Perhaps the most significant beginning-of-the-year revelation is the shattering of the myth that the first bread was leavened in Egypt. Researchers at Necmettin Erbakan University (Konya, Turkey) have unearthed an 8,600-year-old “bread.” The discovery was made near a structure identified as an oven at the archaeological site of Çatalhöyük. The spongy residues, evaluated as leavened bread, originate from a mixture of wheat, barley, and peas. It appears that this piece of bread managed to be relatively well preserved due to a layer of clay covering it shortly after production. Carbon dating, conducted at TÜBİTAK Marmara Research Center (MAM), showed that the bread sample was obtained around 6,600 BCE.
Bread production likely predates agriculture, with this evidence adding to previous discoveries indicating that Natufians (a Neolithic population from Northwest Jordan who lived over 14,000 years ago) prepared flatbreads from wild cereals (wheat, barley) mixed with crushed roots. We also observe that accumulating evidence regarding the earliest bread made and consumed by humans refers to products obtained from mixtures of grains and other plants. In other words, composite flour, is one of the areas of research that has been at the forefront of academic and industrial scientific endeavors in recent years.
A fost descoperită cea mai veche pâine dospită din lume
Probabil, că informația începutului de an este prăbușirea mitului că prima pâine a fost dospită în Egipt. Cercetătorii de la Universitatea Necmettin Erbakan (Konia, Turcia) au descoperit o “pâine” veche de 8.600 de ani. Descoperirea a fost făcută în imediata apropiere a unei structuri identificată ca fiind un cuptor din site-ul arheologic de la Çatalhöyük. Reziduurile spongioase evaluate drept pâine dospită provin dintr-un amestec de grâu, orz și mazăre. Se pare că această bucată de pâine a reușit să fie relativ bine conservantă datorită unui strat de lut care a acoperit-o la putin timp după producere. Datarea cu carbon, realizată la TÜBİTAK Marmara Research Center (MAM), a arătat că eșantionul de pâine a fost obținut în jurul anilor 6.600 î.Hr. Este foarte probabil ca producerea pâinii să preceadă agricultura, această dovadă adăugându-se, unor descoperiri anterioare conform carora natufienii (o populație neolitică din Nord-Vestul Iordaniei care a trăit în urmă cu mai bine de 14000 de ani) preparau lipii din cereale sălbatice (grâu, orz) amestecate cu rădăcini pisate. Observăm totodată că dovezile care se acumulează cu privire la primele pâini fabricate si consumate de oameni se referă la produse obținute din amestecuri de cereale și alte plante. Cu alte cuvinte, din făinuri compozite, unul din domeniile de cercetare aflate în centrul preocupărilor oamenilor de știință din mediul academic și din industrie, în ultimii ani.