Dragă, unde-s banii? este o carte care vine exact la timp să umple un gol de pe raftul de educație financiară al librăriilor, care găzduia, până acum, aproape în întregime cărți scrise de autori străini, în care nu toată informația se pliază pe mediul economic românesc și, de regulă, sunt adresate unui public care are deja minime cunoștințe în acest domeniu.
Cartea de față, însă, reprezintă un adevărat abecedar al finanțelor personale și este scrisă într-un stil și un limbaj care o fac foarte accesibilă și ușor de urmărit, cu umor, cu exemple raportate la nivelul nostru de trăi și pe un ton plin de căldură, din care reiese dorința autorului de a transmite mai departe o informație care poate schimba vieți.
Pentru început, cititorii au posibilitatea de a-și adresa, sub îndrumarea lui Adrian Asoltanie, câteva întrebări pentru a-și clarifica nevoile și dorințele în ceea ce privește banii, unde anume vor să ajungă, pentru că întotdeauna este mai bine să pornești la drum cu o țintă clară decât să plutești în derivă.
Odată ce scopul este bine definit, în carte ne este prezentată o strategie în 7 pași, care să ne ajute să îl atingem într-un mod coerent și cât mai puțin dureros, așa încât să nu pierdem resurse – timp și bani – încercând să umplem cu grăunțe un sac descusut pe toate părțile.
Evident, pentru a vedea rezultate, întâi trebuie astupate toate găurile prin care pierdem bani și abia apoi să încercăm să acumulăm. Acestea sunt, de exemplu, cheltuieli care nu sunt absolut vitale, pe care nu ni le permitem și pentru care facem împrumuturi: concedii prea scumpe, mașini sau alte obiecte care ne depășesc bugetul etc.
Autorul pune la dispozitie pe site-ul său, în mod gratuit, mai multe instrumente care ajută la definirea tipului de personalitate a fiecăruia în ceea ce privește banii, la întocmirea unui buget simplu de venituri și cheltuieli, iar în carte explică modul de folosire al acestora, pe înțelesul tuturor.
Următorul pas este cel de economisire și probabil reprezintă principala piatră de încercare din tot acest proces, dar, cu siguranță nu este o misiune imposibilă. Din acest capitol învățăm două lucruri foarte importante și anume să avem un fond de urgență, mai micuț, la care să putem apela în situații neprevăzute și să avem încă un fond de siguranță.
Fondul de siguranță, care ar trebui să fie ceva mai consistent, are rolul de a ne proteja în situații ca pierderea locului de muncă, pentru a ne acoperi cheltuielile curente, când deja stresul este suficient de mare și să evităm să luăm decizii pripite, constrânși de presiunea facturilor care trebuie plătite imediat.
De asemenea, ne sunt prezentate mai multe variante de economisire, chiar și pentru sume mici, pentru a putea alege ceva care se potrivește felului nostru de a fi. În primul rând este foarte important să ne obișnuim cu gestul de a economisi, chiar dacă sumele nu sunt mari și, pe măsură ce ne convingem că putem și ne bucurăm de rezultat, va intra în firesc.
Următoarea provocare din acest algoritm ar fi creșterea veniturilor, pentru a putea economisi mai mult. Și aici, Adrian Asoltanie ne prezintă variantele pe care le avem, fie că ne dezvoltăm la locul actual de muncă, fie că exploatăm o pasiune, un talent sau abilități pe care le avem deja, fie că ne descoperim resurse și abilități noi.
E clar, nu este ușor, intervine și teama de schimbare sau de a încerca ceva nou, dar este un capitol care merită citit, fie și pentru a explora posibilități noi, pentru a ne lărgi, cumva, orizontul. Trebuie să pornim la drum cu deschidere și atunci, avem șansa de a descoperi lucruri noi care să se muleze pe personalitatea noastră.
Bineînțeles, odată ce reușim să economisim lunar niște bani, intervine necesitatea de a-i păstra în așa fel încât să evităm devalorizarea lor de la an la an. Există variante și pentru sume mai mici și pentru sume mai mari, există variante care consumă mai puțin timp, altele care au nevoie de mai multă implicare, iar autorul le detaliază în carte, cu avantajele și dezavantajele fiecăreia.
Nu trebuie neglijat nici gradul de risc care intervine la fiecare dintre aceste metode, așa că este nevoie să le analizăm și să alegem ce se potrivește profilului nostru de investitor, pe care îl putem determina tot datorită cărții. Fiecare are o anumită toleranță la risc și este bine să o conștientizăm înainte de a plasa bani în orice gen de investiție.
Pentru cei care vor să meargă până la capăt în această călătorie, nu lipsește nici capitolul dedicat Sfântului Graal al finanțelor personale – independența financiară, acel punct în care poți să nu mai lucrezi o zi din viață pentru că ai venituri din alte surse. Ce înseamnă aceasta mai exact, cum se măsoară în bani, cum poate fi atinsă? Toate detaliile sunt în paginile scrise de Adrian Asoltanie.
Cel mai special capitol al cărții, însă, este cel de educație financiară a copiilor. Pentru a rupe cercul vicios al sărăciei, este foarte important să ne educăm și să învățăm copiii cum să se descurce și în acest aspect al vieții în așa fel încât să poată face alegeri bune și înțelepte pentru ei înșiși, fără constrângerile pe care le dau lipsa banilor și a cunoștințelor.
Nu putem concluziona altfel, decât folosind tot cuvintele autorului: „Educația financiară e despre viață, nu despre bani”. Banii nu sunt altceva decât o măsură a timpului, a muncii și dedicării pe care le oferim altora și este important să le conștientizăm valoarea din această perspectivă.
Un om nu este cu adevărat liber dacă nu-și poate susține singur nevoile și dorințele. Sau dacă nu-și poate valoriza calitățile și nu-și poate calibra prioritățile.
Spun mereu că educația începe după școală. Că ea vine de multe ori sub formă de julituri, vânătăi și lacrimi. Că frustrările și greșelile întăresc spiritul unui copil, așa cum oțelul se călește în alternanța de cald și rece. Clopotul nostru de sticlă e prea mic pentru aripile lor. Iar spiritul și corpul lor sunt mult mai puternice decât ne imaginăm.
Titlu complet: Dragă, unde-s banii? Lecții de viață pentru echilibru și prosperitate
Editura Curtea Veche, 2021
Articol realizat de Alina Mocan pentru
Libris.ro.
„Cu ani în urmă, eram librar și le spuneam oamenilor povești despre
cărți. Acum, lucrez în domeniul financiar-contabil și “ascult”
poveștile spuse de cifre. Nu sunt filolog sau critic literar, ba
chiar am numai studii de profil real, așa că citesc și scriu
recenzii doar din drag de cărți și dorință de a descoperi – și apoi
împărtăși cu ceilalți – noi povești bine scrise”. – Alina
Mocan