Pentru ca zilele de vara sunt lungi si calduroase, iar noi ne dorim sa petrecem cat mai mult timp afara (si cat mai putin in bucatarie! ), am ales o reteta usoara si rapida pentru gustarea de azi a familiei mele: briose cu afine si lamaie. Gustul lor este dulce-acrisor, sunt aromate cu coaja de lamaie si vanilie, iar consistenta lor este usoara.
Cred ca am gasit suficiente argumente ca sa repet reteta si cu alta ocazie, de exemplu o petrecere-surpriza in gradina sau un picnic organizat in graba. Sunt sigura ca vor avea acelasi succes indiferent de ocazie, anotimp sau stare de spirit.
*Briosele au fost fotografiate de Adrian Banu
Asa cum va spuneam, briosele cu afine si lamaie se prepara
rapid. Timpul de coacere este scurt, iar in 30 de minute putem avea
briosele gata pentru servit. Iata cum am procedat in pregatirea
lor:
- 2 oua
- 300 g chefir
- Zeama de la o lamaie
- Coaja rasa de la o lamaie
- 150 ml ulei
- 200 g zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
- 300 g faina
- 1 plic praf de copt
- 100 g afine proaspete
- 2 linguri zahar pudra pentru ornat
- Intr-un bol mare se amesteca toate ingredientele lichide: ouale, chefirul, zeama de lamaie si uleiul.
- Se adauga apoi coaja de lamaie, vanilia si zaharul, amestecand pana cand zaharul se topeste.
- Peste ingredientele lichide se cerne faina si praful de copt.
- Aluatul se amesteca bine pana se omogenizeaza.
- Afinele spalate si uscate se adauga in aluat.
- Aluatul se pune intr-o tava speciala de briose in care se aseaza foite de copt pentru briose.
- Briosele se coc la foc mediu (180 grade Celsius), timp de 20 de minute, apoi se scot si se lasa la racit.
- Briosele racite se pudreaza cu zahar si pot fi servite.
Daca va plac afinele si doriti sa incercati si alta reteta, va recomand reteta de briose cu afine si smantana. Iar daca doriti sa inlocuiti lamaia cu limeta, va propun sa incercati reteta de briose cu mango si limeta.
Pana data viitoare, va urez spor la gatit si pofta buna!