Proiecte mai vechi de pe khora impex

  • Postat în Litere
  • la 12-02-2024 14:00
  • 163 vizualizări
Proiecte mai vechi de pe khora impex
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Yigru Zeltil


(Mi-a sărit în față „amintirea” asta, așa că simt nevoia, în pofida nenorocirilor istorice la care suntem martori, să mă reconectez pentru o clipă la o perioadă un pic mai liniștită din viața mea...)
Prima copertă era de la „O_O”, o (parțial proiectată) antologie de poezie experimentală românească (în special, tangentă la concretism sau chiar conceptualism). M-ar fi tentat să resuscitez proiectul, dar nu știu în ce form(ul)ă...

Al doilea proiect (coperta o parodiază pe cea a unui dicționar enciclopedic coordonat de Ioan Holban, care le cerea autorilor bani ca să fie incluși în carte) urma să fie un catalog de nume luate din Paginile Aurii și alte surse (poate doar dacă aveam acces și atunci la chatbot-uri m-aș fi încumetat să includ și intrări biobibliografice fictive, a la Mircea Horia Simionescu). Voiam să ajung la 20 de milioane de nume, câte are populația României, în ideea că „românul s-a născut poet”. ?
„Biblioteca din Alexandria” urma să fie un fel de bibliografie, doar că fără nicio altă utilitate decât cea a acumulării unui număr cât mai mare de nume. Pe un principiu similar urma să funcționeze „Casa de Cultură”, unde conceptul era că iau toate concertele din România și le programez așa încât să se înghesuie toate în același venue, o casă de cultură!
Pentru „Mi__sterul culturii și identității naționale” urma să compilez ciudățenii istoriografice... Mă rog, nu mai țin minte foarte clar ce aveam de gând să fac mai concret, dar voiam să sărbătoresc Centenarul din 2018 cu ceva total deconstructiv vizavi de naționalismul nostru strămoșesc...



Firește, niciunul dintre proiectele astea - care ar fi trebuit să fie publicate pe platforma digitală „khora impex”, co-fondată cu Sebastian Big, prin care noi încercam să promovăm în România și în afară experimente faine, așa cum am văzut pe alte platforme, precum Gauss PDF din SUA sau 0x0a din Germania! - nu a fost dus la bun sfârșit, nici pe departe.
Dar măcar există aceste urme ale entuziasmului meu, rezultate într-un moment în care eram în cursa pentru o bursă Schloss Solitude. Pe care n-am luat-o, ceea ce m-a cam aruncat în stări abulice și oarecum depresive.
Am avut o motivație neobișnuit de mare când lucram la ”A Bibliography of Conceptual Writing”, care, cu toate carențele sale, a ajuns să aibă citări academice și să facă parte importantă dintr-un proiect al unor poeți conceptuali germani, o inedită librărie a cărților ”print-on-demand” (tipărire la cerere în loc de tiraj fix, sistem care a făcut posibile multe dintre volumele conceptuale din ultimii 20 de ani). Apoi mi s-a dezumflat această motivație, problemă care avea să mi se amplifice în anii următori.
În primul rând, din rațiuni existențiale, am vrut și vreau să plec din țară. Bursa aceea ar fi fost ocazia ideală de a o face, deși acum dacă eram în Germania, cu siguranță aș fi regretat alegerea, având în vedere involuțiile actuale de acolo. Am încercat și pe alte căi să mă lipesc de o cale de evadare demnă și pur și simplu nu a fost să fie până acum.
Apoi mai era chestia că voiam să fiu parte activă și recunoscută ca atare într-un fenomen mai mare și mai important. Deși la acea dată poeții conceptuali nord-americani își cam stricaseră deja reputația, eu ignoram cât de problematici sunt pentru că eram în tripul meu autist cu mica mea obsesie pentru literatura conceptuală, pe care o consideram fenomenul cel mai nou și relevant al contemporaneității... obsesie dezvoltată cu prețul primirii multor scatoalce din partea altor scriitori români. Lucru de care mi-ar fi păsat mai puțin dacă modestul meu efort ar fi fost remarcat și cineva din afară m-ar fi băgat în seamă, ceea ce însă nu prea s-a întâmplat.
Acum, la o deja altă vârstă, încerc să mă pregătesc pentru exil, dar practic nimic nu mă poate pregăti așa lejer pentru saltul într-o lume totuși necunoscută. Iar de data asta, dacă ar fi s-o iau de la capăt, nu aș putea s-o mai fac din aproape în aproape și fără o cercetare prealabilă a spațiului de joc și a circumstanțelor în care mă regăsesc. Momentan, ioc circumstanțe favorabile.

De același autor