Cand vine vorba despre felurile principale din meniul zilei de Paste, in familia noastra avem cateva preparate traditionale pe care nu le putem inlocui asa… cu-una-cu-doua . La desert insa, mie imi place sa adaug in fiecare an cate un preparat care nu este neaparat traditional. Asa se face ca, pe langa cozonac si pasca, anul acesta vom avea la desert si cateva cupcakes racoritoare cu zmeura si fistic, colorate si apetisante.
Bineinteles, ca de fiecare data cand am o sarbatoare sau un eveniment important pentru care gatesc, mai intai testez preparatele, pentru a fi sigura ca reteta va fi un succes in ziua respectiva. Oricum, toti membrii familiei sunt fericiti atunci cand deschid cuptorul, chiar si pentru un simplu test . Intr-adevar, uneori mai trebuie facute mici ajustari, sau trebuie sa repet reteta pana cand juriul de acasa imi da un verdict final .
*Cupcakes-urile mele au fost fotografiate de Adrian Banu.
Din fericire pentru reteta mea de Paste, am gasit zmeura proaspata la un supermarket din apropiere. Am avut ceva emotii in privinta asta, pentru ca nu este tocmai sezonul zmeurei, insa am constatat ca se gaseste cu usurinta. Avand in vedere ca este vorba despre un preparat consistent, in care am incorporat unt, mascarpone si smantana, aveam nevoie de fructe dulci-acrisoare care sa echilibreze gustul si consistenta desertului.
Reteta o gasiti mai jos:
- 200 g unt
- 100 g zahar
- 2 oua
- 50 ml lapte
- 1 lingurita esenta de fistic
- 200 g faina
- 1 plic praf de copt
- 50 g fistic
- 200 g mascarpone
- 100 g smantana grasa 35%
- 100 g zahar pudra
- 50 g zmeura proaspata
- 50 g fistic
- Untul la temperatura camerei se taie cubulete si se pune intr-un bol mare.
- Se adauga zaharul si se mixeaza cateva minute.
- Se adauga ouale, laptele si esenta de fistic si se amesteca incontinuu.
- Faina se cerne impreuna cu praful de copt si se incorporeaza in aluat.
- La final se adauga fisticul maruntit si se omogenizeaza aluatul.
- In tava speciala pentru briose/cupcakes se aseaza foite de hartie cerata in care se pune aluatul, apoi se introduce in cuptorul preincins.
- Cupcakes-urile se coc la o temperatura medie, timp de 20 de minute, apoi se scot din cuptor si se lasa la racit.
- Branza mascarpone, impreuna cu smantana si zaharul pudra se pun intr-un bol inalt si se mixeaza cateva minute pana se obtine o crema tare.
- Fisticul se marunteste cu cutitul (sau cu ajutorul robotului de bucataraie).
- Cupcakes-urile se orneaza cu frosting, se presara apoi fisticul maruntit si cate o zmeura.
Daca doriti sa incercati si o alta reteta cu fistic, va recomand reteta de briose cu pere, fistic si ciocolata alba, iar pentru o reteta deliciosa cu zmeura va recomand briose cu cacao, alune si fructe de padure.
Va urez spor la gatit, pofta buna si sa aveti un Paste fericit alaturi de cei dragi!