Probabil nu ati auzit niciodata de Naegleria fowleri. “Amoeba care mananca din creier/ brain eating amoeba” este un parazit ucigas care traieste in general in apele dulci, NECLORINATE si care infecteaza mai ales copiii si tineri intrând prin nas si urcând spre creier unde începe liniștită să își manifeste capacitatea de distrugere.
Unde se găsește:
!!!! Naegleria fowleri se găsește în întreaga lume. În Statele Unite, majoritatea infecțiilor au fost cauzate de Naegleria fowleri din apele dulci situate mai ales în statele sudice. În general această amoebă trăiește în:
- apele dulci, cum sunt lacurile și râurile
- apele geotermale (calde, naturale), cum ar fi izvoarele termale
- zonele în care exista evacuare a apei calde din instalațiile industriale
- sursele de apă potabilă geotermală (caldă, naturală).
- piscinele care sunt prost întreținute, puțin clorinate și/sau neclorinate
- incalzitoarele de apa. Naegleria fowleri crește cel mai bine la temperaturi mai ridicate, de până la 46 ° C și poate supraviețui pentru perioade scurte la temperaturi mai ridicate.
- uneori chiar în sol
Naegleria fowleri nu trăiește niciodata în apa sărată, în mări sau oceane. Infecția cu acest parazit este extrem de rară, în SUA au fost descrise în ultimii zece ani 31 de cazuri, dar mortalitatea a fost extrem de mare (rata mortalității înregistrată este de peste 97%- doar patru persoane din 154 de infectate, din 1962 până în 2021 au supraviețuit). În lume sunt documentate doar în jur 200 de cazuri, dar majoritatea dramatice. Europa nu este scutită de riscul de infecție, majoritatea îmbolnavirilor prezentate în literatura de specialitate fiind diagnosticate post mortem.
Infectarea are loc prin îmbăiere/înot în ape contaminate, amoeba nu se transmite de la om la om si nici prin consum de apă contaminată nu apare meningoencefalita mortala. Perioada de incubație este în medie de 5-7 zile, după care apar simptomele: febră, letargie, apatie, greață, vărsaturi, care repede se complică cu confuzie, convulsii, degradarea stării generale, comă. După apariția simptomelor boala progresează atât de repede încât foarte frecvent diagnosticul corect nici nu se stabilește în zilele care urmează- și care sunt în medie de doar cinci până la deces. Mimează foarte bine o encefalită sau o meningoencefalită de cauză virală sau bacteriană, iar raritatea bolii determina această subdiagnosticare. Chiar si stabilită etiologia extrem de rapid, mortalitatea ramâne uriașă, din păcate.
Este o infecție rară și evident nu este un motiv de panică, dar am scris pentru ca cele mai frecvente cazuri se întamplă vara si li se întâmplă copiilor, pentru ca nu trebuie sa fugim de bazinele cu clor, pentru ca e o metodă poate veche, dar foarte sigura de decontaminare a apei. Evident clorinarea trebuie realizată controlat, respectându-se o anume concentrație a clorului. Scăldatul ca pe vremea copilăriei mele în toate lacurile, râurile si balțile nu este de dorit, nu doar din cauza acestui parazit atat de ucigaș, dar și din cauza multor altor infecții bacteriene care se pot întâmpla.
………………………………………………..
Intre timp înca un copil se luptă cu acest parazit ucigas (aveți linkul aici), iar tatăl altuia, decedat după o vacanță în Costa Rica a creat o asociație care are ca scop tocmai prevenția acestei boli, prin conștientizarea pericolelor în rândul populației, aceste două situații fiind si motivația mea pentru a va scrie astăzi.
Nu uitați ca exista înec secundar despre care am povestit aici iîntr-un articol pe larg și evitați folosirea colacelor pentru cadă- am scris aici si despre acestea. Orice copil trebuie sa stie înoate, investiți timp si bani în lectiile de înot.
Bilbliografie:
https://www.cdc.gov/parasites/naegleria/general.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3323261/