Vitamina D: intre controverse si mituri

  • Postat în Life
  • la 20-04-2017 06:22
  • 482 vizualizări

Umbla o boala printre parintii de astazi numita VITAMINA D. Analizarea, cuantificarea vitaminei D a devenit un golden point in evaluarea copiilor. Daca au sternul infundat au rahitism si hop tzop dozam vitamina D. Daca nu mananca, deficitul de vitamina D duce la anorexie, hai din nou cu vitamina D. Ne ajuta Medscape: „preocuparea pentru dozarea vitaminei D a condus la un numar ENORM de testari, scumpe si nu neaparat pe care sa te poti baza(„reliable”) sau consistente atat cat ne-am dori si cat ne-ar placea sa fie ( prof. Gilchrest, Massachusetts General Hospital in Boston)”

Mbun. 2 pasi in spate si sa ne revenim: prea multe analize nu ne ajuta? Acelasi medic ne spune ca exista o confuzie foarte mare in ceea ce priveste valoarea vitaminei D: Unii clinicieni interpreteaza ca si cutoff ( punctul de minima valoare) 20 ng/ml de 25 hidroxi-vitamina D (singura cu SENS MEDICAL), pentru ca de fapt sa existe o populatie intreaga pentru care 12 sau 16 ng/ml sa fie o valoare adecvata, suficienta. Sa fie oara aceasta valoare atat de controversata si pentru ca dozarea vitaminei D nu este atat de demult realizata?

In general se considera nivelul de 25 OH vitamina D sub 30 ng/ml ca fiind insuficient, pentru ca sub 15ng/ml sa fie definit deficitul. Laboratoarele din Romania respecta valorile internationale in buletinele sale, dar atunci cand se face o dozare ar trebui tinut cont de faptul ca turn overul vitaminei este de 2 saptamani, deci valorile sale se modifica la 14 zile, ca valoarea in general variaza destul de mult cu anotimpul (iarna fiind cea mai mica valoare). Desi nu este uzual de a fi cuantificat, parathormonul PTH ar trebui sa creasca imediat ce valoarea 25 hidroxi vitaminei D ar scadea sub 31 ng/ml si acesta poate ca ar fi un marker si mai fidel in cuantificarea deficitului. Ca si corespondenta, imediat ce deficitul incepe sa se corecteze, PTH scade, ca si marker al corectitudinii tratamentului.

Mitul ca un copil care foloseste crema de protectie solara nu mai „primeste suficienta vitamina D” este infirmat de numeroase studii mai recente care concluzioneaza ca se produce exact aceeasi cantitate de 25 OH vitamina D folosind cremele de protectie solara cu FP ridicat, dar fara neplacerile unei arsuri solare, care creste substantial, de fiecare data riscul cancerului de piele.

Scopul terapiei este de a corecta deficitul dovedit in scopul reducerii complicatiilor despre care am mai povestit intr-un articol mai vechi. In ultimii 2 ani au aparut controverse privind nivelul necesar, adecvat de vitamina D in preventie. Valoarea vitaminei D necesara ca si supliment variaza cu varsta, societatea americana de Endocrinologie recomanda 400 UI pentru copiii 0-1 an, 600 UI pentru copiii 1-18 ani ( deci nu toamna, primavara, lunile cu R, ci MEREU). Pe de alta parte recomandarea pentru ADULTI (adica pentru noi, parintii!) este de 1500-2000 UI pe zi pentru orice femeie/barbat peste 18 ani.

Controversele legate de vitamina D raman multe si parca din ce in ce mai greu de deslusit. Contrar opiniei de mai sus despre unii pacienti perfect normali la valori mici ale vitaminei D au fost 2 lucrari ale Congresului European de Pediatrie din 2016 (EAPS Geneva) care sustineau ca nivelul normal ar trebui crescut la peste 50 ng/ml pentru a fi siguri de toate efectele pozitive cunoscute ale vitaminei D.

Si inca o data medicina nu este matematica.