La Viena in pandemie (conditii de calatorie, cazare, zbor)

  • Postat în Life
  • la 24-11-2021 19:04
  • 307 vizualizări

“Vacanta” intempestiva din octombrie si haosul din invatamantul nostru de stat m-au determinat sa iau o decizie de duminica pe vineri si sa zburam. Am realizat ca atata a putut conducerea Ministerului Educatiei si a “organizat”aceasta perioada libera de nicaieri aparuta in detrimentul vacantei de iarna ( copiii de gimnaziu reiau scoala total ABSURD pe 3 ianuarie, cei de scoala primara pe 10 ianuarie). Vacanta intersemestriala nu mai exista (o alta aberatie in haosul nesfarsit si impredictibil, de parca nu orice angajator solicita perioada de concedii cu cateva luni inainte), imaginandu-si cineva ca de pe 3 ianuarie pe 15 aprilie e minunat sa ai proces continuu de invatamant. Asa ca am avut sansa sa pot si am fugit.

Am ales Viena pentru ca zborul e scurt, noi nu vizitasem niciodata capitala Austriei (ba era prea aproape, prea usor de ajuns, ba ni se parea prea austera pentru copii) si in context pandemic toate acestea au devenit mai degraba avantaje. Am cumparat asadar biletele cu 6 zile inainte de plecare, pentru 3 adulti (Andrei e considerat adult de compania aeriana) si 1 copil am platit sub 400 euro dus-intors, cu locuri in fata si bagaj de cala. Cazarea insa nu a fost deloc usor de gasit si nici la un pret care sa ma multumeasca, dar asa e cand alegi tarziu si ai si ceva pretentii. Am ales din nou Airbnb pentru ca mergem in apartament cu bucatarie, cu 2 camere, cautam de preferat doua dormitoare si tinem la curatenie si siguranta. La ce mai tinem este check-in individual, nu ne place sa depindem de gazde, mai ales daca avioanele sunt seara (cum a fost pentru noi) sau daca intarzie. Pe airbnb cititi cu atentie TERMENII SI CONDITIILE, totul suna grozav de multe ori pana acolo. Sunt multi care conditioneaza niste ore imposibile sau care solicita depozite. Alta particularitate a acestui site este faptul ca odata solicitata o rezervare, banii ( fie pentru avans/ toata rezervarea) se opresc automat. Daca cel caruia ii soliciti rezervarea refuza (nu trebuie sa primesti explicatii) primesti notificare in 24 ore ca nu te poti caza acolo (asta nu se intampla de exemplu la booking), dar banii revin in cont in 7 zile lucratoare (maxim, dar din pacate cam 7 zile sunt frecvent).

Primul gest inainte de a cumpara orice bilet a fost sa deschid site-ul MAE pentru a citi conditiile de intrare in Austria. Din momentul excursiei noastre si pana astazi cerintele NU mai sunt aceleasi, de aceea intotdeauna e bine sa va documentati cat mai aproape de momentul excursiei inca o data. Ceea ce am obervat particular la Austria este un numar de zile maxim acceptat de la doza a doua de vaccin anticovid, astazi conditiile suna asa:

  • imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă, cu condiția ca între administrarea primei și celei de a 2-a doze să fi trecut cel puțin 14 zile;
  • în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai puțin de 21 de zile în urmă, dar nu mai mult de 270 de zile;
  • dacă vaccinarea a avut loc după cel puţin 21 de zile de la emiterea unui rezultat al unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 270 de zile în urmă;
  • imunizarea cu o doză nouă (administrată persoanelor imunizate cu schemă completă), de la care să nu fi trecut mai mult de 270 de zile, iar între momentul imunizării complete și administrarea noii doze să fi trecut cel puțin 120 de zile, sau, în cazul unui vaccin administrat într-o singură doză, de la data administrării dozei unice să fi trecut cel puțin 14 zile

Pare complicat nu? Cred ca este si va asigur ca pentru FIECARE TARA este diferit. Asa ca nu va urcati in niciun avion fara sa fiti informat despre ce doresc autoritatile din tara repectiva. Sunt state care obliga la cateva zile de carantinare sau retestare chiar daca accepta intrarea pe teritoriul sau nevaccinat, dupa test PCR. Iata de exemplu conditiile de intrare in UK valabile astazi, pentru nevaccinati: “călătorii nevaccinați (vaccinați parțial/incomplet sau vaccinați în cadrul unor programe nerecunoscute de autoritățile britanice) trebuie să prezinte:

  1. un test (PCR, rapid antigen sau LAMP) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu 3 zile înainte de a călători, eliberat în limba engleză;
  2. formularul passenger locator form (care poate fi descărcat aici: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk);
  3. codul de rezervare a două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care vor fi efectuate în ziua a 2-a si a 8-a de la sosirea în Marea Britanie (rezervarea se poate face la: https://www.find-travel-test-provider.service.gov.uk/test-type).
  4. Aceste persoane vor trebui să intre în carantină la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile de la sosire.

Asadar am citit si documentat tot ce trebuia pentru PLECAREA in Austria. Ramanea sa fac documentarea si pentru REVENIREA din Austria ( nu uitati si aceasta parte cand va intoarceti din strainatate).

In saptamana dinaintea plecarii Austria intrase pe lista rosie pentru Romania, iar asta imi dadea oarecare neliniste cu privire la anularea avioanelor. Noi obisnuim sa luam direct de pe site-ul companiei aeriene, desi mai gasisem ceva oferte prin providerii de bilete, am decis fiind atat de scurt timpul sa riscam. Da, in pandemie risti, din pacate, nu e comod sa o faci cand de tine depind copii, dar cumva ai mei sunt deja obisnuiti, ceva mai mari acum si aveam sentimentul ca putem sa ne adapatam orice ar fi fost. In plus intotdeauna trebuie sa stim PE CE LISTA se afla tara din care revenim din punctul de vedere al statului roman. Asadar una este plecarea si alta este intoarcerea, un fel de iarna nu-i ca vara. Aici, la aceasta adresa de internet se pot consulta listele cu tarile si culorile lor. Acestea se schimba saptamanal, de obicei joi seara si intra in vigoare de vineri, a doua zi. Astazi de exemplu raman pe lista rosie Austria, Germania, Grecia, Bulgaria, Elvetia, Turcia, toate tari din care la intoarcere se cere vaccinare pentru a evita carantina.

Nu exista posibilitatea sa revii din zona rosie adult sau tanar peste 16 ani nevaccinat si sa eviti carantina. Testarea PCR ajuta la evitarea carantinarii daca se revine din zona galbena, adult si copil peste 16 ani. Copiii sub 12 ani insotiti de parinti VACCINATI nu se carantineaza conform ultimei hotarari a CNSU nr. 74 din 23 septembrie-2021 .

Voi spune de la inceput ca noi 2 si Andrei suntem vaccinati, adultii cu 3 doze, iar pentru Vlad desi Austria NU cerea la intrare test din Romania, la acel moment Viena solicita (da, capitala poate avea un alt regim). Pe copilul mic l-am testat in dimineata plecarii si am primit rezultatul pana seara. Am riscat putin, dar vazusem din experienta ca in ultimele saptamani rezultatele vin foarte repede daca sunt recoltate la prima ora. Am vrut sa profitam cat mai mult de PCR recoltat pentru ca in Viena se solicita in mai toate locurile certificatul verde. Asa am organizat si vizitele la muzee, respectand recomandarile si profitand de certificat. Am vrut, recunosc, sa evit un nou test in Viena, desi se pare ca se putea face foarte usor si rapid. Pentru ca imi si permitea legea sa revin in tara cu un copil care nu s-ar fi carantinat din zona rosie, fiind insotit de adulti vaccinati am vrut sa nu riscam inca o testare. Am si reusit stand 4 zile pline sa le organizam astfel incat sa respectam regulile. Noi nu am trecut prin boala si nu avem acea liniste interioara (inca/cine stie cand?) desi vaccinati si testati sa mergem in interioare fara masca, asa ca am ales fie terasa, fie acasa sa mancam si in acest fel ne-am descurcat. Partea gastronomica asadar nu va fi parte din recomandarile mele, n-am mancat nimic extraordinar, poate doar bomboanele de la magazinul Lindt de la intrarea in parcul Schonbrunn. Scumpe rau, dar buuuune.

Ce am vizitat in 4 zile pline, cu 3 saptamani inainte de lockdown in Austria promit sa scriu intr-un post viitor. Poate si pentru ca situatia de acum este asa resimt o mare tristete sa povestesc 4 zile de lumina, bucurie si fericire deplina pe care am reusit sa le traim la Viena. M-a ajutat foarte mult acest site pentru a-mi planifica vizitele la muzee sau zoo si am avut extraordinara sansa sa fie suficient de cald si suficient de soare cat sa traim ca intr-o bula acele zile de vacanta. Am purtat toti masti FFP2, inclusiv Vlad. Masca de acest tip este obligatorie in avion si in orice mijloc de transport in comun, in cazul oricarei persoane cu varsta mai mare de 12 ani. Orice copil peste 6 ani trebuie sa poarte masca medicala, nu sunt acceptate mastile din materiale textile. Noi nu mancam in avion, nu vad sensul medical al atentiei aparent sporite si a tuturor rigorilor si a mancatului intr-un asemenea spatiu neventilat. De aici si alegerile noastre pentru zboruri scurte.

Poate va intrebati de ce obliga la masca FFP2? Pentru ca atunci in sfarsit nu mai conteaza daca ai ghinionul sa stai langa un nepurtator de masca. Daca in aceeasi incapare sta un pozitiv fara masca si un contact direct cu masca simpla, cel din urma se infecteaza dupa maxim 15 minute (in cazul variantei delta). Daca purtatorul de masca are FFP2 purtata corect ramane neinfectat 25 ore.

PS: daca vreti sa plecati undeva alegeti cu grija tara. Urmariti numarul cazurilor de covid, riscul de a intra pe lista rosie sau de a va lovi de restrictii. Dar nu ezitati sa plecati, nu amanati vacantele, nu amanati vizitele la medic, nu va amanati viata. Gasiti solutii si mergeti inainte. Viata noastra si de acum incolo asa pare ca va fi, o cursa cu obstacole. Sigur, nevaccinarea este o mare piedica. Dincolo de protectia vaccinala, vestul nu te primeste nici la zoo cu copil de 7 ani fara CERTIFICAT VERDE (deci macar testat). Iar in Austria testul rapid conta 24 ore.

PS2: poza de dedesubt nu e copiata. Este vazuta si simtita de mine, prinsa cu telefon vechi de vreo 3 ani. Cand o privesc insa respir si traiesc. Am fost acolo. Eu am apasat butonul si imi amintesc cum nu priveam prin ecran. Priveam cu ochii mari sa SIMT si sa IMI TINA DE CALD acasa.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente