10 sfaturi despre viata

  • Postat în Edu
  • la 26-08-2011 15:10
  • 322 vizualizări
1. Sa nu urasti
Ura este consumatoare de energie si orice sentiment de ura, te va indeparta de scopul propus. Ura te face sa iei decizii gresite si iti intuneca ratiunea. Ura te tine ancorata de subiectul urii. Invata sa ierti pentru ca iertarea este in primul rand pentru tine, iti capeti libertatea de a merge mai departe.
2. Invata sa te deconectezi de probleme
Oamenii de succes, liderii, marii conducatori ai lumii, au stiut acest mic secret al succesului.
Sa te poti deconecta atunci cand doresti, de problemele cu care te confrunti.
Sa iesi din birou si in momentul in care ai iesit pe usa, sa lasi acolo problemele, deadlinurile, legile de promulgat etc. Sa poti sa te bucuri de momente de liniste chiar si atunci cand ai probleme stringente de rezolvat.
Sa poti sa furi un moment de relaxare oricand doresti.
Sa poti sa spui,
”Acum mananc, vreau sa mananc in liniste si nici un alt gand nu ma intereseaza”
“Acum ma joc cu fiul meu, nici o alta problema nu ma mai intereseaza”
”Acum sunt la plaja si doresc sa ma bucur de soare si de valuri”
In momentul in care o sa inveti sa te deconectezi, o sa observi ca dai un randament mai mare, nivelul energie creste, ca stresul dispare. Ca poti sa fi tu insuti si te poti bucura de viata chiar daca ai probleme importante de rezolvat. Ca poti sa apreciezi si lucrurile marunte care dau savoare vietii.
Tehnicile de meditatie sunt create tocmai in acest scop, pentru a te decontecta de la vartejul haotic al gandurilor si de a obtine starea de liniste si pace interioara.
3.Scapa de frustrari
Toti avem frustrari chiar daca nu recunoastem.

Analizeaza-ti fluxul mental timp de o luna. Incearca sa te surprinzi zilnic ce gandesti. Pur si simplu urmareste firul gandurilor. O sa ramai uimit. O sa observi ca 80% din ganduri sunt repetitive.
De exemplu de cate ori nu te-ai surprins gandind:
  • Bucurestiul asta e plin de gropi
  • se duce stratul de ozon
  • ce mizerie e pe strazi etc

Incearca sa identifici gandurile de acest gen si sa le supui analizei, “Pot sa fac ceva in privinta asta ?”

Daca nu depinde de tine faptul ca reactorul de la Cernavoda va exploda sau nu, de exemplu, atunci uita gandul asta.

Faptul ca tu te gandesti la o problema a carei rezolvare nu tine de tine nu face decat sa iti consume energia nervoasa inutil!

Identifica gandurile negative repetitive si incearca sa le elimini vei castiga un plus de energie si asta e tot ceea ce e important.

Tot aici in categoria asta intra si autosugestionarea negativa.
Aduceti-va aminte de colegii de scoala care se lamentau incontinu,
”Eu nu mai pot sa invat, nu mai asimilez nimic!”
“Eu am uitat tot nu cred ca o sa fac fata la examen!”
”Nu stiu daca o sa ma descurc”
Ei bine acestea nu reprezinta altceva decat autosugestionare negativa si la un moment dat subconstientul va reactiona la comenzile verbale primite si chiar va produce un blocaj mental!

Intr-o situatie extrema cel care se lamenteaza este primul “mancat de dinozaur”!

Corpul uman are o capacitate enorma de adaptare, un om poate sa mearga 40-50 de km pe jos intr-o singura zi , poate sa stea 40 de zile fara mancare, 10 zile fara apa!
Suntem posesorii unui imens centru de calcul care este creierul nostru si al unui angrenaj cu o capacitate fantastica de regenerare care este corpul nostru.

Esti singurul care sta in calea succesului tau!
4. Focalizeaza-ti energia catre aspectele pozitive ale vietii
Daca faci un exercitiu de imaginatie si te incarci cu toate problemele omenirii vei reusi sa te simti deprimat intr-un timp record: cataclisme naturale, accidente, foametea, efectul de sera, poluarea, accidente nucleare, criza globala sunt aspecte ale vietii pe care trebuie sa inveti sa le ignori, atata timp cat, nu te implici activ in gasirea unei rezolvari.

Ba chiar iti recomand sa nu te mai uiti deloc la stiri. Formatul de stiri pe care il concep televiziunile in zilele noastre, axat pe senzational cu orice pret (accidente, violuri, crime samd) nu face decat sa te incarce cu energii negative.
Sunt o multime de instrumente online care furnizeaza stiri de calitate. Seteaza-ti prioritatile.
5. Nu judeca pe altii.
Atata timp cat nu iti afecteaza libertatea, nu iti lezeaza simturile, nu iti agreseaza
intimitatea, nu incalca legile bunului simt sau alte legi, fiecare e liber sa faca ce vrea si tu nu trebuie sa judeci pentru ca nu este treaba ta! Insasi procesul de a judeca pe altii consuma resurse importante de energie. Ca sa nu mai vorbim de gandurile generate care nu iti aduc nici un folos.
Fii tolerant cu ceilalti si vei invata sa fi tolerant cu tine insuti!
6. Elimina scenariile negative din mintea ta!
Instinctul de supravietuire este inscris adanc in codul nostru genetic. Asa se explica aceasta abilitate a creierului uman de a creea scenarii pregatitoare negative pentru evenimente ulterioare. Apetenta creierului nostru pentru anticipativ este uluitoare. Creierul nostru se poate transforma atat de usor in dusmanul nostru!
Banuiesc ca stiti scenariul:
”Si daca nu o sa fac fata? Daca imi tremura mainile, vocea ? Daca o sa transpir abundent, daca o sa am glasul sugrumat? Oare o sa ma descurc? Oare o sa fac fata ? Oare o sa ajung la timp? Si daca nu ajung la timp ? Daca e aglomerat? Daca nu ma place? Daca nu o sa stiu ce sa raspund ? Daca ma blochez ? Daca… etc STOP!”
Probabil ca undeva in trecut, aceasta capacitate a creierului de a crea scenarii negative, aducea un aport important longevitatii noastre ca indivizi. Asa scapam inca o zi nemancati de dinozaur!

Astazi, in schimb, aceste scenarii nu fac decat sa ne indeparteze de atingerea scopului propus!
Exista tehnici care te pot ajuta. De exemplu te poti proiecta in timp la momentul in care evenimentul a fost deja depasit , se mai numeste si proiectia succesului. Sa te inchipui deja dincolo de evenimentul respectiv, intr-o postura de invingator si sa mentii doar aceasta proiectie mentala in timpul premergator evenimentului respectiv, blocand scenariile negative. Sau sa faci scenarii anticipative pozitive, sa te inchipui calm si increzator inaintea evenimentului respectiv. Toate acestea se pot dobanandi prin exercitiu.
7.Defineste un scop! Nu ai cum sa pleci intr-o directie daca nu stii unde vrei sa ajungi!
Definirea unui scop este foarte importanta! Este primordiala! Nu este indeajuns sa stii ce schimbi, trebuie sa stii si ce aduci in loc! E simplu sa te lamentezi: nu imi e bine asa, vreau altceva! Ei bine pana nu il definesti, acel ALTCEVA nu va veni! Legea atractiei functioneaza si functioneaza foarte bine.
Daca iti doresti ceva cu adevarat si ai capacitatea de a obtine acel ceva, ei bine, il vei obtine!
Singurul lucru care conteaza este acela de a avea capacitatea de a discerne competentele tale, de a crea un echilibru intre dorinte si capacitati pentru ca toti ne dorim la un moment dat sa zburam ca Superman dar…
8. Incearca sa iti pastrezi calmul indiferent de situatie.
Daca un individ a reusit sa te enerveze inseamna ca are un ascendent asupra ta. In momentul in care un individ nu are argumente cu care sa isi sustina supozitiile recurge la injurii. Momentul respectiv trebuie depasit si nu trebuie sa raspunzi cu aceasi moneda. Pastreaza totul la nivel de comunicare, la nivel de schimb de informatii. Priveste-l pe celalalt ca pe un flux de informatii care este sau nu in acord cu informatiile transmise de tine. Nu exista oameni prosti, exista doar oameni care proceseaza ALTFEL informatia transmisa de tine, si ajung la rezultate care sunt in discordanta cu cele pe care le detii tu!
9. Nu ai cum sa obtii succesul daca nu iti doresti schimbarea!
Oamenilor le-a fost dintotdeauna frica de schimbare. Dupa cum ati observat, in momente de criza, unii au ales chiar sinuciderea pentru ca nu puteau face fata psihic schimbarii! Da, schimbarea este generatoare de temeri, sentimentul de nesiguranta este accentuat, dar, daca nu esti un jucator, nu vei putea accede. Nu iti poti depasi conditia fara acceptarea schimbarii!

Una dintre cele mai mari piedici in calea succesului o reprezinta frica de schimbare!

Ce inseamna sa accepti schimbarea? Sa fii gata pentru neprevazut, sa pasesti cu capul inainte, fara sa fii sigur de reusita! Atat timp cat nimeni nu iti poate garanta succesul, trebuie sa iti asumi responsabilitatea unei decizii fie ea gresita sau buna care iti va aduce SCHIMBAREA si eventual succesul.
10. Invata sa iti iubesti frica, sa te acomodezi cu ea!

E normal sa iti fie frica in anumite imprejurari! Frica face parte din codul nostru genetic este adanc inscrisa in ADN si are ca rol protectia ta ca individ, de extinctie!

Daca nu simti frica inseamna ca ceva nu este in regula cu tine, inseamna ca patologic vorbind esti in neregula!

Sunt anumite joburi in care sa iti fie frica este ceva normal, este ca mersul pe bicicleta. Ganditi-va la cei din brigada antitero, la soldatii de pe campul de lupta, la pompierii care intra in mijlocul focului, ei traiesc senzatii de frica mult mai intense decat ai sa traiesti tu vreodata si totusi, au invatat sa isi gestioneze aceste sentimente, au invatat sa isi asimileze frica, sa o accepte, sa o simta ca un lucru normal.
Invata sa accepti frica si sa o gestionezi, daca stii cum sa o faci, la un moment dat vei deveni chiar dependent de descarcarea de adrenalina! Vei invata sa iubesti frica si sa iti fie dor de ea!

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente