23 aprilie, Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor
Continuăm colaborarea cu prietenii de la Editura Nemira cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, de această dată urmând să descoperim împreună mai multe despre Margarita Montimore, autoarea romanului Viața complicată a lui Oona Lockhart. Ziua Internațională a Cărții este un omagiu adus lecturii, fiind sărbătorită în fiecare an pe 23 aprilie. Această zi a fost aleasă întrucât este aniversarea morții a doi dintre cei mai importanți scriitori din istoria literaturii universale, William Shakespeare și Miguel de Cervantes.
Pornește alături de noi în explorarea scriitoarei care a scris acest roman remarcabil de inventiv, care explorează ce înseamnă să trăiești o viață pe deplin în acest moment, chiar dacă acele momente sunt în dezordine (Macmillan Publishers).
#LibrisMeets Margarita Montimore
Margarita Montimore este scriitoare, a absolvit studii de scriere creativă la Emerson College. A lucrat mai bine de un deceniu în domeniul editorial, dar și în cadrul unor companii de social media. Este autoarea romanelor Asleep from Day, Acts of Violet și Oona Out of Order(2020), tradus în română ca Viața complicată a lui Oona Lockhart și publicat de editura Nemira în 2022.
Montimore s-a născut în Ucraina sovietică, a crescut în cartierul Brooklyn din New York. În prezent este complet dedicată scrisului și locuiește în New Jersey.
*Foto © David Swanson
Care a fost sursa ta de inspirație pentru Viața complicată a lui Oona Lockhart?
Mereu mi-au plăcut poveștile despre călătorii în timp, dar întotdeauna am simțit că, din punctul meu de vedere, povestea ideală despre călătorii în timp nu a fost scrisă încă. Acea poveste trebuia să aibă drept protagonistă o femeie (fiindcă, zău așa, de ce trebuie să aibă doar bărbații parte de toată distracția?) și, totodată, trebuia să se ocupe mai mult de probleme personale, nu doar de salvarea planetei.
În același timp, pe măsură ce mă apropiam de vârsta de 40 de ani, am descoperit că îmi dădea tot mai mult de furcă gândul la îmbătrânire, mai ales atunci când mă loveam de tot felul de lucruri care îmi aminteau de trecerea timpului, cum ar fi faptul că albumul pe care-l adorasem în liceu se pregătea pentru cea de-a treizecea aniversare a sa. Și mă tot gândeam: „Cum e posibil să am aproape 40 de ani, dar să mă simt tot de 19?” Și asta mi-a transmis, în subconștient, ideea pentru Oona. De aceea una dintre temele centrale ale cărții este cum, în timp ce ea îmbătrânește mintal în ordine cronologică, dar fizic o face în mod aleatoriu, trebuie să se împace cu faptul că persoana ei (internă) nu se sincronizează cu înfățișarea sa.
Dacă ar trebui să îți descrii cartea în doar două rânduri, care ar fi acestea?
Aș alege două citate chiar din Viața complicată a lui Oona Lockhart:
Toate lucrurile bune iau sfârșit, în cele din urmă. Șmecheria e să te bucuri de ele cât durează. / All good things end, always. The trick is to enjoy them while they last.
Fă în așa fel încât motivația principală a vieții tale să fie acceptarea lucrurilor bune, nu prevenirea celor rele. / Make your life more about letting in the good things than preventing the bad things.
Cât din tine și din mama ta se regăsește în personajele Oona și Madeleine?
Foarte mult. Mama a rămas însărcinată cu mine când avea 20 de ani, iar noi două am avut mereu o relație foarte strânsă. Mult din personalitatea plină de viață și mereu gata să te încurajeze a lui Madeleine s-a inspirat direct din firea mamei mele.
Noi am iubit, pur și simplu, călătoria lui Oona! Iei, cumva, în considerare să mai scrii despre ea și despre aventurile sale?
Da, cu siguranță! Am alcătuit deja o schiță sumară a unei continuări și, cu toate că nu am habar când o voi scrie, sunt ferm convinsă că povestea lui Oona nu a luat sfârșit.
Dintre anii în care a călătorit Oona care este preferatul tău?
1991. Deși eram adolescentă în New York în anii 1990, eram prea tânără pentru a mă bucura de cluburile grozave din epocă, așa că a fost foarte amuzant pentru mine să creez niște situații atât de pline de culoare și de scandaloase pentru Oona în anul acela.
Dacă Oona Lockhart ar fi un cântec, care ar fi acesta?
One Year at a Time!
Cine crezi că este cititorul tău „tipic”?
Oricine caută să citească mereu ceva amuzant, dar care să te și pună pe gânduri. Oricine face parte dintr-un club de carte sau căruia îi plac cluburile cititorilor de literatură.
Dacă ai putea să scrii o scrisoare pe care să ți-o înmânezi ție, celei de acum zece ani, ce sfat ți-ai da?
Fă tot ce poți pentru a-ți îndeplini cel mai măreț vis al tău, acela de a deveni o scriitoare publicată, dar fii foarte, foarte răbdătoare și tenace.
Ai putea să ne recomanzi două dintre cărțile/filmele/cântecele tale preferate?
Cărți: The Raw Shark Texts, de Steven Hall, și House of Leaves, de Mark Z. Daneilewski,
Filme: Wings of Desire și Waking Life.
Cântece: The Great Shipwreck of Life (IAMX) și Blue Bell Knoll (Cocteau Twins)
Ce i-ai transmite unui cititor care tocmai ți-a terminat de citit cartea?
Îți mulțumesc pentru că ai citit această carte! Sper că te-ai bucurat de ea și că vei mai alege și în viitor o carte scrisă de mine.
Tu cum vei sărbători Ziua internațională a Cărții?
Până te hotărăști, găsești aici #LibrisMeets Olivia Poulet și Laurence Dobiesz pentru a descoperi mai multe despre scriitorii din spatele romanului 12 ore pentru a spune te iubesc.
Mulțumiri speciale echipei Nemira și colegei lor Lavinia Ciureanu.
Interviu realizat de Lavinia Ciureanu, Junior Brand Manager la Editura Nemira. A terminat Facultatea de Litere, specializarea Studii Americane în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și master în Administrarea Afacerilor la aceeași universitate.
În prezent lucrează în industria cărții, are o comunitate de cititori pe Instagram, unde publică în mod constant recenzii și are o afacere dedicată iubitorilor de carte.