Studiu: anumite ambalaje biodegradabile pot transfera alergeni în alimente

  • Postat în Mass Media
  • la 30-05-2024 07:24
  • 89 vizualizări

Creșterea interesului pentru ambalaje biodegradabile a dus la o întreagă avalanșă de propuneri de ambalaje pe bază de biopolimeri de origine agricolă, Tărâțele de grâu, paiele de grâu sau alte cereale, grișul și chiar făina, au fost integrate în materiale propuse pentru următoarea generație de ambalaje în care ar putea fi livrate alimentele. Această evoluție ridică totuși niște probleme pentru siguranța alimentară deoarece materialele pe bază de secară sau grâu pot transfera gluten în alimente, ceea ce ar pune în pericol anumite categorii de consumatori cu alergii la gluten. Chestiunea este agravată și de un vid legislativ la nivelul UE, deoarece pentru materialele care vin în contact cu alimentele (FCM- food contact materials) nu este prevăzută etichetarea alergenilor.

Într-un studiu recent, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe, Germania, au examinat amploarea migrației glutenului din șase FCM-uri diferite în diverse alimente lichide și solide pentru a oferi o bază mai cuprinzătoare pentru evaluarea riscului de expunere pentru pacienții cu alergie la grâu și boală celiacă. Materialele testate au inclus farfurii, furculițe, cuțite, paie și cupe biodegradabile, fabricate din tărâțe de grâu, o combinație de tărâțe de grâu și acid polilactic, griș de grâu dur, o combinație de griș de grâu dur și gluten de grâu, paie de secară și o combinație de tărâțe de ovăz și făină de grâu. Migrarea glutenului din FCM-uri a fost testată în condiții de utilizare normală a materialelor. Au fost testate diferite perioade de contact cu alimentele și contactul cu alimente de diferite temperaturi.

În general, cercetătorii au constatat că amploarea migrației glutenului depinde de proprietățile FCM-urilor, în special de stabilitatea acestora în timpul utilizării. Timpul de contact și compoziția alimentelor cu care FCM-ul a intrat în contact au fost, de asemenea, factori importanți. Dintre cele șase FCM-uri studiate, glutenul a fost transferat în lichide de la patru materiale: două paie pe bază de griș de grâu dur, farfuriile pe bază de tărâțe de grâu și cupa pe bază de tărâțe de ovăz și făină de grâu. Glutenul din farfurii a migrat, de asemenea, în alimente solide fără gluten. Nu a fost detectată migrarea glutenului din tacâmuri, cel mai probabil datorită timpilor scurți de contact și a suprafețelor mici de contact, și nici din paiul pe bază de paie de secară, deoarece paiul nu conține gluten.

Acest studiu subliniază necesitatea unei reglementări mai stricte și a unei monitorizări continue a FCM-urilor biodegradabile pentru a asigura siguranța alimentară, în special pentru persoanele cu sensibilități alimentare specifice. În timp ce tranziția către materiale mai sustenabile este esențială pentru protejarea mediului, trebuie să ne asigurăm că acestea nu compromit sănătatea consumatorilor.

Despre Ziarul toateBlogurile

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente