Recunosc faptul ca am citit raportul celor din UK chiar in ziua
publicarii asteptand imbarcarea in avionul care ne-a dus in
Florenta si am avut aproape aceeasi reactie pe care o au
majoritatea celor care troleaza site-urile de stiri: ” hai nu se
poate, inca ceva? Nu erau suficiente pandemia si razboiul?”. Asa ca
am citit, am inghitit in sec si m-am urcat in avion. Nici macar o
saptamana mai tarziu cele 74 cazuri initiale erau mult mai multe,
iar de ieri a fost raportat si un caz in tara noastra, caz care
este spitalizat (inteleg) inca de la inceputul lunii aprilie.
Despre ce e vorba de fapt si ce stim pana azi (26/04/2022)?
Hepatita inseamna in traducere pe intelesul tuturor o inflamatie la
nivelul “ficatului”. Etiologia (cauza) hepatititei se refera
la:
- hepatita virala ( hepatita cu virus A, B, C, D sau E, dar si cu virusuri CMV, EBV, adenovirusuri, enterovirusuri, herpes simplex virusuri etc) Pentru hepatita de tip A sau B exista posibilitatea preventiei prin vaccinare, dar din pacate doar pentru acestea
- hepatita autoimuna in care un sistem imunitar hiperactiv atacă în mod greșit ficatul
- hepatita toxica ( post medicamentoasa, dupa diverse toxice ingerate, alcoolica)
- hepatita urmare a unor afectiuni genetice etc
În funcție de evoluția sa, hepatita poate fi acută, cu evolutie de scurta durata sau cronică, o afecțiune pe termen lung, care de obicei produce simptome mai subtile și leziuni hepatice progresive.
Ce stim acum ( conform OMS, link aici):
- in 5 aprilie 2022 autoritatile medicale din UK au notificat OMS cu privire la 10 cazuri de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii mici anterior sănătoși (cu varste intre 11 luni si 5 ani) in centrul Scoției. Dintre aceste 10 cazuri, nouă au avut debutul simptomelor în martie 2022, în timp ce un caz a avut debutul simptomelor în ianuarie 2022. Simptomele au inclus icter (coloratia galbena a tegumentelor) diaree, vărsături și dureri abdominale. Toate cele 10 cazuri au avut nevoie de spitalizare, ocazie cu care au fost diagnosticate.
- Începând cu 8 aprilie 2022, investigații suplimentare în Regatul Unit au identificat un total de 74 de cazuri (inclusiv cele 10 cazuri) care îndeplinesc definiția de caz. Sindromul clinic în cazurile identificate este de hepatită acută cu enzime hepatice semnificativ crescute, cu icter, uneori precedat de simptome gastro-intestinale, la copii în principal până la 10 ani. Unele cazuri au necesitat transferul la unități hepatice de specialitate pentru copii și șase copii au fost supuși transplantului hepatic. Testele de laborator au exclus virusurile hepatitei de tip A, B, C și E (și D acolo unde este cazul) în aceste cazuri, în timp ce infectia cu SARS-CoV-2și/sau infectia cu adenovirus au fost detectate în mai multe situatii. Autoritatile din UK au observat recent o creștere a activității adenovirusului, care co-circula cu SARS-CoV-2, deși rolul acestor virusuri în patogeneză (mecanismul prin care se dezvoltă boala) nu este încă clar. Până în prezent, nu au fost identificați alți factori de risc epidemiologic, inclusiv călătoriile internaționale recente. În general, etiologia cazurilor actuale de hepatită este încă considerată necunoscută și rămâne în curs de investigare. Testele de laborator pentru infecții suplimentare, substanțe chimice și toxice sunt în curs de desfășurare pentru cazurile identificate.
- Începând cu 21 aprilie 2022, au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută din 11 țări din Europa si SUA. Au fost raportate cazuri în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Regatul Unit) (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9), Danemarca (6), Irlanda (< 5), Țările de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franța (2), România (1) și Belgia (1). Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar intr-un ritm sa ii spunem asteptat, dar nu sunt detectate in mod uzual. Deși adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigațiile sunt în coontinuare in desfasurare. Copiii au vârsta cuprinsă între 1 lună și 16 ani. 17 dintre ei (aproximativ 10%) au necesitat transplant hepatic si a fost raportat cel puțin un deces
Cum se prezinta clinic si paraclinic:
- enzime hepatice semnificativ crescute: niveluri crescute de enzime hepatice – ALT si AST ( TGO si TGP) mai mari de 500 UI/L
- multe cazuri au raportat debutul bolii cu simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree și vărsături
- icter (culoarea galbena a tegumentelor, dar mai ales a mucoaselor, urini hipercrome -inchise la culoare, scaune decolorate -albicioase) atentie! toate semnele in mod constant prezente
- majoritatea cazurilor nu au avut febră.
- virusurile obisnuite care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatitei A, B, C, D și E) nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri.
- călătoriile internaționale sau legăturile către alte țări pe baza informațiilor disponibile în prezent nu au fost identificate ca factori.
Adenovirusul a fost detectat în cel puțin 74 de cazuri, iar din numărul de cazuri carora li s-a efectuat si testarea moleculară, 18 au fost identificate ca tip F 41. SARS-CoV-2 a fost identificat în 20 de cazuri dintre cele care au fost testate. În plus, 19 au fost detectați cu o co-infecție SARS-CoV-2 și adenovirus. De altfel in UK unde au fost raportate până în prezent majoritatea cazurilor, s-a observat recent o creștere semnificativă a infecțiilor cu adenovirus în comunitate (detectate în special în probele de fecale la copii) presupuse a avea loc cu o mobilitate redusa in timpul pandemiei de COVID-19.Olanda a raportat, de asemenea, o creștere concomitentă a circulației comunitare de adenovirus. Orice ipoteza legata de efectele secundare ale vaccinurilor COVID-19 nu sunt susținute în prezent, deoarece marea majoritate a copiilor afectați nu au fost vaccinati impotriva COVID-19.
Fotografie creată de Alexander Dummer, de la PexelsAdenovirusul in sine nu e un virus nou, ci dimpotriva unul omniprezent. Un virus extrem de rezistent , supraviețuiește perioade lungi în afara unei gazde și este endemic pe tot parcursul anului. Cu peste 60 de serotipuri, adenovirusul este recunoscut ca agent etiologic al diferitelor boli. Se transmite prin inoculare directă la nivelul conjunctivei, pe cale fecal-orală, prin picaturile de aerosoli sau contact direct cu sangele unei persoane infectate. Adenovirusul poate infecta majoritatea organelor, dar la persoanele imunocompetente, in mod uzual poate da o boala usoara sau chiar asimptomatica. Adenovirusul poate cauza boala respiratorie acuta, faringoconjunctivita, keratoconjunctivita, cistita acuta hemoragica sau gastroenterita.
Boala respiratorie acuta cauzata de adenovirus este mai frecventă în lunile de primăvară și iarnă. Aproximativ jumătate din infecțiile respiratorii cu adenovirus nu provoacă insa simptome, iar infectiile cu adenovirus reprezintă aproximativ 10% din toate infecțiile tractului respirator inferior din copilărie. Epidemiile de boli respiratorii acute au fost asociate cu serotipurile 3, 7, 11, 14 și 21 din specia E de adenovirus și cu serotipurile 3, 7, 11, 14 și 21 din specia B. Contagiozitatea adenovirusului este facilitată de niveluri foarte ridicate de particule virale (100.000-1.000.000/mL) în secrețiile respiratorii sau orale ale adulților infectați. Febra, rinoreea, tusea și durerea în gât, care durează de obicei 3-5 zile, sunt simptome tipice ale infectiei respiratorii adenovirale. Infecțiile tractului respirator inferior, inclusiv traheobronșita, bronșiolita și pneumonia, pot imita infecția cu virusul respirator sincițial sau gripa, in special conjunctivita în prezența bronșitei sugerează o infecție adenovirală.
Asadar infectia cu adenovirus nu da de obicei hepatita, mai ales forma severa. Adenovirusul tulpina 14 a mai fost responsabila in trecut de ” super raceala”, dar niciodata tulpina 41, astazi posibil incriminata. Intre mai 2006 și iunie 2007 au fost raportate 141 de cazuri de infecție cu Adenovirus 14 in grupuri din New York, Oregon, Texas și Washington. Aproape 40% dintre persoanele afectate au fost spitalizate, aproape jumătate la terapie intensivă, cu o rată globală a mortalității de 5%. Cazurile din Texas au implicat stagiari militari de la Baza Aeriană Lackland. Asadar au mai existat situatii in care o tulpina a adenovirusului a fost implicata in diverse clustere ca si cauza a unei boli severe.
Ce putem face? Sa ramanem realisti, deocamdata vorbim de un numar mic de cazuri in populatia pediatrica. Atunci de ce s-a ridicat totusi aceasta problema? Pentru ca afectarea hepatica a fost extrem de importanta, iar numarul cazurilor de boala severa hepatica este net superior decat in mod uzual – ,„avem mai multe cazuri cu insuficiență hepatică acută decât avem în mod normal”, spune medicul hepatolog pediatru Marianne Hørby Jørgensen, de la Spitalul Universitar din Copenghaga. Sunt necesare cercetari suplimentare, observatii mai bine facute, o atentie deosebita tuturor cazurilor care potential s-ar incadra in definitia de caz pentru ca cel mai important aspect acum este de a identifica cu exactitate CAUZA care a condus la aceste situatii de hepatita. Sunt necesare analize extinse pentru fiecare suspiciune de caz, cu tipizare si genotipare pentru a ajuta la elucidarea cauzei acestei situatii nedorite si neobisnuite. Pentru moment este o presupunere implicarea adenovirusului asta si pentru ca adenovirusul a fost detectat în cel puțin 74 de cazuri (asa cum mentionam anterior), ramane a fi demonstrata cu certitudine.
Presupunand ca ipoteza adenovirusului este cea corecta, masurile de preventie sunt doar cele generale, aplicabile oricarui virus cu transmitere respiratorie si fecal orala: spalat pe maini, evitarea aglomeratiilor, tusitul sa se realizeze cu gura acoperita (cel mai corect in cot). Copiii infectati cu adenovirusul de tip 41 prezintă de obicei diaree, vărsături și febră, adesea însoțite de simptome respiratorii. Deși au existat raportări de cazuri de hepatită la copii imunocompromiși cu infecție cu adenovirus, adenovirusul de tip 41 nu este cunoscut ca fiind o cauză a hepatitei la copiii altfel sănătoși, pentru moment ramanand o una din presupuneri.
Gasiti aici linkurile de la marile organizatii privind aceasta situatie, cu certitudine vor exista adaugiri de indata ce vor exista mai multe informatii. Sunt convinsa ca asta ” era tot ce ne mai trebuia”, dar cu atat mai mult trebuie sa fim cu totii, parinti si medici, mai atenti si mai responsabili, evitand panica, dar si metoda strutului, a ingnorarii, nu aduce niciun beneficiu. Sa fie bine!
CDC https://www.cdc.gov/media/releases/2022/s0421-hepatitis-alert.html
OMS https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON376
Bibliografie supplimentara:
https://www.gov.uk/government/publications/hepatitis-increase-in-acute-cases-of-unknown-aetiology-in-children/increase-in-acute-hepatitis-cases-of-unknown-aetiology-in-children
https://emedicine.medscape.com/article/211738-clinical#showall
https://www.science.org/content/article/mysterious-hepatitis-outbreak-sickens-young-children-europe-cdc-probes-cases-alabama?fbclid=IwAR1xqrrhG2jE_K2caFSqF0yT50re7PpeM930QctpN6zd6A5073NhAfxtMAo&
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hepatitis/hepatitis-in-children
https://www.euronews.com/next/2022/04/19/europe-on-alert-as-uk-investigates-mysterious-cases-of-severe-hepatitis-in-young-children