Librăria Șt. O. Iosif este cea mai longevivă casă a cărții din Brașov și prima librărie privatizată din România. Anul acesta împlinește 33 de ani de când face parte din Grupul de firme Libris, însă cărțile îi acopereau rafturile cu mult înainte de 1991.
Visul Libris s-a născut în imaginația fetiței Ana Oniță, pe atunci o copilandră care abia învăța să citească, în comuna Miheșu de Câmpie (jud. Mureș), care arăta exact așa cum vă imaginați că arătau locurile din poveștile copilăriei. Cărțile au fost printre primele „jucării”, iar Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll are meritul de a fi cartea care a stat la baza visului Libris, după cum ne amintește Ana cu entuziasm și sensibilitate de fiecare dată când ne vorbește despre primele capitole din cartea noastră de povești Libris.
Fetița care credea în cărți a crescut, iar odată cu ea visul de a avea un colț de lectură a căpătat și mai multă putere. Dorința de a avea câteva rafturi s-a transformat în dorința de a avea o întreagă librărie pe care să o poată împărți cu toți iubitorii de cărți, iar în 1991, după Revoluție, într-o perioadă incertă și dezechilibrată din punct de vedere economic, Ana Oniță, împreună cu soțul ei, Virgil Oniță, a preluat librăria în care lucra. A reorganizat întreaga ofertă de carte, a găzduit sute de lansări, recitaluri și evenimente conexe, a integrat muzica în spațiul dedicat până atunci exclusiv literaturii și a depășit cu mult granițele imaginate.
Câțiva ani mai târziu, a apărut o nouă generație de librari, alături de care Șt. O. Iosif s-a extins, a crescut în volume, în evenimente și în oameni. În 33 de ani, librăria a rămas în același spațiu, dar a avut câteva „coperți” notabile.
Trei decenii petrecute în lumea cărților ne-au învățat că orice carte îndrăgită de către cititorii ei are nevoie la un moment dat de o reeditare care să-i îmbrace mai bine paginile. Anul acesta am simțit că și povestea noastră are nevoie de o schimbare care să redea esența ADN-ului nostru de librar așa cum este el acum. Am decis că este nevoie de o nouă copertă și de câteva adăugiri printre pagini, în dragul nostru spațiu de pe Mureșenilor nr. 14 din Brașov, așa că ne-am dus acolo unde știm că poveștile au un final fericit și am început să scriem, să desenăm, să ne imaginăm și să visăm. Am creat împreună cu partenerii noștri un spațiu de basm în care toți iubitorii de carte pot răsfoi și se pot bucura de mirosul cărților și al ceaiurilor.
Acest proiect nu a fost doar o reamenajare, ci o reimaginare a modului în care spațiul fizic al Libris poate amplifica și completa prezența sa online. Contribuția unei artiste talentate a adus spațiului o nouă viață prin picturi de mari dimensiuni, transformând tavanul și zonele de acces într-un spectacol vizual impresionant. Aceste elemente de design nu doar că au îmbogățit experiența vizuală, dar au și subliniat angajamentul Libris față de cultura și arta accesibilă publicului larg. Ca parte a Singleart Design și Arhitectură, suntem mândri să fi contribuit la această nouă pagină în istoria Libris, redefinindu-i prezența în lumea reală printr-un design inovator care să inspire cititorii pentru ani mulți de acum încolo. –
Ștefan Vlad, Arhitect Singleart Design și Arhitectură
Reamenajarea librăriei a durat 6 luni, timp în care cititorii ne-au găsit în online, pe libris.ro, Șt. O. Iosif fiind singura locație fizică sub egida Libris din România. 500.000 de euro au fost investiți în renovarea spațiului comercial de 204 mp și în reabilitarea întregii clădiri de pe strada Mureșenilor, din centrul vechi al Brașovului, la parterul căreia se află librăria. Spațiul și-a păstrat structura deja cunoscută de către cititori și anume, Salonul Principal de carte care găzduiește titlurile de beletristică în română și engleză, titlurile de dezvoltare personală, spiritualitate, parenting, cele pentru young adults și accesoriile. Mini-cititorii noștri își pot da frâu liber imaginației în Atelierul de povești, zonă dedicată lecturilor și cărților pentru copii între 0-8+ ani. Laboratorul de idei este salonul de la subsol care servește evenimentelor și întâlnirilor. Este spațiul în care invităm întotdeauna cititorii la discuții și dezbateri care au în comun cultura și cel care găzduiește titlurile de specialitate, de la medicină, la drept și carte școlară. 15.000 de titluri își așteaptă cititorii pe rafturile din Șt. O. Iosif, alături de alte sute de accesorii și ceaiuri pentru cei care doresc să facă din experiența lecturii un întreg ritual de Self-Care.
Acum, după aceste luni în care am lucrat la unul dintre cele mai frumoase și speciale proiecte, ne simțim mai autentici ca oricând și sperăm să ne regăsești și tu la fel printre rafturi, printre desene, în cele mai mici detalii, așa cum ne cunoști, cu fiecare pagină parcursă în librăria noastră, cu fiecare lansare sau eveniment la care te invităm cu drag.
Ne vedem printre rafturi la Șteo!