Si pe vremea noastra, cea pe care o traim cum e, as indrazni sa intreb cu tupeu? De ce scriu azi? Azi scriu pentru tine, cel/cea de maine care vei ajunge la o varsta a maturitatii tarzii, cand vei vorbi copiilor tai, sau copiilor altora despre vremea cand nu aveai tu riduri si sigur nu beai la fel de mult ca azi, rezistai mai mult la petreceri si in pat. Nu o sa scriu mult ca nu am timp nici eu sa scriu si nici tu sa citesti.
De cand am inceput sa pricep graiul omenesc si romanesc am auzit urmatoarele afirmatii: “pe vremea mea era mai bine”, “pe vremea mea copiii aveau respect”, “pe vremea mea copiii munceau de mici si era tare bine”, “pe vremea mea erau altfel oamenii, erau mai buni, acum s-au inrait” si lista e lunga, va invit sa o completati in comentarii.
Pe moment, nu m-au afectat, sau nu am constientizat eu. Pe termen lung insa, aceste afirmatii, la nivel de subconstient mi-au transmis urmatoarele lucruri:
- Generatia noastra nu e la fel de buna ca generatia parintilor, generatiui mai vechi
- Viata noastra nu e la fel de frumoasa ca a generatiilor mai vechi
- Tinerii din ziua de azi nu stiu sa traiasca
- Tinerii din ziua de azi nu stiu sa isi educe copiii
- Noile generatii de copii sunt mai rele decat precedentele
- Copiii de azi nu stiu ce e respectul
- Oamenii din zilele noastre sunt rai si nu merita increderea noastra
Daca tu, parinte de adult/i vei face toate aceste aprecieri de care spun eu mai sus, tin sa iti pun in vedere ca sunt o jignire pentru oamenii care vin de dupa noi. Ii desconsideram teribil si o facem fara sa ne asumam nici un fel de responsabilitate. Le spunem voalat ca noi am prins niste vremuri mai bune, cu o super vreme, cand iarna era iarna, cu fulgi grasi de zapada si troiene faine pe care ne dam cu sania, iar ei nu au parte de asa ceva ca sunt niste ghinionisti ca s-a schimbat vremea. Noi nici macar nu am contribuit la schimbarea ei, decat cu cateva milioane de tone de deseuri toxice, sub toate formele posibile. Apoi, le mai spunem ca nu stiu ce e acela respect, ca noi ne-am respectat parintii si ne asteptam ca si ei sa ne respecte, ca prin magie. Adica nu trebuie sa le aratam respectul, ca ei l-au invatat prin trasmiterea de ADN chiar din pantecele mamei.
Tinerii muncesc? Dar de unde? Vor salarii mari, sa fie sefi si sa nu faca nimic. Noi munceam pana la epuizare, de mici, de copii. Atat de mult am muncit, incat tara noastra e printre cele mai prospere din lume. Aaa, nu e prospera? E la coada? Aaaa, am avut politicieni corupti, ne-au furat, au jefuit tara. Noi am fost corecti si cuminti, insa am fost pacaliti sa votam cu hotii. De mai multe ori chiar. Pana ni s-a luat de vot.
Inainte oamenii se ajutau, erau buni. Azi, nu te mai ajuta nimeni. Dar continuarea e…azi nu te mai ajuta nimeni gratis si o si spune. As zice chiar ca oamenii de azi sunt ceva mai sinceri. Ca si inainte, ajutorul era tot contra-cost, dar nu te ardea la punga, te ardea la munca si o simteai mai putin, mai ales daca te anesteziai cu putina tuica, vin, apoi iar tuica si iar vin.
Inainte era mai greu. Erau multe lipsuri. Nu avea lumea toate lucrurile pe care le au tinerii de azi. Ba mai mult decat atat, copiii si tinerii din ziua de azi nu au voie sa aiba probleme. Ei au de fapt false probleme. Problema e cand nu ai ce sa mananci, nu ai cu ce sa te imbraci, trebuie sa te trezesti cu noapte in cap sa muncesti s.a. Ei trebuie sa fie doar fericiti, pentru ca au mai mult decat au avut parintii lor. Au totul la dispozitie. Mai putin, parintii prezenti in viata lor, as adauga.
Daca chiar vreti sa transmiteti ceva copiilor vostri, spuneti-le despre lucrurile frumoase din copilaria si tineretile voastre, insa fara a-i jigni si umili pe ei. Nu va permiteti aroganta unei comparatii de vremuri pentru ca ati fost parte din vremurile vechi care le-au nascut pe astea noi, pe care le-ati lasat mostenire. Vorbiti-le de lucrurile frumoase din vremurile voastre pentru a le servi inspiratie, dar si de lucrurile urate pe care sa stie sa nu le repete.
Copiii nostri merita respect, iubire, intelegere pentru ca noi i-am invitat in viata noastra. Inlocuieste acest “eu te-am facut pe tine” cu te invit in viata mea sa fim fericiti impreuna si sa invatam lucruri care sa ne ajute sa ne desavarsim viata!
Daca o sa cautati pe internet articole similare cu “pe vremea mea..” se va continua cu comunismul. Las si eu un link ceva mai interesant despre cum se trăia “pe vremuri”.