Febra la copil- intre ghiduri si practica medicala

  • Postat în Life
  • la 01-04-2022 09:03
  • 311 vizualizări
Febra la copil- intre ghiduri si practica medicala
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Mamica pediatru

Ghinionul naibii sa fii in izolare negativa la covid ca uite cat timp am de frecat internetul cel plin cu de toate. Sigur ca ne dorim toate sa fim zen si sa fi baut si un pahar de vin cand avem copilul bolnav, dar realitatea ne cam da una peste nas si nici ca ne iese. Mesajele care vand sunt cele care ne plac foarte mult sau nu ne plac deloc. Cum ar fi: ai copilul bolnav? Nu-i da nimic. Nimic nimic, dar chiar nimic? Acolosha un siropel/siroput ceva?

Cum zice la carte, adicatelea in diversele ghiduri (medicina bazata pe dovezi) care nu-s nici ele la fel in toate toate tarisoarele? Dar hai sa luam libraria Uptodate zona gratis, care e si accesibila parintilor. Vom deschide aici articolul Patient education: Fever in children (Beyond the Basics). Cum definesc ei febra:

“Din cauza variației normale a temperaturii corpului, nu există o valoare unică care să fie definită ca febră. În general, febră înseamnă o temperatură peste 100,4 ° F (38 ° C). S-ar putea să obțineți numere ușor diferite în funcție de modul în care luați temperatura copilului dumneavoastră – oral (gura), axilar (subsuoară), ureche, frunte sau rectal. Măsurătorile temperaturii axilare, ale urechii și ale frunții sunt mai ușor de obținut decât temperaturile rectale sau orale, dar sunt mai puțin precise și ar putea fi necesar să fie confirmate rectal sau oral la anumiți copii.” (uite asa aflam din start ca putem termometriza si INTRARECTAL si ca este probabil cea mai EXACTA metoda de termometrizare.) Acum noh eu pot fi de acord ca uneori ne cam doare in cot cat de mare e febra, cand oricum e mare.

Ce mai zice la “carte”:

Unde se măsoară temperatura — cel mai bun mod de a măsura temperatura unui copil depinde de mai mulți factori. ( DECI NU E CEVA STANDARD si NU E CEVA EMINAMENTE GRESIT).

  • Pentru copiii care pot ține un termometru sub limbă folosind o tehnică adecvată (de obicei copiii mai mari de patru sau cinci ani), temperatura poate fi măsurată cu precizie în gură. (asa zice la carte, acum cum e realitatea om vedea)
  • Pentru sugarii și copiii care nu pot ține CORECT termometrul sub limbă, temperatura poate fi măsurată la axilă. Dacă temperatura axilei este peste 99 ° F (37,2 ° C) și există îngrijorarea că acel copil este bolnav, poate fi necesară o temperatură rectală. O temperatură rectală este, de asemenea, potrivită pentru sugari de la naștere până la vârsta de trei luni. În mediul spitalicesc, o temperatură rectală este de obicei obținută înainte de a lua decizii medicale (carevasazica noi in spitale luam intrarectal copiilor mici- si ASA ESTE!) Ce zic americanii astia aici: “Termometrizarea rectală a fost în mod tradițional considerată standardul de aur pentru măsurarea temperaturii, dar multe studii recente au dezvăluit unele dintre limitările sale (in principal legate de corectitudinea masuratorii). Temperaturile rectale se schimbă lent în raport cu schimbarea temperaturii centrale și s-a demonstrat că rămân ridicate după ce temperatura centrală a pacientului a început să scadă și invers. Citirile rectale sunt afectate de profunzimea unei măsurători, de condițiile care afectează fluxul sanguin local și de prezența scaunului. Exista si riscul de leziuni locale (de aceea astazi exista termometre cu capul flexibil). Majoritatea părinților nu se simt confortabil cu această metodă de evaluare a temperaturii, iar majoritatea copiilor sunt deranjati (aceasta este realitatea, dar metoda in sine ramane probabil si istoric standardul de aur in masurarea temperaturii la copilul mic). Trebuie sa stim acest lucru, pentru ca daca avem un copil cu stare generala PROASTA la care banuim ca are ceva, uneori si 2 ore conteaza. O valoare CORECTA a temperaturii uneori face diferenta intre a sta acasa si a merge la spital.
  • Temperaturile măsurate în ureche sau pe frunte sunt, de asemenea, mai puțin precise decât temperaturile măsurate rectal sau oral și pot necesita CONFIRMARE prin celelalte doua metode
  • Nu este corect să estimăm temperatura unui copil prin simțirea pielii acestuia. Aceasta se numește temperatură tactilă și depinde foarte mult de temperatura persoanei care simte pielea copilului!!! ( tot ce e mai sus e scris cu subiect si predicat in uptodate, una dintre librariile online cele mai accesate de medici)

Cum se măsoară temperatura în anumite locuri:

Temperatura rectala

  • copilul sta in bratele unui adult. Daca este un singur parinte este un pic mai greu, copilul ar trebui sa stea in poala lui. Cu 2 adulti va zic eu ca e extrem de usor, unul il tine imbratisat, celalat ii povesteste ce se intampla si este atent la manevra pe care o face. Termometrele cu capul flexibil electronice dureaza sub 10 secunde. Da, o sa ma intrebati ce folosesc si va spun fara sa fie o reclama, Hartmann cu capul flexibil- 10 secunde scrie, 10 dureaza. Sunt probabil cele mai scumpe termometre electronice in Bebetei, nu au cel mai subtire varf, dar nici caca de copil nu are sub 1 mm ca sa ne gandim unde intra si cat iese. Scuze de limbajul direct, dar realmente asta nu e o problema.

Temperatura orală

  • “Nu măsurați temperatura în gura unui copil dacă acesta a consumat o mâncare sau o băutură caldă sau rece în ultimele 30 de minute. Curăţaţi termometrul cu apă rece şi săpun. Clătiți cu apă. Puneți vârful termometrului sub limba copilului spre spate. Cereți copilului să țină termometrul cu buzele.Păstrați buzele închise în jurul termometrului. Un termometru din sticlă necesită aproximativ trei minute, în timp ce majoritatea termometrelor digitale au nevoie de mai puțin de un minut” ( citat- aaaaaaaaaa ok. Noi nu folosim aceasta metoda, pare a fi atat de usor de folosit incat a fost abandonata din fasa. Cati pasi, cat de strans, cum sa lipeasca buzele aaaaaaaaa)

Temperatura axilara

  • “Puneți vârful termometrului în axila uscată a copilului. Țineți termometrul pe loc ținând cotul copilului pe piept timp de patru până la cinci minute” (adica NU pana bipaie. Cand bipaie au trecut 10 secunde doar, cele pentru temperatura intrarectala. Tineti termometrul pana se stabilizeaza. Am spus-o si aici si e valabil si pentru termometre: CITITI PROSPECTUL. Acolo scrie cat tineti, care e valoarea in functie de DISPOZITIV si de MODALITATEA de masurare a temperaturii de la care se considera un copil febril)

Temperatura in ureche

  • “Termometrele pentru ureche nu sunt la fel de precise precum termometrele rectale sau orale. Dacă copilul a fost afară într-o zi rece, așteptați 15 minute înainte de a măsura temperatura in ureche. Tuburile urechii și infecțiile urechii nu afectează acuratețea temperaturii urechii.Pentru a măsura cu precizie temperatura în ureche, parintele trebuie să tragă înapoi urechea exterioară a copilului înainte de a introduce termometrul.Țineți sonda pentru ureche în urechea copilului timp de aproximativ două secunde.” Suna bine. Nu-mi iese. La copilul mare iese, la cel mai mic sau agitat adio mama.

Temperatura arterei temporale (sau mai pe romaneste frontala)

  • ” Temperatura arterei temporale poate fi luată de un dispozitiv care se rulează peste frunte și în fața urechii (contact) sau unul care ia temperatura fără să atingă copilul folosind un senzor infraroșu (fără contact). Aceste dispozitive nu sunt la fel de precise ca temperatura rectală sau orală, dar pot fi folosite pentru a detecta febra la copiii cu vârsta mai mare de patru ani” (adicatelea la astia mai mici tot aia rectala sau orala e de certitudine)

Va las mai jos si tabelel din articolul Temperature measurement in paediatrics de pe platforma Oxford Academics, pentru ca DA conteaza unde masori pentru a intelege ce inseamna febra si CUM masori pentru a cunoaste acurateatea masuratorii.

TREBUIE SA TRATEZ FEBRA COPILULUI MEU?

Există argumente pro și contra în tratarea febrei. Febra poate juca un rol în combaterea infecțiilor, dar de multe ori febra da o STARE proasta copilului. Cat de mare e febra poate fi un argument in tratarea acesteia, dar nu singurul. STAREA copilului te determina ca parinte sa administrezi antitermice, pentru ca un copil febril care plange, refuza alimentatia, zace, e un copil suferind. Imaginati-va ca va doare capul (si nu puteti spune), ca deveniti irascibil si aveti temperatura 38. Si sta la valoarea asta. Si tot va vine sa dormiti sau sa nu mai lucrati ca nu va e chiar bine. Mai un ceai, mai un lichid dar febra e acolo, va sacaie. Si vine cineva asa superior si va zice: ” nu ai 38,5 stai nene asa si suporta, ca febra e buna. Am citit eu undeva”. Nop. Daca aveti un copil febril, nu supraincalzit si starea nu e aceeasi ca de obicei PUTETI sa ii ameliorati starea cu paracetamol sau ibuprofen sau impachetari sau CEVA. De acord, nu antibiotic, dar nu despre antibiotic era vorba aici. Antibioticul este pentru infectii bacteriene, care se pot diagnostica PARACLINIC (cu analize) sau CLINIC (pentru ca un medic este un individ care are niscaiva experienta si a citit niste ghiduri care in situatii particulare ii permit sa ia decizii fara sa aiba MEREU nevoie de hemograma si CRP). Am scris aici parerea mea despre aceasta practica cvasipermanenta, as zice aparuta si la presiunea parintilor. ( nu DOAR)

De cele mai multe ori da, putem gestiona febra acasa. Dar trebuie sa stim: dozele corecte de antitermice pentru kilogramele copilului, nu pentru varsta, sa avem incredere, rabdare, sa nu ne panicam. Si totusi care sunt situatiile in care mergem la medic (conform uptodate):

  • Sugarii care au mai puțin de trei luni și care au o temperatură rectală de 100,4 ° F (38 ° C) sau mai mare, indiferent de cat de bine ni se pare ca sunt clinic. Riscul de SEPSIS este mare.
  • Copiii cu vârsta de trei luni până la trei ani, care au o temperatură rectală de 100,4 ° F (38 ° C) sau mai mare pentru mai mult de trei zile sau care par bolnavi (de exemplu, agitați, zac, refuza să bea lichide).
  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 36 de luni, care au o temperatură rectală de 102 ° F (38,9 ° C) sau mai mare (adaug eu in mod constant)
  • Copiii de orice vârstă a căror temperatură orală, rectală, timpanică sau a frunții este de 104 ° F (40 ° C) sau mai mare sau a căror temperatură axilară este de 103 ° F (39,4 ° C) sau mai mare.
  • Copiii de orice vârstă care au o convulsie febrila. Convulsiile febrile apar atunci când un copil (între șase luni și șase ani) are o temperatură mai mare de 100,4 ° F (38 ° C)- am scris aici pe larg despre convulsiile febrile)
  • Copiii de orice vârstă care au febră recurentă fără alte simptome mai mult de șapte zile, chiar dacă febra durează doar câteva ore.
  • Copiii de orice vârstă care au febră și au o problemă medicală cronică, cum ar fi boli de inimă, cancer, lupus sau anemii particulare etc ( cum am eu copilul meu drag Mario cu boala cardiaca congenitala operat la cateva zile de viata sau pe dragul de Iliuta transplantat pentru leucemie sau pe draga de Daria cu boala celiaca)- lor nu le pot aproape niciodata spune stati linistiti o ETERNITATE. Caut repede sa am un diagostic.
  • Copiii care au febră, precum și eruptie cutanata NOUA. De ce ne temem? De purpura FULMINANS (meningita meningococica). Este rara, dar este, amintiti-va (imi pare rau sa scriu tabloid like) de cazul adolescentei din Lazar sau a nepoatei astronautului Prunariu care au decedat in sub 12 ore de la debutul simptomatologiei. Am scris si aici despre meningita meningococica, o boala ingrozitoare, o urgenta de pediatrie, terapie intensiva, boli infectioasa, cu o rata imensa de deces, din fericire RARA. Cam la asta se referea si dr. Mihai Craiu cand dupa ce a murit adolescenta din Lazar a indrumat la calm. Faptul ca sunt 70 cazuri pe an in Romania (copii si adulti) inseamna din fericire putini si tot din fericire nu toti decedeaza. Tratamentul RAPID e cheia pentru a salva un copil. Nu mai intru in preventie, exista vaccin, este optional in Romania si am scris si despre asta la un moment dat.

Cativa de NU:

  • nu aspirina la copii
  • nu impachetari cu apa rece
  • nu baie cu apa rece
  • nu sosete cu otet
  • nu sosete cu alcool (se absorbe transcutan si poti ameti copilul, este periculos!)
  • nu conteaza febra la frunte sau ca e mai cald la burta si nu la picioare. In febra circulatia se centralizeaza, corpul e destept , se duce sange la creier, inima, plamani organe vitale si nu la extremitati. Asadar sosetele cu otet NU ajuta ca acolo nici nu e fierbinte nimic. Am scris si aici despre cum sa faci cand are febra copilul
  • nu stau acasa daca am un copil care are eruptie pe piele
  • nu exista febra de la dinti

Noh acum dupa ce am citit ce scrie Uptodate am impresia ca TOTI ar trebui sa mearga la medic. DAR de fapt mersul la medic e grefat de STAREA copilului, de constanta simptomelor si de varsta. Daca un copil pana in in 3 ani care are temperatura 39 continuu si nu o pot controla cu antitermice merge la medic. Un copil care are 40 grade in mod constant, nu doar la debutul bolii, iar merge la medic. Inteleg nevoie de a linisti mamele si cred ca inainte de a fi blogger sunt medic (si asta inseamna ceea ce pacientii mei stiu, ca sunt acolo la cabinet, consult, examinez, linistesc, raspund mesajelor, ii ghidez si nu II PANICHEZ). Dar ceea ce este ideal nu sunt extremele, ci calea de mijloc. Cautati sa va SIMTITI copiii si sa ii linistiti, dar daca e febril si zace nu ma uit la el, caut sa ii scad febra, medicamentos sau cu metode fizice (impachetari, bai hipotermizante etc). Si sa nu uit: NU EXISTA FEBRA DE LA DINTI. Nu exista. Punct. Zero. Am scris aici ce si cum.

Alte articole despre febra le gasiti aici:

Tratamentul febrei
Cel mai vechi articol al meu despre febra, ehehe inaintea erei noastre

Convulsiile febrile

Resursele medicale utilizate (mai multe, doar o selectie):

https://www.uptodate.com/contents/fever-in-children-beyond-the-basics

https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/fever-how-to-take-the-temperature/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2819918/#!po=50.0000

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente