Harta României în cărți citite este infograficul ce-ți aduce unele dintre cele mai interesante știri și curiozități literare ale anului ce s-a încheiat. Un proiect care crește în popularitate cu fiecare an și care e așteptat cu nerăbdare de cititorii curioși să afle care sunt preferințele literare pe județe. Care sunt cei mai căutați autori? Care este media unei comenzi? Ce cărți se regăsesc în top vânzări pe județ? etc.
Unele rezultate sunt predictibile, altele însă, ne pot surprinde. Una dintre surprizele plăcute ale acestui an a fost s-o regăsim pe Ioana Chicet-Macoveiciuc pe prima poziție a topului celor mai vânduți autori români, semn că cititorii noștri sunt preocupați de procesul educațional al celor mici și caută, prin intermediul poveștilor și al cărților de parenting, să asigure copiilor echilibrul emoțional de care aceștia au nevoie în procesul de creștere și formare. Am discutat cu Ioana despre viața de scriitor, despre autori îndrăgiți, influențe și proiecte de viitor. Găsești interviul în rândurile de mai jos.
Iar dacă ești curios și de alte rezultate surprinse de infograficul Harta României în cărți citite 2022, le găsești aici.
Libris: Care a fost primul
gând când ai văzut topul autorilor români 2022 publicat de Libris
la început de ianuarie în radiografia Harta României în cărți
citite?
Ioana Chicet-Macoveiciuc: Primul gând a fost că trebuie să-mi schimb ochelarii. Al doilea a fost că sunt foarte norocoasă să pot face ce-mi place atât de mult (să scriu), cu sens pentru atât de mulți oameni. Să am atât de mulți prieteni mari și mici care mă au în casele lor, pe rafturi și pe noptiere, să pot țese o rețea atât de mare de minți care cresc împreună într-un spațiu de joc, acceptare, sinceritate și blândețe. Pentru mine e împlinirea unui vis pe care n-am avut curajul să-l visez atât de clar, mare și puternic!
Libris: Cum este viața de scriitor publicat în România?
Ioana Chicet-Macoveiciuc: E… interesantă. Nu mă plictisesc, asta-i sigur! Am noroc să lucrez cu două edituri serioase și dinamice, iar oamenii din echipă mi-au devenit familie. Colaborările cu ilustratorii sunt mereu productive, nu am avut surprize neplăcute pe traseu, ne înțelegem ușor, ne adaptăm unii la alții, muncim pentru același scop: să naștem cărți frumoase, valoroase, care să rămână cu cititorii noștri vreme îndelungată. Publicul e curios, deschis, dornic să afle cât mai mult, copiii sunt isteți și foarte generoși cu feedbackul (primesc sute de mesaje cu poze, desene sau clipuri în care cititori de toate vârstele povestesc despre cărțile și personajele mele). Sunt foarte recunoscătoare!
Vânzările sunt fluctuante și uneori greu de înțeles, dar cred că e normal să se întâmple asta pe o piață la pubertate.
Libris: De ce crezi că au succes cărțile tale?
Ioana Chicet-Macoveiciuc: Poate pentru că cititorii se regăsesc ușor în spațiile din ele, în personaje, în emoții și dialoguri? Eu aleg să scriu simplu și direct, cred că acum, în zilele noastre, nu avem timp de decorațiuni artificiale, suntem prea flămânzi de validare, acceptare, iubire, povestire, vrem să primim repede, să ne umplem rezervoarele, să râdem și să ne simțim acceptați, parte din ceva sigur și primitor.
Libris: Un autor aflat în topul vânzărilor în România poate trăi doar din scris?
Ioana Chicet-Macoveiciuc: Da, poate. Nu va trăi regește și nu va fi “bogat”, dar poate trăi decent din scris în România. E nevoie însă să rămâi realist și foarte conectat cu publicul. Să faci lansări în țară, să te arăți, să te deschizi alături de cărțile tale, să răspunzi cu răbdare fiecărui mesaj privat (la mine-n inboxuri ajung zilnic peste o sută de mesaje private de toate felurile), să fii acolo pentru cititorii tăi, care au nevoie să te cunoască în carne și oase, nu doar în file și cerneală.
Libris: Ce planuri editoriale ai pentru 2023?
Ioana Chicet-Macoveiciuc: Voi lansa o serie nouă de cărți pentru copii pe teme mai dificile, lucrez și la o carte nouă pentru oameni mari. Voi continua seria Mami și tati se poartă ciudat, dar și pe cea a aventurilor frațilorEma și Eric, atât de iubiți de sute de mii de copii.
Libris: Ce îți trebuie, ca scriitor, să poți scrie cărți pentru copii?
Ioana Chicet-Macoveiciuc: Chef de joacă, dar și multă responsabilitate. Umor, imaginație, un simț al ridicolului mai relaxat și o stimă de sine bună (copiii sunt critici extrem de exigenți).
Libris: Ce autori români citești? Dar autori străini?
Ioana Chicet-Macoveiciuc: Citesc autori români contemporani (Lavinia Braniște, Ioana Pârvulescu, Camelia Cavadia), literatură universală clasică și contemporană, în ultimii ani am citit Elena Ferrante, Philip Roth, David Foenkinos, multe titluri de psihologie și educație.
Libris: Ce îți place să găsești în cărțile pe care le citești pentru a le considera cărți bune? Dar invers?
Ioana Chicet-Macoveiciuc: Pentru mine contează mult atmosfera și cât de bine simt personajele, dacă le înțeleg, dacă pot construi o relație cu ele. Contează și scriitura mult. Dacă mai mult corectez și rescriu în capul meu decât mă bucur de poveste, las cartea deoparte.
Libris: Ce cărți ar trebui să nu lipsească de pe rafturile bibliotecilor din casele noastre? Ce titluri?
Ioana Chicet-Macoveiciuc: Cred că ar trebui să citim ce ne place, ce ne tulbură, ce ne apasă butoane. Pentru râs, îmi place mult Peter Mayle. Pentru realism fantastic, Haruki Murakami. Pentru relații mamă-fiică, Elena Ferrante.
Libris: 3-5 lucruri esențiale pe care ni le oferă lectura (și doar ea).
Ioana Chicet-Macoveiciuc: Călătorii foarte ieftine (aproape gratis) și extrem de interesante. Prilej aproape gratis de terapie cu sine. Râs și relaxare rapide, cu efort minim. Relații fascinante cu mii de oameni necunoscuți, din care ne putem retrage oricând, fără să facem rău.
Interviu realizat de Loredana Tudor pentru libris.ro. Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 15, februarie 2023. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.