Am descoperit reteta datorita lui Cornel Mitrut/The Wandering
Oltean. Multumesc. Un gazpacho minunat!. O reteta de sezon, plina
de arome si savoare, nu necesita prea multa munca, deci e simpla si
delicioasa. Reteta provine din bucataria lui Daniel Humm.
Daniel Humm este un chef de cuisine elvetian, co-proprietar al
restaurantului Eleven Madison Park din Manhattan, New York - care
se afla pe al patrulea loc în topul celor mai apreciate restaurante
din lume ( The World’s 50 Best Restaurants ), si totodata cel mai
bine pozitionat restaurant din USA. Humm conduce, de asemenea,
hotelul The NoMad din New York. Tînarul chef este axat pe
ingrediente locale, pune accent pe simplitate si arome de
sezon.
Am facut aproximativ 2-3 portii. Reteta de pe site este pentru
6-8 portii. Nu e nevoie sa masurati cantitatile ingredientelor la
gram, ci orientati-va în functie de gustul propriu. Eu asa am
facut. Daca va place mai dulce, adaugati o piersica în plus, sau
mai colorata si usor acrisoara cu suc de rosii si otet mai mult. Cu
tabasco jonglati mai bine în final.
Ce am facut diferit: am curatat coaja ardeiului gras, pentru
ca îmi creeaza probleme, dar nu e nevoie. Coaja piersicilor din
gazpacho am curatat-o…fiindca pur si simplu nu mi-o place. Totusi
cubuletele pentru decor le-am lasat cu tot cu pielita, pentru un
contratst mai frumos :)
Ingrediente:
- 50-60 g migdale fara pielita, tiate fîsiute
- 6 linguri ulei de masline
- cimbru
- 1 catel mare de usturoi
- 2 felii de pîine taiata cubulete/ îndepartati crusta
- 4 piersici mari, coapte dar nu foarte moi
- 1 castravete mititel din gradina, curatat de coaja si seminte, taiat cubulete
- 1/3 ardei gras rosu, tocat cubulete
- 1 lingura de otet din vin rosu
- suc de rosii
- sare, piper
- tabasco
- frunze de menta
- frunze busuioc
- rumenim migdalele într-o tigaie pe foc mediu spre mic, pîna
devin usor aurii, apoi le transferam într-un castronel la
racit
- în aceeasi tigaie, pe foc mediu, adaugam putin ulei de
masline, cimbru, usturoi si cubulete de pîine. Saltam cînd si cînd
tigaia, pîna cubuletele sînt rumenite pe toate partile. Îndepartam
cimbrul si usturoiul, crutoanele le transferam într-un castronel la
racit
- tocam o parte din piersici cubulete, pentru ornare
- taiem în bucati piersicile ramase si le adaugam într-un vas
mare. Adaugam castravetii, ardeiul gras, sucul de rosii, otetul,
uleiul de masline, sare, piper, tabasco, migdale rumenite si
crutoane - nu uitati sa pastrati migdale rumenite si crutoane
pentru ornarea supei. Amestecam bine, condimentam daca e nevoie,
dupa care lasam vasul timp de 2-3 ore la odihna la temperatura
camerei
- transferam amestecul de piersici într-un blender si mixam
pîna se omogenizeaza, apoi îl trecem printr-o sita pentru a
îndeparta pielite..etc. Se degusta, se condimenteaza cu otet,
tabasco, ulei de masline…cu ce mai e nevoie.
- ornam cu migdale, frunzulite de menta si busuioc, ulei de
masline si putin piper negru proaspat rîsnit.
Cîteva imagini din timpul prepararii.