#LibrisMeets Olivia Poulet și Laurence Dobiesz

  • Postat în Litere
  • la 19-04-2023 11:23
  • 212 vizualizări
#LibrisMeets Olivia Poulet și Laurence Dobiesz
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Blog Libris

23 aprilie, Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor

Ziua Internațională a Cărții este un omagiu adus cărților și lecturii, fiind sărbătorită în fiecare an pe 23 aprilie. Această zi a fost aleasă întrucât este aniversarea morții a doi dintre cei mai importanți scriitori din istoria literaturii universale, William Shakespeare și Miguel de Cervantes.

Cu ocazia acestei zile sărbătorim rolul cărților în viața noastră, promovând lectura și accesul la cărți. Cărțile nu se limitează doar la a fi surse de cunoaștere, ci sunt și surse de imaginație și o metodă excelentă de divertisment. Ele ne ajută să ne dezvoltăm creativitatea și să ne descoperim noi pasiuni și interese.

În această zi, bibliotecile și librăriile din întreaga lume organizează evenimente pentru a celebra cărțile și lectura. Aceste evenimente includ lecturi publice, concursuri de citit, lansări de carte și multe altele. De asemenea, în întreaga lume, se lansează și campanii pentru a încuraja oamenii să doneze cărți către biblioteci sau să ia parte la proiecte de alfabetizare.

Într-o lume în care tehnologia a luat amploare, este important să nu uităm de valoarea cărților și să ne amintim de importanța lor în educație și dezvoltare personală. Ziua Internațională a Cărții ne oferă o oportunitate de a reflecta asupra acestor valori și de a ne dedica mai mult timp pentru a citi și a descoperi noi lumi prin intermediul cărților.

Cu această ocazie, am pregătit, în colaborare cu prietenii de la Editura Nemira, două #LibrisMeets, întâlniri în scris cu scriitorii care și-au închipuit două povești aparte: 12 ore pentru a spune te iubesc și Viața complicată a lui Oona Lockhart. Vorbim, deci, despre Olivia Poulet, Laurence Dobiesz și Margarita Montimore.

Găsești mai jos primul interviu, în care cuplul care a pus pe hârtie 12 ore pentru a spune te iubesc povestesc despre cum a fost să scrie împreună o carte. Olivia Poulet declara pentru Daily Mail: În romanul nostru, Larry și cu mine am dorit să explorăm dezordinea iubirii; cum aceasta rezistă sau se zbate atunci când este pusă față în față cu bucuriile și durerile pe care o căsătorie le poate întâmpina. Știm, mai mult decât majoritatea, că iubirea nu este o afacere simplă.

#LibrisMeets Olivia Poulet și Laurence Dobiesz

Olivia Poulet și Laurence Dobiesz sunt căsătoriți și trăiesc împreună în Londra, fiind atât actori, cât și scriitori. De-a lungul anilor, cei doi au colaborat la scrierea de scenarii și piese de teatru pentru radio, făcându-se cunoscuți în special prin proiectul lor, #blessed, o comedie romantică difuzată pe postul BBC Radio 4. După ce un editor i-a abordat cu propunerea de a scrie împreună o carte, cei doi au creat romanul 12 ore pentru a spune te iubesc.

Poulet declara mai în glumă, mai în serios pentru Daily Mail, că e puțin probabil ca editorul care le-a propus să scrie cartea să se fi așteptat că va deveni pe parcursul proiectului nu doar editor, ci și consilier marital pentru cei doi.

Romanul începe cu Steve privind spre soția sa, Pippa, care se află pe un pat de spital, în comă, din cauza unui accident de mașină. Acesta află de la chirurg că următoarele 12 ore sunt critice și că ar fi ideal să-i vorbească Pippei, fiindcă acest lucru ar putea-o ajuta să se recupereze. Steve petrece cele 12 ore povestindu-i soției sale cât de mult o iubește, întorcându-se în timp, chiar la începuturile poveștii lor de dragoste. – Olivia Poulet pentru Daily Mail

Cum v-aţi ȋntâlnit?

Ne-am cunoscut, de fapt, pe când lucram la un proiect ȋn cadrul teatrului! Puneam în scenă ȋmpreună o piesă și părea că gravităm unul spre celălalt. Râdeam și tot râdeam, ori de câte ori eram împreună. Fără ca niciunul dintre noi să se aștepte, relația a înflorit brusc în ceva mai mult decât o simplă prietenie.

Vă rugăm, ne puteţi spune ceva mai multe despre carierele voastre de actori?

Am jucat amândoi în diverse proiecte de televiziune, film și teatru de când romanul a fost publicat în Marea Britanie. Laurence a citit mai multe cărți audio, în timp ce eu filmez în prezent serialul Rivals pentru Disney Plus, o adaptare a romanului omonim al lui Jilly Cooper.

Interesant a fost când am constatat că mai multe instrumente folosite de noi ca actori au fost extrem de utile pentru a scrie un roman. Dezvoltarea personajelor și volutele poveștii sunt abordate într-un mod similar, la fel ca atunci când te pregătești pentru un rol de actorie. Poate cel mai important lucru este că suntem capabili să citim cu voce tare secțiunile de dialog ale romanului nostru și să auzim cum personajele prind viață.

Ne puteți spune ceva mai multe despre proiectele voastre viitoare, atât ca actori, cât și ca scriitori?

În prezent, scriem cel de-al doilea roman al nostru, care este captivant și tulburător. Sperăm să-l finalizăm până la sfârșitul anului. Compania noastră de scurtmetraje, 100 Names Films, a produs deja două scurtmetraje și intenționăm să filmăm un al treilea, în următoarele câteva luni.

Sunteți actori, scriitori, producători și părinți… Cum reușiți să vă descurcaţi cu toate?

Adevărul este că actoria și scrisul sunt nişte domenii foarte ciudate și imprevizibile în care să lucrezi. Uneori, lucrurile sunt nebuneşti, aglomerate, și simți că scapi totul de sub control. Alteori, viața pare incredibil de liniștită, de parcă ne-am fi pensionat accidental, fără să ne dăm seama! Apoi, la fel de neașteptat, se ridică un alt val de muncă și ciclul începe din nou. Reușim să jonglăm cu toate cele de mai sus fiind suficient de norocoși să avem ajutor – de la familie, prieteni, persoane care ne plimbă câinii și care au grijă de copii – pentru momentele când lucrurile o iau razna.

Aveţi vreun sfat pentru părinţii care şi lucrează?

Ne temem că sfaturile noastre ar putea fi puțin redundante, deoarece munca noastră este probabil mai puțin stresantă decât a atât de multor altor părinți care lucrează. Dar, pentru oricine încearcă să jongleze cu munca pe cont propriu în domeniul artelor şi, ȋn acelaşi timp, cu statutul de părinte, am spune: încercați să prețuiți timpul pe care îl petreceți cu copilul vostru și abia apoi timpul pe care reușiți să-l alocați muncii. Este un echilibru dificil de menținut și este aproape imposibil să fii la fel de productiv ca înaintea zilelor agitate și a nopților nedormite, dar încercați să nu puneţi prea multă presiune asupra voastră.

Dacă ați încerca să vă concentrați cartea în două rânduri, care ar fi acestea?

O poveste de dragoste, spusă din perspectiva unui băiat și a unei fete, care devin soț și soție. Pe măsură ce necazurile dau năvală asupra lor, amenințând să le distrugă relația, doar puterea iubirii lor îi mai poate salva.

Cartea a fost inspirată din experiențele voastre din viața reală. Cum v-au influențat scrisul și cât de mult ați pus din voi în această carte?

Eram conștienți că ar trebui să ne bazăm pe experiențele care ne-au influenţat pe noi – sau pe cei apropiați nouă – în timp ce creăm un roman de debut. Temele mai importante, durere, gelozie și pierdere, sunt, din păcate, relevante pentru toată lumea și, folosind propriile tuşe ale acestor emoții, am reușit să împletim elementele adevărate într-o tapiserie mai vastă de ficțiune.

Cum a fost să lucraţi împreună la o poveste de dragoste, în calitate de cuplu?

În trecut am scris împreună piese mai scurte și mai amuzante, dar a existat o poveste de dragoste în centrul tuturor. Diferența cu 12 ore pentru a spune te iubesc este că pune ȋn lumină o relație, demonstrând că nu chiar totul pe lume este haos pur. Transmiterea unor părți din tine în pagină, prin personaje, ar putea fi o cheie, dar romanul celebrează dragostea și toate suişurile și coborâșurile unei relaţii, așa că împărtășirea experienţei lui Pippa și Steve s-a dovedit destul de revigorantă.

Ce sfat i-aţi da unui cuplu aflat în aceeași situație cu Pippa și Steve?

Niciodată nu este prea târziu să fiţi sinceri. Încercaţi să vă amintiţi ce v-a făcut să vă îndrăgostiţi de la bun ȋnceput, dar să nu vă fie teamă să prețuiți felul diferit ȋn care arată acea iubire în prezent – ar putea fi mai puternică decât vă daţi seama.

Cine credeţi că este cititorul vostru „tipic”? Ce i-aţi spune unui cititor care tocmai a terminat de citit cartea voastră?

Este greu de spus, fiindcă suntem abia la începutul carierei noastre de scriitori, și sperăm că 12 ore pentru a spune te iubesc va fi atractivă pentru un public larg. Dar, dacă vreţi să citiţi o poveste de dragoste bine gândită, inteligentă și sinceră, atunci ar trebui să fie pe gustul vostru!

Vă mulțumim că ați făcut saltul și că ați citit o carte scrisă de autori începători. Ne-ar plăcea să auzim ce părere aveţi despre roman – cu ce aţi rezonat, ce v-a surprins și ce v-a făcut să vreţi să aflaţi mai multe.

Ziua Internațională a Cărții continuă!

Citește aici al doilea articol al colaborării cu Editura Nemira, #LibrisMeets Margarita Montimore, scriitoarea romanuluiViața complicată a lui Oona Lockhart.

Mulțumiri speciale echipei Nemira și colegei lor Lavinia Ciureanu.

Interviu realizat de Lavinia Ciureanu, Junior Brand Manager la Editura Nemira. A terminat Facultatea de Litere, specializarea Studii Americane în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și master în Administrarea Afacerilor la aceeași universitate.

În prezent lucrează în industria cărții, are o comunitate de cititori pe Instagram, unde publică în mod constant recenzii și are o afacere dedicată iubitorilor de carte.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente