În luna octombrie a acestui an au avut loc înscrierile pentru a cincea ediție a proiectului CarteTeca. O singură carte. Șanse infinite, un proiect Libris & Salvați Copiii Romania.
Prin intermediul acestuia, bibliotecile școlare ale unităților de învățământ câștigătoare se bucură de volume noi, alese de personalul didactic și/sau auxiliar, potrivit nevoilor specifice.
Cum s-a născut proiectul CarteTeca? Ce-și propune? Cum îl văd pe viitor partenerii Salvați Copiii și Libris? sunt întrebări la care au răspuns Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România și Laura Țeposu, CEO Libris:
Libris: Pentru început, vă rugăm să ne povestiți despre parteneriatul Salvați Copiii România cu Libris.
Gabriela Alexandrescu: E aproape un truism să spui că diferența între societățile funcționale, bazate pe meritologie, e dată de cultură în sens larg. Cărțile fac parte din ceea ce dă putere unui om: puterea de a înțelege, de a pune lucrurile în context, de a deosebi adevărul de manipulare. Or, tocmai cartea e cea care de multe ori lipsește din casele copiilor care provin din mediii socio-economice vulnerabile. Așa că, acest program, parteneriatul cu Libris, dă, de fapt, putere acestor copii, garantându-le accesul la cunoaștere. Mai mult, exersarea imaginației este cea care dezvoltă empatia.
În urma experienței pe peste 25 de ani a Salvați Copiii în școlile din comunități vulnerabile, atât din orașe, cât și din mediul rural am distins nevoia copiilor de a citi, de la povești până la istorie, geografie. Cu toate acestea, investiția în bibliotecile școlare este mică sau, uneori inexistentă. Cu toții știm că, atunci când vine vorba despre buget, cultura și educația stau la urmă.
Proiectul Carteteca a început în anul 2019 – împreuna cu Libris am ajuns atunci la 992 de copii din nouă școli. În cele patru ediții care s-au derulat până acum au fost dotate peste 200 de școli cu 20.884 de volume, care au ajuns la peste 100.000 de elevi.
Libris: Cum s-a format, ce-și propune și cum îl vedeți pe viitor?
Gabriela Alexandrescu: Obiectivul mare rămâne același: vrem să îi facem puternici pe copiii vulnerabili, prin acces la cunoașterea lumii și prin încurajarea creativității și a imaginației.
Ne propunem să continuăm campania, să fim alături de copii și de adolescenți și să-i încurajăm să-și atingă potențialul. Nimic nu te face mai curajos decât faptul că ai informații; înțelegând lumea și istoria în care trăiești, fricile dispar și atunci copilul se dezvoltă formidabil. Ca un fluture.
Libris: Cum se vede proiectul CarteTeca din perspectiva Salvați Copiii România? Ce obiective reușiți să atingeți prin intermediul acestui proiect?
Gabriela Alexandrescu: Acest proiect este unul în care responsabilitatea socială este cu adevărat încurajată. De felul în care arată cultura copiilor noștri și integrarea lor socială depindem cu toții, societatea în care trăim este rezultatul investiției în copii. Cu atât mai mult în ceea ce privește copiii din grupuri vulnerabile, ale căror familii sunt nevoite să prioritizeze nevoile și hrana stă înaintea cărții. Conform unui sondaj făcut de Salvați Copiii în rândul beneficiarilor, pentru 98% dintre gospodării, cheltuielile s-au majorat, față de toamna anului trecut, 41% dintre familii au afirmat că sunt nevoite să renunțe la cheltuielile pentru educație.
Libris: Ne-ar bucura să împărtășiți cu noi și cu cititorii Libris o poveste care v-a marcat profund, din activitatea dumneavoastră pe zona de educație în cadrul proiectelor Salvați Copiii România.
Gabriela Alexandrescu: Fiecare copil nu e doar o poveste, ci un volum întreg de povești. Ce trebuie să știm e că de multe ori noi suntem responsabili pentru ca fiecare poveste să aibă un final bun. Sunt foarte multe povești, fiecare copil din programele noastre este o poveste pentru care ne luptăm să fie cu parcurs fericit.
Am să vă povestesc despre Ioana, din București. Are 8 ani și este elevă în clasa a II-a. În urmă cu un an a fost inclusă în programul de tip Școală după Școală derulat de Salvați Copiii în sectorul 5. Era o fetiță timidă care preferă să asculte, să stea deoparte și să privească, lăsând-o pe sora ei mai mare să aibă inițiativă. Vine dintr-o familie numeroasă, cu 6 frați și niciodată nu a avut un loc doar al ei, cu lucrurile ei. Aici, la Salvați Copiii, a găsit un loc al ei, cu penar, caiete, fișe de lucru, cărți colorate, noi si moderne, toate doar pentru ea. A învățat să citească și să scrie. A descoperit biblioteca. După fiecare poveste, face un desen care ne spune, în felul ei, ce a învățat nou. Ioana și-a descoperit puterea, prin cărți.
—––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Libris: Pentru început, vă rugăm să ne povestiți despre parteneriatul Salvați Copiii România cu Libris.
Laura Țeposu: Acest parteneriat a început în decembrie 2014, când Libris a ales să se alăture programului de reducere a mortalității infantile al organizației Salvați Copiii. Mai apoi, pornind de la convingerea că orice investiție în cultură trebuie să se întoarcă în educație, a luat naștere proiectul CarteTeca. O singură carte. Șanse infinite, susținut și de generozitatea fiecărui cititor care a ales să doneze șanse la finalul fiecărei comenzi.
Ne propunem, așadar, să oferim oportunități și să susținem educația așa cum știm cel mai bine, prin intermediul cărților, acolo unde este cel mai important, în rândul celor mici.
Acest parteneriat ne oferă posibilitatea de a ne implica în comunitate, de a contribui la creșterea calității educației pentru viitorul nostru, de a sprijini actul educațional și de a încuraja pasiunea pentru lectură.
Libris: Cum s-a format, ce-și propune și cum îl vedeți pe viitor?
Laura Țeposu: Este important să încurajăm și să promovăm lectura, în special în rândul tinerilor, pentru a cultiva beneficiile pe care le aduce această activitate: dezvoltarea abilităților de gândire critică, dezvoltarea abilităților de comunicare, creșterea empatiei și a înțelegerii sociale, dezvoltarea imaginației și a creativității, dezvoltarea competențelor de concentrare și atenție etc.
Ne propunem să creștem de la an la an și să ajungem în cât mai multe unități de învățământ de stat din România. Suntem mereu deschiși eventualilor parteneri ce doresc să se alăture misiunii noastre. La finalul fiecărei ediții a proiectului observăm că acoperim doar o parte din nevoile existente. Credem însă în puterea efortului depus consistent și consecvent și, cu fiecare an, ne bucură să vedem cum CarteTeca ajunge în din ce în ce mai multe școli, sperând că vom împânzi harta țării cu locurile în care bibliotecile școlare beneficiază de fond nou de carte.
Libris: Cum se vede proiectul CarteTeca din perspectiva Libris? Ce obiective reușiți să atingeți prin intermediul acestui proiect?
Laura Țeposu: Există multe biblioteci școlare care nu reușesc să asigure nici măcar necesarul pentru bibliografia școlară. Acest lucru îngreunează procesul de educație, mai ales în acele comunități în care nevoile de bază sunt acoperite cu dificultate, iar achiziția unei cărți școlare presupune un efort financiar considerabil, iar în alte cazuri este chiar peste posibilitățile unei familii. Pentru prea mulți copii din România anului 2023 achiziția unei cărți noi, cu povești și ilustrații atrăgătoare rămâne doar un vis frumos. Prin intermediul proiectului CarteTeca, reușim să aducem o pată de culoare în lumea unora dintre copiii care au nevoie de sprijin și de cărți noi pentru a putea înțelege mai bine lumea, pentru a se dezvolta armonios și a-și împlini potențialul.
Libris: Ne-ar bucura să împărtășiți cu noi și cu cititorii Libris o poveste care v-a marcat profund, descoperită prin intermediul uneia dintre aplicațiile primite într-una dintre edițiile proiectului CarteTeca.
Laura Țeposu: Fiecare înscriere în proiect spune o poveste. Deschide o fereastră către o lume care, de multe ori din păcate, poate fi departe de realitatea frumos zugrăvită în mediul unora dintre noi, de lumea decupată artificial de social media. Dincolo de cifrele colectate prin intermediul formularelor de înscriere, cifre ce surprind partea dureroasă a sistemului de învățământ, căci observăm în fiecare an că fondurile pentru carte (și nu numai) nu sunt niciodată suficiente sau nu există, ne impresionează oamenii din spatele poveștilor, cadrele didactice care în ciuda propriilor vicisitudini, eforturilor nerecunoscute, continuă să se dedice întru totul misiunii de educare a copiilor. Nu puține sunt cadrele didactice care își folosesc timpul și propriile resurse pentru a încerca să schimbe în bine realitatea unor copii. Știm cu toții cât de important e să ai alături pe cineva care te susține și care crede în tine, acceptându-te așa cum ești și încurajându-te. E important la orice vârstă, însă poate face o diferență uriașă în procesul formării. Sunt atâția copii cu potențial care se pot pierde pe drum pentru că sunt invizibili acasă, invizibili la școală, iar uneori îndrumarea venită din partea unui profesor și cartea potrivită la timpul potrivit pot schimba macazul unui destin. Iar cine a fost la rându-i marcat și influențat puternic în copilărie de o carte, știe că „puterea și magia cărților” e ceva real, nu doar o frază folosită de Crăciun într-un film de sezon.
Este greu să menționez o singură poveste, dar dacă ar fi să mă opresc asupra uneia, aș face referire la o profesoară deosebit de atentă la nevoile emoționale ale copiilor din grădinița în care își desfășura activitatea. Considerând vârsta mică a copillor și problemele socio-familiale cu care aceștia se confruntau, dificultățile și teama de a-și exprima neliniștile profesoara de care vă povestesc își făcuse obiceiul de a citi copilașilor o poveste la începutul fiecărei zile. Nu alegea orice povești, ci pe cele care spera că le vor traduce celor mici fricile nerostite, conflictele interioare, lucrurile neînțelese din lumea celor mari. A aduce alinare copiilor prin intermediul poveștilor terapeutice, a le oferi exemple pozitive și speranță. Iată ce misiune frumoasă, generoasă, care-i apropie pe cei mici de lectură!
Vă dorim să fiți mereu însoțiți de povești și fapte bune!
Creștem împreună! Dacă și tu crezi în misiunea noastră și dorești să te implici în acest proiect, te așteptăm cu drag să ni te alături edițiilor următoare.
Scrie-ne un mesaj la adresa [email protected] și hai să povestim cum putem să contribuim la dotarea bibliotecilor școlare, începând cu ediția a 6-a, ce va avea loc în 2024.
Interviu apărut în Gazeta Libris, numărul 24, noiembrie 2023. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.
„Mereu am iubit cărțile și a avea un job care să mă aducă atât
de aproape de ele precum sunt acum, părea până nu demult un vis.
Fac parte din echipa de marketing a libris.ro și sunt în continuă
căutare de răspunsuri și de povești bune.Când sunt întrebată ce
înseamnă o carte bună, îmi vin în minte cuvintele lui Salinger.
Acesta spunea că-l impresionează dacă, după ce termină o carte,
simte c-ar vrea ca autorul să fie un prieten bun pe care să-l poată
suna. Rezonez cu această definiție. Ce n-aș fi dat ca în liceu să-l
fi putut suna chiar pe Salinger, s-o am în agendă pe Meg Jay, iar
în anii de facultate să fi ieșit la cafea cu Elizabeth Strout.
Articolele și interviurile pe care le semnez se nasc din
curiozitate, dragoste de carte, entuziasm pentru idei noi, respect
și admirație pentru figuri reprezentative din lumea literară.” –
Laura Mate
Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.