroque Books & Arts, care ar fi acestea? Iar din afara portofoliului editurii, ce cărți ați recomanda?
Reguli. O istorie secretă, de Lorraine Daston
Hoțul de artă, de Michael Finkel
Arta în șase emoții, de Costantino D’Orazio
Timpul ce ni s-a dat, de Annie Bentoiu, Editura Humanitas
Inocenții, de Ioana Pârvulescu, Editura Humanitas
Despre frumusețea uitată a vieții, de Andrei Pleșu, Editura Humanitas
Laura Máté: Ce cărți aveți în momentul de față pe noptieră și care sunt titlurile ce-și așteaptă rândul în wishlist?
Dana Moroiu: Corespondența lui Nicolae Steinhardt. Și Note, stări, zile, de Andrei Pleșu.
Laura Máté: Vă mulțumim pentru răspunsurile oferite! Dacă întrebările adresate mai sus nu v-au oferit ocazia să împărtășiți cu cititorii noștri o anumită idee, o poveste aparte, vă rugăm să ne transmiteți în cele ce urmează mesajul adițional ce v-ar plăcea să ajungă la publicul nostru.
Dana Moroiu: Recunoștință. All you read is Love, Baroque!
Interviu realizat de Laura Mate pentru libris.ro. Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 40, martie 2025. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.

„Mereu am iubit cărțile și a avea un job care să mă aducă atât
de aproape de ele precum sunt acum, părea până nu demult un vis.
Fac parte din echipa de marketing a libris.ro și sunt în continuă
căutare de răspunsuri și de povești bune.Când sunt întrebată ce
înseamnă o carte bună, îmi vin în minte cuvintele lui Salinger.
Acesta spunea că-l impresionează dacă, după ce termină o carte,
simte c-ar vrea ca autorul să fie un prieten bun pe care să-l poată
suna. Rezonez cu această definiție. Ce n-aș fi dat ca în liceu să-l
fi putut suna chiar pe Salinger, s-o am în agendă pe Meg Jay, iar
în anii de facultate să fi ieșit la cafea cu Elizabeth Strout.
Articolele și interviurile pe care le semnez se nasc din
curiozitate, dragoste de carte, entuziasm pentru idei noi, respect
și admirație pentru figuri reprezentative din lumea literară.” –
Laura Mate
Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.