Am mai făcut eu paste umplute cu somon, puțin diferite, dar și
felul acesta merită un loc pe blog. Rețeta este preluată de pe
Giallo Zafferano. Singura diferență între rețete este la umplutră.
Eu am folosit doar somon, iar rețeta prevede și creveți. Ah, la
sos, am folosit cantitatea dublă de roșii pasate.
Mi-a fost dor să fac paste, mai ales că am cumpărat un
ștanțator de ravioli din Italia. Stiți că am eu așa o pasiune
pentru tot felul de decupatoare de paste. Bineînțeles că pintenul/
rotița va rămîne cea mai ușoară și rapidă metodă de tăiat ravioli
sau alte paste. Cu tăietorul asta însă nu s-a dezlipit nici o
bucată la fiert. Presează foarte bine și taie chiar ușor. Nu mă
așteptam. În orice caz mi-a făcut pacere să mă joc cu el :)
Bunătate de ravioli!
Ingrediente aluat:
- 300 g făină
- 3 ouă mari
- 1/4 linguriță sare
Am frămîntat toate ingredientele cu robotul, pînă am obținut
un aluat compact, destul de fest și deloc lipicios. L-am mai
frămîntat și cu mîna vreo 2 minute apoi am format o bilă pe care am
învelit-o în folie transparentă. Am dat auatul la frigider
aproximativ o oră. Se lasă neapărat la odihnă! Aluatul se împarte
în două, apoi se întind două foi dreptunghiulare cît mai
subțiri.
Ingrediente ravioli și sos:
- 200 g somon afumat
- 4 rămurele de cimbru ( Thymus ), tocate fin
- 2 căței de usturoi, tocați fin
- 2 linguri vinars/cognac (o jumătate de păhărel )
- 200 g ricotta
- 5 linguri ulei de măsline
- 200 ml tomate pasate
- 250 smîntînă proaspătă
- sare, piper, nucșoară
Cîteva imagini din timpul preparării.
Somonul se mărunțește, nu prea
fin.
Usturoiul se încinge ușor pînă devine transparent. Se adaugă
somonul, cînd este încins și cognacul, și se amestecă două-trei
minute pe foc domol, apoi se lasă la răcit.
Somonul rece se amestecă cu ricotta, cimbru, piper și
nucșoară.
Mare atenție cu sarea! Somonul afumat este suficient de
sărat.
Pe foaia de aluat întinsă cît mai subțire, se așază grămăjoare
de somon.
Se acoperă cu cealaltă foaie și se apăsa ușor pe lîngă
somon.
Nu ratați video-ul de pe site. Acolo puteți vedea exact cum se
procedează.
Sosul l-am preparat după vreo două ceasuri.
Ravioli au așteptat cuminți în frigider, întinși pe o tavă
presărată cu făină.
Minunatul meu ștanțator!
Sosul
Se încinge ușor usturoiul, apoi se adaugă rămurelele de
cimbru. Nu se rumenesc, ci se scălda puțin,
atît cît să parfumeze uleiul de măsline. Se adaugă roșiile
pasate și se amestecă timp de 2-3 minute pe foc domol.
Se adaugă și smîntîna, se mai amestecă 1-2 minute.
În acest sos se pun ravioli fierți al dente, se amestecă ușor,
gata!
Bun de tot!
Notițe:
- în varianta originală, rețeta conține 100 g creveți
- somonul afumat e sărat, deci atenție cu sarea
- o altă variantă ar fi 100 g somon proaspăt în locul creveților
- mie mi-au placet și reci, ravioli