Pe internet, acest tip de desert mai este cunoscut si sub
denumirea de cheesecake, iar variante ale acestui tort la rece sunt
foarte multe: cu diferite fructe, cu oreo, cu caramel, cu
ciocolata, cu cafea, etc. Tata fiind fan lamaie, era logic sa-i fac
un tort cu lamaie ?
Ingrediente:
***Blat:
- 200g biscuiti Petit Beurre
- 100g unt topit
***Crema:
- 300g iaurt grecesc gras
- 200g mascarpone
- 100g zahar pudra (eu am folosit zahar pudra cu aroma de
citrice)
- coaja rasa de la o lamaie
- 250ml smantana pentru frisca (eu folosesc frisca vegetala
Meggle)
- 10g gelatina
- 100ml zeama de lamaie proaspat stoarsa
***Jeleu:
- 100ml zeama de portocala proaspat stoarsa
- 100ml zeama de lamaie proaspat stoarsa
- 15g amidon
- 70g zahar
***Decor:
- felii de portocala
Intr-un castron am amestecat iaurtul grecesc cu mascarpone,
coaja de lamaie si zaharul pudra. Peste acest amestec am turnat
zeama de lamaie cu gelatina si am amestecat iar pana cand mixul a
devenit omogen.
Peste blatul de biscuiti am turnat toata crema cu lamaie
facuta mai devreme, am nivelat frumos si am bagat tava la
frigider.
Pentru jeleu am amestecat intr-o craticioara zeama de lamaie,
zeama de portocala, zaharul si amidonul. Am pus craticioara pe foc
mic si, amestecand mereu cu un tel, am lasat totul sa fiarba pana
cand jeleul s-a ingrosat.
In momentul in care s-a ingrosat, am oprit focul si am
acoperit suprafata jeleului cu folie de plastic. Folia trebuie pusa
exact pe jeleu, astfel se impiedica formarea unei pojghite la
suprafata jeleului in timpul in care acesta se racoreste.
Am lasat jeleul sa de racoreasca 20 minute (daca este lasat
mai mult se intareste prea mult si nu mai poate fi nivelat frumos
pe tort!), apoi l-am turnat pe suprafata tortului scos din
frigider. L-am bagat inapoi in frigider pana la momentul
servirii.
La multi ani, tati!!! Sa ne traiesti multi ani de acum inainte
si sa fii sanatos! ???