IRON FLAME de Rebecca Yarros – Cel mai așteptat volum al anului, pe cale să cucerească lumea

  • Postat în Litere
  • la 07-11-2023 12:41
  • 163 vizualizări

Întreaga lume a dus dorul unui fantasy cu adevărat epic, care să țină cu inima la gură milioane de cititori. Comunitățile de cititori care își comunică instant preferințele pe Social Media au o putere aparte în ceea ce privește piața de carte internațională. Anul acesta a început cu Fourth Wing, fenomenul #BookTok și #bookstagram și se termină cu adevărat epic odată cu lansarea volumului Iron Flame. Cititorilor li se datorează, așadar, noul fenomen, care duce în spate speranța studiourilor Amazon, care visează, cel mai probabil, la un nou show de anvergura „Game of Thrones”.

Seria Empyrean, sub care se adăpostesc aceste două volume și care plănuiește să cuprindă cinci volume în total, urmează, așadar, să fie adaptată într-o serie TV de către Amazon MGM Studios, autoarea Rebecca Yarros, fiind inclusă în echipa de producție.

Până acum, toate bune. Dacă ai citit deja Fourth Wing, probabil abia aștepți să ajungă la tine și Iron Flame. Dar dacă nu ai foarte mare încredere în trendurile din social media când vine vorba de cărți sau dacă nu ești foarte convins că vrei să aștepți cu nerăbdare fiecare nou volum și, în curând, episod, ani la rând, probabil că te întrebi, pe bună dreptate, de ce ai citi această nouă serie?

Am pregătit pentru tine o listă de 5 motive pentru care să citești primele două volume ale seriei Empyrean

  1. Seria are printre personaje dragoni și promite scene de acțiune epice. Cei ce vor să devină călăreți de dragoni trec prin încercări traumatizante, mulți dintre aceștia găsindu-și sfârșitul în flăcările monstuoaselor creaturi. Abia așteptăm să vedem cum va evolua relația dintre oameni și aceste creaturi grandioase pe parcursul celor cinci cărți. Spune-ne sincer, cât de mult îți doreai să citești un fantasy bun, care se folosește așa cum trebuie de dragoni?
  2. Cine nu iubește un underdog? Violet, personajul principal al seriei, s-a pregătit întreaga viață pentru a fi „un șoarece de bibliotecă” și ar fi trebuit să fie repartizată în Cvadrantul Scribilor. Se trezește peste noapte, însă, că trebuie să devină călăreț de dragoni în cadrul Colegiului de Război Basgiath, obligată fiind de comandantului general care este chiar mama sa. Relația mamă-fiică și cea dintre Violet și sora sa mai mare, întregesc un personaj care încearcă să demonstreze că noul loc pe care trebuie să-l ocupe este cel pe care îl merită pe deplin. Deși trupul ei este mai slab și mai fragil decât al oricui altcuiva de la colegiu, Violet are o minte ascuțită și o voință de fier. Iar cei aflați la conducere uită cea mai importantă lecție pe care a învățat-o ea la Basgiath: călăreții de dragoni își fac propriile reguli. Violet este un personaj complex, multidimensional, în care te regăsești și de a cărei parte ești în mod inevitabil.
  1. Promisiunea unui slow burn romance ca la carte. Fourth Wing vine cu o poveste de dragoste autentică, ce reușește să se țină departe de clișeele care se tot folosesc în fantasy-urile romantice. Cele două personaje ajung să se îndrăgostească în timp, foarte natural în raport cu intriga, fiecare gest dintre aceștia promițând să te facă să roșești oricând îți vei aminti de paginile care le sunt dedicate.
  2. Recunoaște, ți-a fost dor de o nouă obsesie literară. Ți-a fost dor să-ți imaginezi ani la rând cu ce se vor confrunta personajele tale preferate, să dezbați cu prietenii noi și noi teorii cu privire la strategiile personajelor și să faceți predicții privind finalul seriei epice. Harry Potter, Game of Thrones, și-au creat comunități care au depășit așteptările tuturor, căci fiecare cititor s-a regăsit în câte un personaj, fiecare s-a despărțit cu greu de cele preferate, iar teoriile și strategiile bazate pe o lume cu reguli bine conturate și pe caracterul unor personaje pe care simți că le cunoști și ale căror acțiuni le poți prezice și înțelege, au creat o experiență unică. În același timp, cu siguranță ai fost fericit să fii surprins de fiecare întorsătură de situație și decizie surprinzătoare, seriile de o asemenea anvergură fiind capabile să păstreze interesul unei comunități mereu în creștere. Credem că același lucru se va întâmpla și cu seria Empyrean, care, cu un substrat serios de fani ai cărților, va câștiga momentum odată cu apariția serialului, care va aduce și mai mulți cititori la raft, uniți de dorința arzătoare de a descoperi ce se întâmplă mai departe.
  3. Cu ajutorul primului volum al seriei, Fourth Wing/ A patra Aripă, Yarros dovedește că este un veritabil creator de lumi. Capacitatea de a crea lumi (worldbuilding), este elementul fantasy definitoriu pentru un succes răsunător – și aici ne amintim de lumea lui Tolkien din The Lord of the Rings, de seria lui George R.R. Martin, A Game of Thrones sau Grishaverse-ul lui Leigh Bardugo. Cinematografia scrisului, care clădește prin paginile sale epicul, așa cum doar un fantasy bun o poate face, ne încurajează să credem că succesul răsunător al primelor volume este doar începutul unui nou fenomen cultural și ne bucurăm nespus că la bazele acestuia se va află cuvântul scris.

Sperăm să te fi făcut curios

Ia-ți o mică pauză, așează-te confortabil, pregătește-ți un ceai aromat și lasă-te prins de acest roman fantasy cu dragoni, bătălii sângeroase și intrigi romantice.

Bucură-te de o escapadă literară epică și explorează lumea fascinantă a Colegiului de Război Basgiath!

„În primul an, unii dintre noi își pierd viețile. În al doilea an, cei rămași își pierd umanitatea.” – Xaden Riorson

Articol realizat de Roxana Molocea pentru libris.ro.
„Cărțile m-au urmărit, uneori mai timid, alteori mai hotărât, întreaga viață. Începând cu povestirile lui Ion Creangă citite de tatăl meu (cu savurosul și autenticul său accent), continuând cu nopțile nedormite, luminate de magia lecturii din liceu, până la bazele teoretice acumulate în cadrul Facultății de Litere și apoi la descoperirea rotițelor din spatele industriei odată ce am devenit parte din echipa Libris, viața m-a împins, spre norocul meu, din ce în ce mai aproape de lumea cărților.

Lectura este, pentru mine, un exercițiu continuu de empatie. Nu vom cunoaște niciodată cu adevărat și în profunzime viața altei persoane. Fiindcă ne lipsește această capacitate, avem nevoie de resurse, de exercițiu. În acest sens, lectura este esențială. Trebuie să citim, să avem contact cu poveștile de viață a zeci, sute de alți oameni, povești mai mult sau mai puțin codate, ca măcar să începem să înțelegem noi și noi perspective, care să ne ajute să fim mai înțelegători, mai toleranți, mai buni, mai umani.”

Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.