Astazi va propun o reteta simpla, pe care o puteti pregati pentru o masa de sarbatoare (pentru ca tot urmeaza doua weekend-uri cu sarbatori), sau pentru o masa de duminica obisnuita, petrecuta in familie: briose cu martipan, ciocolata si stafide. Eu am pregatit-o zilele trecute si rezultatul mi-a placut foarte mult. Nu stiam la ce sa ma astept, pentru ca nu am gatit pana acum deserturi cu oua de rata, insa briosele acestea au avut exact atu-urile pe care le-am dorit: o adevarata explozie de gusturi si o consistenta foarte pufoasa.
Trebuie precizat ca puteti inlocui ouale de rata cu oua de gaina; eu am ales sa folosesc oua de rata pentru ca le aveam deja in frigider si eram curioasa cum se vor comporta in reteta mea.
Si inca o precizare legata de martipanul incorporat in aluatul
de briose: eu am cumparat un baton de martipan invelit in ciocolata
neagra, pe care l-am taiat in cubulete. Este un ingredient foarte
aromat care da brioselor un gust minunat de migdale. Pe langa
acesta, am adaugat stafidele si coaja de portocale, iar la final
topping-ul de zahar cu lamaie. Sper sa va placa si voua!
- 2 oua de rata (sau 3 oua medii de gaina)
- 100 g zahar brun
- 50 ml ulei
- 200 ml apa minerala
- 200 g faina
- 1 plic praf de copt
- coaja rasa de la o portocala
- 1 pastaie de vanilie
- 50 g stafide
- 50 g martipan in ciocolata
- 3 linguri zahar pudra
- zeama de la o jumatate de lamaie
- Ouale impreuna cu zaharul se pun intr-un bol si se mixeaza.
- Se adauga uleiul si se amesteca.
- Faina si praful de copt se cern impreuna, apoi se adauga jumatate din cantitatea obtinuta peste amestecul de ingrediente lichide si se amesteca din nou.
- Se adauga apa minerala, semintele de la pastaia de vanilie si coaja rasa de portocala.
- Se incorporeaza si restul amestecului de faina cu praf de copt. Aluatul se omogenizeaza.
- Stafidele si bucatelele de martipan in ciocolata se incorporeaza in aluat.
- Aluatul se toarna in forme din silicon sau din aluminiu si se baga in cuptorul preincins.
- Briosele se coc la o temperatura medie, timp de 25 de minute, apoi se scot si se lasa la racit.
- Zaharul pudra se cerne intr-un bol mic, pentru a fi cat mai fin. Se adauga zeama de lamaie si se amesteca.
- Topping-ul se toarna peste briose.
- Se mai poate adauga un praf de zahar pudra, pentru decor.
Pentru o alta reteta in care am folosit topping de lamaie, dati click aici: briose de post cu nuca de cocos.
Pana data viitoare va urez spor la gatit si pofta buna!