Administrarea medicamentelor copiilor poate fi pentru multi parinti o adevarata incercare. Nu de putine ori am identificat situatii in care un tratament ” nu a functionat” pentru ca de fapt administrarea medicamentelor nu s-a facut corect . Am mai scris despre subiect, dar simt ca niciodata nu e prea mult. Observ in plus o tendinta (sa-i zicem umana la urma urmei) sa fie de fiecare data gasit un vinovat, un tap ispasitor- medicul, celalalt parinte, educatoarea, bona etc, daca ceva nu a mers cum trebuie. Si ceea ce eu vreau sa transmit este ca responsabilitatea este a noastra, a tuturor. Dar si a noastra, parintii.
Cum sa facem cu totii ca sa fie bine?
- nu administrati NICIODATA (niciodata, niciodata) medicamente, fie ele si suplimente alimentare fara a fi recomandate de un SPECIALIST (medic, farmacist). Doar acestia au raspunderea LEGALA pentru orice se intampla dupa administrarea oricarei buline copilului dumneavoastra. Reclamele la produsele medicale (chiar si suplimentele alimentare, nereglementate!!!! de Agentia Nationala a Medicamentului si pe orice canal ar veni) sunt la limita MORALITATII, nu mai repet inca o data cum e cu raspunderea legala.
- cititi CUM SE PASTREAZA SI CUM SE ADMINSTREAZA orice medicament. E DATORIA SI RASPUNDEREA parintilor sa prepare corect si sa adminstreze corect un medicament. Rubrica aceea care e de obicei de la numarul 6 incolo, unde scrie cum trebuie si cat trebuie pastrat un medicament este de BAZA. Este dincolo de reactii adverse si de ce contine fiecare mililitru. As vrea sa nu mai existe controverse legate de unele medicamente, asa cum se intampla de cativa ani deja cu celebrul Vigantol. Imi asum si numele produsului pentru ca deja nu mai e despre reclama, este despre o situatie care se repeta la infinit. Peste 90% dintre pacienti STIU ca acest produs trebuie aruncat dupa (si acum urmeaza minunea: erau 6 saptamani acum 13 ani, azi sunt maxim 3 saptamani, in curand il tinem doar cateva ore, apoi devine inactiv si la gunoi!), dar nu stiu ca trebuie pastrat la intuneric. Intunericul are si asta diverse grade :))) si nu in functie de ora la care se pastreaza Vigantolul, ci in functie de…camera. Daca avem sau nu storuri la geam, daca e pe nord (?!), daca avem draperii e intuneric. Probabil ca e si vina noastra, dar va asigur ca este practic imposibil sa povestim fiecare medicament cum si in ce fel se pastreaza. Cu vitamina D eu mi-am invatat lectia. Deci dragi parinti si colegi NU SCRIE NICAIERI ca se termina valabilitatea Vigantolului in 3 saptamani. Va asigur insa ca nu-si doreste mai nimeni sa fie valabil mai mult ( de la farmacisti, la producator sau la concurenta). Dincolo de comercial am ales acest exemplu pentru ca il stie toooooooota lumea. CITITI PROSPECTUL. Acolo scrie altceva. Cititi TOATE PROSPECTELE. Intrebati daca nu sunteti lamuriti.
- nu plecati din cabinet fara sa intrebati tot. E datoria medicului sa explice cum se prepara un produs. Da, scrie si pe prospect, dar de exemplu antibioticele pentru copii se prepara diferit si sa pastreaza mai toate in frigider. Nu vreti sa stiti cate variante de preparare a Augmentinului am auzit. Da, e si vina medicilor. Dar da, e si vina parintilor. Citim printre randuri sau nu citim. De cele mai multe ori este foarte clar prospectul, dar trebuie descifrat :D. Am auzit si varianta cu pudra dizolvata in lingurita si cu pudra pusa in iaurt samd. Daca vi se pare ca v-ar ajuta sa filmez cum se prepara dati-mi un semn.
- nu administram medicamentele oricum. Ideea unui medicament dizolvat in biberonul cu lapte praf…duce la esec de cele mai multe ori. Gustul se schimba, copilul poate refuza si laptele ulterior. In plus nu exista certitudinea ca este complet administrat. Daca refuzul este vehement, de obicei se amana sau se solicita medicul pentru o solutie alternativa. In cazul sugarilor alimentati exclusiv la san am mai intalnit situatia in care un medicament care se poate dizolva in apa a fost administrat doar in lapte de mama muls. Probabil nu e ceva eminamente gresit (desi unele dintre produse ar putea sa interactioneze cu laptele), dar e complicat si creste riscult de contaminare. Stim cu totii ca recomandarea este de a nu da apa sugarilor, dar acest lucru nu se refera si la situatiile particulare in care primeste medicatie. Este vorba de o cantitate neglijabila. Si apropo de cantitate, veti vedea cat de mult (30 ml pentru un copil de 2 luni e mult) inseamna putina apa intr-un pahar – asa ca mai bine MASURATI. Nu din perspectiva ca le-ar face rau apa, ci pentru ca e mai greu de administrat o cantitate mai mare.
- administrati copilului FORMA FARMACEUTICA potrivita. Tabletele sunt pentru copii mari, care le pot inghiti. Da, sunt situatii in care o tableta poate fi pisata si administrata dizolvata, dar acestea trebuie sa fie exceptii! Revin la celebra vitamina D, nu vad de ce trebuie sa recomandam copiilor tablete pe care parintii sa le piseze, cand exista atatea solutii, siropuri, mai nou si spray-uri, toate extrem de facil de administrat sugarilor.
- medicamentele se pastreaza exact asa cum este mentionat pe produs si sunt valabile o periodata de timp dupa desfacerea recipientului. Daca nu sunt alte precizari se presupune ca valabilitatea se extinde pana la data expirarii. Majoritatea sticlelor au o modalitate de inchidere a recipientelor care protejeaza copiii, pentru a nu putea fi deschise cu usurinta. Unele se pastreaza la frigider dupa deschidere, altele, care nu au acest lucru precizat, se pot pastra si la temperatura camerei. Obisnuiti-va sa notati pe cutie data la care ati deschis un medicament, daca vorbim despre siropuri mai ales.
- verificati de doua ori. Da, verificati de 2 ori inainte sa preparati un sirop, inainte sa masurati si dupa ce masurati cantitatea de medicament pentru un copil. Majoritatea solutiilor si siropurilor se calculeaza tinand cont de greutatea copilului (varsta este ORIENTATIVA), astfel incat este importanta cantitatea exacta pe care o administrati. Daca ati sarit o doza, NU DUBLATI niciodata doza data viitoare. Se poate depasi capacitatea de metabolizare a unei substante. Daca a varsat doza, nu imediat, pentru ca riscul de a varsa este crescut, dar merita reincercata administrarea.
In speranta ca nu veti avea nevoie de prea multe medicamente, mesajul de luat acasa cel mai important este: TOATA LUMEA CITESTE PROSPECTUL.